De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Menstruatie bevorderende planten
De bekendste zijn polei, salie en engelwortel. Je kunt ze consumeren in de vorm van kruidenthee of voedingssupplementen of opnemen in de vorm van essentiële olie. Ook kurkuma en verse peterselie hebben deze eigenschap en deze kruiden mag je kwistig over je gerechten en salades strooien.
De menstruatie komt ongeveer een keer per maand. Door allerlei oorzaken kan de menstruatie later beginnen, zoals door stress, spanningen, intensief sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Als je (nog) niet menstrueert kan je toch vruchtbaar zijn.
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Je denkt misschien dat je menstruatie vertraagd is, maar dit zou gewoon een natuurlijke variatie in je gebruikelijke cyclus kunnen zijn. Heel wat vrouwen zien van maand tot maand variatie in hun cyclus, gewoonlijk rond de twee of drie dagen.
Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.
Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.
Meer dan de helft van de vrouwen met een pijnlijke menstruatie hebben hier last van tijdens de eerste 2 dagen. Een klein deel van de vrouwen blijft aan het begin van de menstruatie zelfs 1 of 2 dagen thuis door de ernstige klachten. Bij meisjes tussen de 14 en 18 is de buikpijn het hevigst.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus.
Heeft u een onregelmatige cyclus, dan schrijven we in eerste instantie tabletten clomifeencitraat voor. Deze tabletten neemt u in vanaf dag drie tot en met zeven van uw cyclus. De tabletten zorgen ervoor dat uw hypofyse iets meer FSH-hormoon gaat produceren om de eierstok te stimuleren een follikel te maken.
Als je niet ongesteld wordt betekent dat dat er geen eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden. Eigenlijk houdt dat dus in dat je op dat moment (tijdelijk) niet vruchtbaar bent. Maar dit kan ieder moment terugkomen. Als je er zeker van wilt zijn dat je niet zwanger wordt, gebruik dan condooms.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
Aan te raden voeding
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je tijdelijk een hormoon (progestageen) slikken om je ongesteldheid uit te stellen. Neem bijvoorbeeld lynestrenol of norethisteron. Je huisarts schrijft dit voor.
Twee soa's die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet en is een veel voorkomende soa. Deze soa zorgt over het algemeen niet voor veel klachten. Toch ontstaat er vaak geurende of stinkende afscheiding door trichomoniasis.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.