Nederland koopt peperduur schilderij van Rembrandt: 'Getuigt van een grote toondoofheid' Het Rijksmuseum krijgt het schilderij 'De Vaandeldrager' van Rembrandt. De kosten hiervan bedragen 175 miljoen euro. Maar heeft het museum het schilderij echt nodig?
175 miljoen euro is meer dan Oopjen én Marten, de twee portretten die het Rijks in 2015 samen met het Louvre aankocht. Het Rijks wilde De vaandeldrager al in 2018 kopen, Frankrijk hield het tegen.
Uitmondend in een essay waarin ze concludeert dat de vaandeldrager helemaal geen vaandel draagt, maar een gordijn; een vaal stuk textiel, zonder opzichtige kleuren of heraldische symbolen. Andere conclusie: dat Rembrandt vroegtijdig met schilderen moet zijn gestopt.
1639 Rembrandt krijgt de opdracht voor De Nachtwacht. Hij koopt voor 13.000 gulden een huis aan de Amsterdamse Sint Anthoniesbreestraat (nu Museum Het Rembrandthuis). Hij mag het bedrag in delen afbetalen. 1640 Een tweede dochter, ook Cornelia genoemd, blijft maar een paar weken in leven.
Twee schilderijen van Rembrandt zijn aan het Rijksmuseum verkocht voor in totaal 160 miljoen euro. Een astronomisch bedrag, maar niet uitzonderlijk. Dit zijn de vijf duurste Nederlandse schilderwerken die ooit zijn verkocht. Woman III is het duurste Nederlandse schilderij ooit verkocht.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
Willem de Kooning - Interchange (1955) - € 270 miljoen
Het is niet alleen het duurste Nederlandse schilderij ooit, maar ook het op één na duurste van alle schilderijen ooit, met alleen Salvator Mundi van Da Vinci voor zich, dat voor € 390 miljoen van eigenaar wisselde in 2017.
Vandaag de dag wordt het schilderij geschat op een waarde van 0,7 miljard euro. Dat maakt de Mona Lisa tot het meest kostbare schilderij in de wereld.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
Een schilderij van Vincent van Gogh is voor bijna 70 miljoen euro (81,3 miljoen dollar) geveild. Laboureur dans un champ leverde daarmee bijna 25 miljoen euro meer op dan vooraf was geschat door veilinghuis Christie's in New York.
De familie Rothschild wilde in 2019 het werk al verkopen, maar omdat de Franse Staat het als een „nationale schat” bestempelde had het 30 maanden de tijd om het zelf aan te schaffen. Nu Frankrijk daarvan afziet, is het mogelijk voor Nederland om het werk te kopen.
Baron Élie de Rothschild (1917-2007) was zo'n kunstverzamelaar, náást zijn werk als bankier en ondernemer en wijnboer/eigenaar van het beroemde Franse wijnkasteel Château Lafite Rothschild. Hij was een groot liefhebber van Rembrandt en had naar verluidt ook De Vaandeldrager in bezit.
De staat telt 150 miljoen euro neer voor het topstuk. De aankoop van De Vaandeldrager zal via een combinatie van publieke en private financiering gaan. De Vereniging Rembrandt draagt een bedrag van 15 miljoen euro bij, naast de bijdrage van het Rijksmuseum Fonds van 10 miljoen euro.
Rembrandt in Nederland
Rembrandt heeft ongeveer 340 schilderijen gemaakt. De meeste hiervan bevinden zich in buitenlandse musea en particuliere collecties. In Nederland zijn 44 schilderijen van Rembrandt waarvan er 22 in het Rijksmuseum zijn.
Familie Rothschild akkoord: Nederland mag schilderij Rembrandt voor 175 miljoen kopen. UPDATEDe familie Rothschild gaat akkoord met de verkoop van het werk De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt aan Nederland.
Tegenwoordig neemt men aan dat hij ruim 300 schilderijen heeft gemaakt, waarvan de Nachtwacht Rembrandt 's bekendste is. Daarnaast was hij ook een zeer getalenteerd etser en tekenaar. Ook prenten en tekeningen moeten daarom tot het oeuvre van Rembrandt kunst worden gerekend.
De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
1. Leonardo Da Vinci – Mona Lisa. In onze verzameling van beroemde schilderijen mag het werk "Mona Lisa" van Leonardo Da Vinci natuurlijk niet ontbreken. Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken.
De daadwerkelijke dader was de Italiaan Vincenzo Peruggia. In een houten koffer onder zijn bed in een kamer in Parijs werd de Mona Lisa bewaard om hem pas na twee jaar te koop aan te bieden aan een antiquair uit Firenze, Italië. Het doek werd herkend en Peruggia gearresteerd.
44.000 jaar oude grotschildering in Indonesië is oudste figuratieve kunst ter wereld. Een Indonesische grotschildering van een prehistorische jachtscène is bijna 44.000 jaar oud en daarmee de oudste figuratieve kunst ter wereld, zo zegt een nieuwe studie.
Lisa Gherardini
Leonardo maakte een schilderij voor Francesco del Giocondo van zijn echtgenote Mona Lisa (dame Lisa) en werkte er vier jaar aan. Hij liet het werk onafgewerkt en het is nu in het bezit van koning Frans van Frankrijk in Fontainebleau.
Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie's. Tijdens de veiling werden ook werken van Vincent van Gogh en Piet Mondriaan verkocht.
Hoe oud het is
De meeste schilderijen zijn gemaakt op een wit of gebroken wit doek, maar de stof verschilt per periode. Hoe ouder het werk, des te meer geelachtig de rug. Een andere methode is te kijken of het kader of de achterkant van het paneel stickers van de leverancier bevat.
Zonnebloemen is een schilderij uit een serie schilderijen van de beroemde Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh.
Veilinghuis Sotheby's in Londen schatte het werk op 4 tot 7 miljoen euro maar uiteindelijk ging het dus onder de hamer voor net geen 22 miljoen euro. Drie jaar geleden kocht een anonieme vrouw het kunstwerk uit 2006, toen nog getiteld "Girl with balloon", voor 1,2 miljoen euro.