Bewaartip voor dit product. Een halve citroen bewaar je in de koelkast, met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met huishoudfolie. Invriezen kan ook. Snijd de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Kun je hele citroenen invriezen? Dat is mogelijk. Toch adviseren wij om de citroenen in schijfjes of plakjes te snijden zodat de citroen langer houdbaar blijft.
Bedek de halve citroen met huishoudfolie (vershoudfolie) en leg hem in een rekje van de frigodeur. Je kan hem ook met het snijvlak op een schoteltje in de koelkast bewaren, of invriezen. Snijd in dat geval de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Citroen het langst bewaren
Je kunt ze het beste bewaren in de koelkast in een afsluitbare plastic zak. De zak zorgt ervoor dat het vocht in de citroenen blijft. Zo kun je ze vier weken bewaren. De rasp krijgt een andere smaak als je de citroen in een plastic zak bewaart, de schil wordt er zelfs lekkerder door.
In de koelkast is een limoen langer houdbaar. Invriezen kan ook. Snijd de limoen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Citroen en limoen bewaren in de koelkast is dus het beste idee. Wanneer het om een aangebroken citrusvrucht gaat, zullen ze helaas wat minder lang meegaan. Maar je moet ze nog steeds goed afgedekt in de koelkast bewaren.
Je kunt ervoor kiezen om de vrucht in de koelkast te bewaren en voor gebruik eerst op kamertemperatuur te laten komen. Heb je een halve limoen over? Bewaar deze ook in de koelkast. Dek het snijvlak af met huishoudfolie of leg de limoen met snijvlak op een schoteltje.
Bewaar de zeste in een diepvrieszakje en lepel er telkens de hoeveelheid uit die je nodig hebt. Ontdooien op voorhand hoeft niet omdat de deeltjes zo fijn zijn. De zeste kun je makkelijk 6 maanden in de diepvries bewaren.
Rasp de bevroren citroenschil met een fijne of grovere rasp en besprenkel de geraspte schil over salades, noodles, soep, ontbijtgranen, in glazen water of over je ijsje heen. De bevroren schil smaakt véél lekkerder dan een ontdooide citroenschil.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Vers geperst sap is tot drie tot zeven dagen afgesloten houdbaar in de koelkast. Een flesje kant en klaar citroensap is geopend nog tot maximaal 6 maanden houdbaar in de koelkast. Een nog gesloten flesje zelfs tot 12 maanden, en gesloten mag het sap gewoon buiten de koelkast bewaard worden.
De citroen kan je zo 2 – 3 dagen bewaren. Wel even kijken, ruiken en proeven als je het weer wilt gaan gebruiken. Wat je ook kunt doen is de halve citroen in stukjes snijden en in een halve liter water doen. Plaats dit in de koelkast en je hebt na een halve dag lekker koel citroenwater.
Was het bosje munt. Doe de schijfjes citroen in een kan samen met het bosje munt vul dit aan met water en laat het een paar uur trekken in de koelkast. Laat het fruit heel in het water, niet verder klein snijden of pureren. Door het te laten trekken in de koelkast geeft het fruit (en de munt) smaak af aan het water.
Bewaar citroen bij voorkeur buiten de koelkast, op een koele plaats (12-15°C) of op de fruitschaal. Na de pluk rijpen ze niet meer en blijven ze 1 tot wel 2 weken goed. Heb je een halve citroen over? Bewaar deze dan wel in de koelkast.
Gekonfijte, of ingemaakte citroen is een smaakmaker uit Noord-Afrika. Citroenen werden vroeger ingemaakt in zout om ze langer te kunnen bewaren.
Besprenkel je salade met een beetje citroensap, of maak van het sap een heerlijke vinaigrette. Citroenlimonade is een lekkere dorstlesser. Klik hier voor een recept. Het ziet er misschien net iets minder mooi uit, maar een plakje citroen is (ook zonder schil) superlekker in je hete thee, ijsthee of water.
Hele Citroenen kunnen 1 tot 2 weken op de fruitschaal bewaard worden. Een halve Citroen kan, mits goed afgedekt met huishoudfolie, 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Hoe lang kun je citroenen in de koelkast bewaren? Hele Citroenen kunnen in de koelkast tot 5 weken bewaard worden.
Maak citroenrasp met een gewone fijne rasp of met een speciale citroentrekker. Je krijgt dan alleen de smaakvolle gele schil als rasp. Het wit dat onder de schil zit, is bitter en dat wil je liever niet. Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.
Verwijder eerst de schil en snijd vervolgens mooie partjes tussen de velletjes uit. Pas op dat je het wit niet meeneemt, want dat is bitter. Een andere techniek om citrus te snijden is met een zesteur. Een zesteur is een speciaal mesje waarmee je zelf eenvoudig stukjes schil van een citrusvrucht halen.
Eventueel kun je er nog wat uitgeperste citroen bijdoen voor een frisse geur. Maak een voetenbadje met citroenschillen | Kook de schillen 10 minuten in water. Laat het afkoelen en zeef de schillen eruit. Meng het citroenwater met 4 eetlepels melk en 2 eetlepels olie.
Zet uw droger op 57 graden en leg de schijfjes op de roosters. Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Controleer altijd uw citroenschijfjes tegen het einde van de droogtijd omdat ze afhankelijk van de dikte, vochtgehalte, variëteit een langere of kortere tijd nodig zouden kunnen hebben.
Wel is de schil heel voedzaam en een aanrader voor lijners. De schil bevat het antioxidant chlorogeenzuur en stimuleert de vetverbranding. CITROENEN: Citroenschil en limoenschil bevatten ongeveer 5 keer meer vitaminen dan het sap van deze vruchten (!).
Waarom is de limoen goed voor je gezondheid:
In limoensap zit veel vitamine C. Door zijn functie als antioxidant helpt vitamine C je lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het behoud van de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten en tanden.
Je kunt limoen het beste bij kamertemperatuur bewaren omdat de smaak zo het beste tot zijn recht komt. De limoen is dan ruim 1 week houdbaar. In de koelkast is de vrucht echter 2 weken houdbaar.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.