Slipt jouw voet uit de hiel? Dan kan jij de hiel opvullen en dit kan met een lederen antislip hielkussen. Zo'n kussentje in de achterkant van jouw te grote schoen voorkomt glippen.
Start simpel met sokken
Vooral bij te grote laarzen en sneakers zijn sokken een oplossing. Door een dikke sok, of zelfs twee, aan te trekken neem je wat extra ruimte weg. Hierdoor kom je steviger in je schoen te zitten. Ook voor een te grote pump of sandaal kun je er makkelijk een sok bij pakken.
De meest makkelijke manier om te grote schoenen wat kleiner te maken is door het dragen van een paar sokken. Of twee. Draag zoveel (dikke) sokken over elkaar heen totdat de schoen goed past. Met sokken maak je je schoenen tot ongeveer halve maat kleiner zonder dat het vervelend gaat zitten.
Zo kun je je schoenen opvullen met inlegzolen. Ook wanneer de dikke sokken niet afdoende werken, zijn (opvul) inlegzolen een goede oplossing. Het dragen van opvul inlegzolen is de meest effectieve manier om je schoenen te verkleinen. Deze inlegzolen compenseren maatverschil tot een halve schoenmaat.
Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning. Zorg er in ieder geval voor dat de demping en verstevigingen van je schoenen passen bij je voettype'.
Nieuwe steunzolen
Het is normaal dat u de eerste dagen moet wennen. Ons advies is om het dragen van de zolen rustig op te bouwen. Na uiterlijk twee weken moet u aan de zolen gewend zijn. Neem anders contact met ons op.
Vriezer. Alles wat je moet doen is twee hersluitbare zakjes voor driekwart vullen met water en deze in je schoenen leggen. Vervolgens leg je de schoenen met zakjes en al in de vriezer. Wanneer het water in de zakjes bevriest zet het uit, waardoor de schoen wordt opgerekt.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Maar wist je dat bij volwassenen de schoenmaat ook kan veranderen? Na een zwangerschap hebben veel vrouwen een maatje groter nodig. Door het toegenomen gewicht tijdens de zwangerschap, zakken je voeten namelijk door en kan er platvoet ontstaan. Ook naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten groter worden.
Verwarm de natte stof met een föhn op de middelhoge stand.
Houd de föhn niet te dicht bij de stof. Lichtere canvasstoffen verkleuren door de geconcentreerde warmte van de föhn. Voor leer en suède: beweeg de föhn continu rond de bovenrand van de schoen om het leer te verwarmen, waardoor het samentrekt en krimpt.
Als je het probleem hebt dat je lievelingsschoenen zijn uitgerekt, kan je ze het beste naar de schoenmaker brengen. Meestal zal hij/zij de schoen een beetje bevochtigen, zodat de schoen weer naderhand weer inkrimpt. Deze methode moet je wel echt aan een professional overlaten.
Dus koop de maat die bij uw voeten past, dus niet te klein en ook niet te groot. Voor de juiste maat moet u onthouden dat hij goed is als de tenen vrij kunnen bewegen en dan ook nog als u staat. Dan is uw voet weer net iets groter.
Er moet voldoende ruimte zijn bij de bal van de voet en bij de tenen, zowel in de breedte, als in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. De schoen moet ongeveer 1 cm langer zijn dan je langste teen.
Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan. Meer dan dat is ook niet aan te raden, want dan gaat je voet erg schuiven in je schoen en krijg je blaren. Vergeet ook de pasvorm in de breedte niet.
Door er steeds een uurtje bij te pakken, kunnen je voeten langzaam wennen aan de schoenen (en de schoenen aan jouw voeten, natuurlijk). Ga net zo lang door totdat je de schoenen pijnloos een hele dag kunt dragen.
Tip 1: Schoenen laten oprekken bij de schoenmaker
Met onze speciale apparaten, zoals onder andere een oprekker, kunnen wij jouw schoenen net iets ruimer maken. Dit is ook mogelijk bij veel schoenmakers. Zij hebben jaren lange ervaring met schoenen en zullen de juiste apparaten in huis hebben.
Het aantal kilometers dat je op de schoenen loopt: hoe meer je loopt, hoe sneller je aan een nieuw paar schoenen toe bent. Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af.
Gevolgen van niet passend schoeisel
Te kleine schoenen veroorzaken druk en wrijving op de huid. En druk en wrijving op de huid veroorzaken eelt, likdoorns, blaren en kloven. Door de druk kunnen ook blauwe en loslatende nagels ontstaan. En veruit het pijnlijkste is de ingroeiende nagel.
Schoenen te klein? Geen probleem! Leer laat zich in natte toestand goed uitrekken. Je kunt leren schoenen een paar milimeter groter maken door de schoen aan de binnenkant met een beetje water nat te maken.
Er wordt vaak dan ook aangeraden om nieuwe schoenen niet direct een hele dag te dragen, maar dit op te bouwen. Dit betekent dat je de eerste dag zo'n twee uurtjes op je nieuwe schoenen loopt, de volgende dag drie, enzovoorts. Totdat de schoenen uiteindelijk ingelopen zijn en je ze een hele dag pijnloos kunt dragen.
Schoenen kunnen zowel in de lengte als in de breedte opgerekt worden. Schoenmaker Enschede biedt voor elk type schoen, ongeacht welk materiaal, de oplossing om schoenen naar wens te vergroten. Schoenen worden langzaam in 24 tot 48 uur vergroot naar het juiste formaat.
Gemiddeld ligt de prijs van een paar steunzolen zo tussen de 100 en 200 euro. De kosten voor steunzolen verschillen per persoon, omdat deze volledig op maat gemaakt worden voor jouw voet. Hierdoor kunnen de vorm en de materialen ook verschillend zijn.
Inlegzolen van verschillende materialen
De inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten, zijn meestal gemaakt van schuim/foam. Ga je lange wandelingen in de winterse kou maken, dan zijn er (merino)wollen inlegzolen (o.a. van de merken Woolpower en Superfeet).
De juiste inlegzolen kopen kunnen pijn aan je voeten verhelpen. Inlegzolen zijn inlegstukjes voor in je schoenen, gemaakt van traag schuim, schuim met gesloten cellen, gel of een combinatie van deze drie. Ze zijn ontworpen om verschillende problemen op te lossen, zoals platvoeten en fasciitis plantaris.