De kleur van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in de iris. Voor blauwe ogen heb je bijvoorbeeld maar een klein beetje melanine nodig. Bij iets meer melanine heb je groene ogen en veel pigment (melanine) zorgt voor bruine ogen.
Groene ogen komen nog minder vaak voor (2%) en vind je vooral in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en India. Bruin, blauw en groen zijn de meest gangbare oogkleuren. Maar er zijn nog meer zeldzame oogkleuren, zoals grijs, amber en hazel. Daarnaast kunnen mensen met albinisme rode ogen hebben.
Als beide ouders bruine ogen hebben is er een kans van 75 procent dat hun kind bruine ogen krijgt, 6,2 procent kans op blauwe ogen en 18,8 procent kans op groene ogen.
Bruin is dominant over groen en blauw. Groen is op zijn beurt weer dominant over blauw. Dat betekent echter niet dat een baby van iemand met blauwe ogen en iemand met bruine ogen automatisch bruine ogen krijgt. Er wordt namelijk van beide ouders één gen doorgegeven.
Maar bij mensen met donker haar worden ze ook aangetroffen. Groene ogen in Nederland zijn vaak blauwe ogen met gele of bruine vlekjes erin. Ze neigen dus naar groen, afhankelijk van de kleur kleding die je draagt. Oogkleurverandering – De kleur van het oog kan in de loop van de tijd veranderen.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam. Bruine ogen vind je door de hele wereld, maar is het meest voorkomend in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen. Donkerbruine irissen kunnen zwart lijken, lichtbruine irissen hebben vaak een kleur van Whiskey.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Groene ogen Als je groene ogen hebt, ben je creatief, nieuwsgierig en gepassioneerd. Ook ben je mysterieus waardoor je voor omstanders moeilijk in te schatten bent en velen vinden dat aantrekkelijk aan jou. Last but not least, kan je jaloers zijn..
Dat betekent dat rode kleuren je groene ogen extra zullen accentueren. Kleuren zoals paars, rood en verschillende tinten oranje complementeren jouw ogen. En kleuren als peach, bruin, koper en pruimkleuren passen ook mooi. Tip 2: Dezelfde rode, paarse en bronzen kleurregels werken ook voor eyeliner en mascara.
Net als een vingerafdruk is de iris uniek voor elk individu; in tegenstelling tot de overeenstemmende vingers op elke hand, zijn de iris in elk van onze ogen ook verschillend van elkaar. Onze irissen hebben meer dan 256 unieke eigenschappen, in vergelijking met die van vingerafdrukken die er slechts ongeveer 40 hebben.
Vanaf het eerste jaar heeft de iris voldoende pigment ontwikkeld om te weten wat de definitieve oogkleur van je baby is. Tot het derde jaar kan de oogkleur nog wat veranderen, vooral bij kindjes met lichte ogen. Bij baby's met een donkere huid zijn de veranderingen minder groot.
Maar hoe het allemaal precies zit met de erfelijkheid van oogkleur, weten we (nog) niet. Daarom kun je op basis van oogkleur niet vaststellen of je familie van elkaar bent. Dat kan alleen met DNA-onderzoek (verwantschapsonderzoek).
Groene ogen zijn erg zeldzaam, slechts 2% van de wereldbevolking heeft groene ogen. Groene ogen worden vaak als aantrekkelijk gezien. Wat maakt een groene oogkleur nou zo bijzonder? Mensen met een groene oogkleur beschikken over de innerlijke kracht van blauwe ogen en het leiderschap van bruine ogen.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Melanine bepaalt oogkleur
Melanine zorgt ervoor dat je donker- of lichtbruine ogen hebt, of donker- of lichtblauwe ogen, of grijze of zelfs 'zwarte' ogen. Alle andere kleuren daartussen (blauw, groen, rood, violet) verschijnen dankzij lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf.
Mensen met lichte ogen zoals groen, blauw of grijs, zijn namelijk veel gevoeliger voor (zon)licht dan mensen met donkere ogen, zoals bruin. Het zit 'm niet zozeer in de kleur, maar wel in de hoeveelheid pigment die met je oogkleur samenhangt.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
De ogen zijn een bron van informatie.Via de ogen kunnen we zowel boodschappen zenden als ontvangen en maken we contact met elkaar. Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt.
Je ziet groene ogen het meest in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Turkije, Pakistan, Afghanistan en India. Ongeveer 2,2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen. Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa en landen waarvan de bevolking voor een deel van Noord-Europese afkomst is.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.
Bruine ogen zijn dominant
Hoewel blauwe ogen vaak het meest in het oog springen, komen bruine ogen het meeste voor. In alle werelddelen zijn bruine ogen toonaangevend. In Europa en Noord-Amerika komen lichte oogkleuren vaker voor, maar ook hier blijft bruin de dominante kleur. Groene ogen zijn dan weer eerder zeldzaam.
De wenkbrauwen van een vrouw zijn dunner en vormen een boogje, waardoor ze verder van de ogen af staan. Vrouwelijke ogen zijn iets groter en lijken meer "open" te zijn dan de ogen van mannen.