Nadat je de bloembollen van eenjarige bloemen uit de grond hebt gehaald, kun je ze bijvoorbeeld in een kartonnen doos leggen. Doe tussen elke laag bollen een krant en bewaar de doos op een droge en koele plek. Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten.
Na de goedkeuring worden de tulpen gekopt. Nu verspilt de tulp geen energie meer aan de bloem en kan de bol gaan groeien. Na het koppen wordt de tulp vaak nog beregend om de groei te bevorderen, zodat de grote bollen goed verkocht kunnen worden.
Tussen juni en augustus worden ze uit de grond gehaald. Ze worden dan gedroogd, schoongemaakt en de kleine bollen worden van de dikke bollen gescheiden. De kleine bollen gaan in oktober weer de grond in voor de volgende tulpenoogst. De grote bollen worden verkocht aan bloemenkwekers en tuiniers.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Dus uit een bloembol groeit een bloem maar tegelijkertijd groeien er ook nieuwe bolletjes onder de grond en wordt de moederbol groter. Door de bloem op tijd te koppen, gaat alle energie terug naar de bloembol waardoor de bol flink kan groeien. Een grotere bloembol levert vervolgens een stevigere bolbloem op.
Tulpen zijn bollen die je gemakkelijk kunt vermeerderen. Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten. Dit zijn bloembollen in de maak. Deze kun je losmaken van de 'moeder tulpenbol'.
KLEUREN EN VORMEN BOTANISCHE TULP
Botanische tulpen blijven laag, ze hebben een korte steel en bloeien met kleine stervormige, geurende bloemen. De tulpjes verwilderen goed, dus ze kunnen in de grond blijven staan. De botanische tulp komt in vrijwel iedere kleur voor, zelfs in paars, bruin en fluoriserend rood.
Soms wel 2 of 3 bij iedere bol maar vaak zijn het er minder. Deze kleine bolletjes mik ik altijd weg, ze zullen zeker geen bloem geven volgend jaar. U moet er vaak zelfs 2 jaar op passen voor ze weer groot genoeg zijn om te bloeien. Het kan ook gebeuren dat u alleen maar kleine bolletjes vindt in de oude tulpenbol.
Ze komen elk jaar terug. De meeste tulpenbollen moet je jaarlijks rooien en in het najaar opnieuw planten. Trek ze uit als ze zijn uitgebloeid. Kuil ze op in een verloren hoekje in de tuin.
De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn. Om het volgende jaar van dezelfde bloembollen te genieten, kunnen de bloembollen opgegraven en bewaard worden.
Zijn de tulpen uitgebloeid? Dan is het beter om de bloemen eruit te knippen. Zo voorkom je dat er zaad wordt gevormd, iets wat de bol veel energie kost. De bollen van grootbloemige tulpen kun je na de bloei het beste uit de grond halen en op een warme, droge plek bewaren.
De inundatie van de bollenvelden -die ongeveer drie maanden duurt- zorgt voor een extra voedselbron voor vogels, omdat het water dieren als muggen en watervlooien aantrekt.
De methode die het meest wordt toegepast is de vegetatieve vermeerdering: broedbollen, zijbollen, spanen, schubben, stekken, kralen, klisters of hollen. Alleen via vegetatieve vermeerdering is het mogelijk een nieuwe partij bloembollen te telen met hetzelfde uiterlijk en eigenschappen als de oorspronkelijke plant.
Het koppen van tulpen is voor een bloembol een vorm van energie besparen. Door het afbreken van de bloem kan de bol geen energie verdoen aan zaadvorming. Alle kracht gaat naar de bol. Ik hoop dat deze daardoor volgend jaar weer bloeit.
Keukenhof achter de schermen
Bij het maken van de bloemententoonstelling wordt niets aan het toeval overgelaten. De 7 miljoenbloembollen die jaarlijks geplant worden, moeten voor de kerst de grond in. Na een winterslaap komen de bloembollen in de lente tot bloei en zorgen daarmee voor een kleurrijk park.
In een kartonnen doos leg je de bollen laag voor laag met daartussen steeds een laag kranten. De meeste bloembollen kun je goed bewaren bij een gemiddelde kamertemperatuur van rond de 18-21 ºC. Behalve hyacinten en tulpen, deze bollen houden van een temperatuur rond de 20 tot 25 ºC.
Plant uitgebloeide bloembollen opnieuw in en geniet het jaar erop weer van voorjaarsbloeiers. In het vroege voorjaar en daarna kun je enorm genieten van eenjarige en meerjarige planten, zoals bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes.
Muizen, ratten en andere 'knaagdieren' zijn gek op bollen. Het zijn voor hun de beste snoepjes uit de winkel. Al je bollen in een pot houd moet je altijd erg voorzichtig zijn.
In de bollenstreek is het een bekende term: bollen pellen. Na het rooien pelt men de bollen door de kleine broedbolletjes onder de bollen te verwijderen. Deze broedbolletjes kun je net als de volwassen bloembollen bewaren en het volgende jaar opnieuw planten.
Zaaien: Net als met de meeste andere bloeiende planten en bollen kun je ook tulpen uit zaad opkweken. Besef wel dat het opkweken van bollen een tijdrovende kwestie is. Het traject van zaadje naar mooi bloeiende bol zal enkele jaren in beslag nemen.
TULIPA - langstelige tulp
Mits op de juiste plek geplant (voedzaam en zonnig) komen deze soorten ieder jaar terug. - Plant de tulpen op een zonnige warme plek. Ook zomers hebben tulpen warmte nodig voor de ontwikkeling van de bloemknop voor het volgende jaar.
Tulpenbollen worden doorgaans geplant vanaf oktober (vroeg) tot en met december (laat). De tijd van planten is gedeeltelijk afhankelijk van het soort tulp. Sommige 'vroege' tulpensoorten kunnen al in oktober worden geplant, en komen dan ook vroeg in het voorjaar tot bloei.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
De krokus vermeerdert zich door zelf nieuwe bolletjes aan te maken. De nieuwe bolletjes bij een krokus noem je broedbolletjes. In de herfst ontstaan ze aan de bovenkant van de bol. In het begin van de lente ontstaan hieruit nieuwe krokussen.
Als regel geldt dat gecultiveerde soorten, waaronder de meeste tulpen en hyacinten, na het afsterven van het loof het beste uit de tuin kunnen worden gehaald. Hang ze op een droge plek in de schuur. Begin oktober kunnen de bollen weer terug in de tuin. Plaats ze dan op een andere plek dan waar ze stonden.