Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo'n 90 liter water meer dan met een normale douche.
De voordelen van een regendouche
Allereerst is een regendouche enorm ontspannend, heerlijk na een stressvolle dag. Het gevoel van een warme regenbui over u heen verlicht stress meteen. De douchekop hangt altijd goed, u hoeft 'm nooit in hoogte te verstellen.
Veel waterbesparende regendouches verbruiken circa 8 liter per minuut. Normale regendouches laten al gauw 20 liter per minuut aan water door. Dit verschil betekent in de praktijk € 800,- per jaar extra kosten aan water en energie (bij een gezin).
Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop 'verbruikt' circa 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche (met een doorsnede van 18 cm) al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor een optimale werking.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is.
Voor het probleemloos toepassen van een regendouche moet er gekeken worden naar de warmwaterklasse van de cv-ketel, de diameter van het leidingwerk en de capaciteit van de afvoer/sifon. Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd.
Gaan we uit van een gemiddelde douchebeurt van tien minuten, dan verbruik je dus tussen de 90 en 150 liter water per douchebeurt. In Nederland kost kraanwater ongeveer 1,30 euro per 1000 liter. Een douchebeurt in een normale douche kost je dan dus 12 eurocent en in een luxe douche 20 eurocent.
Een regendouche helpt tegen stress, en voelt heel fijn
Dat is heel bijzonder gevoel, dat verlichting geeft na een stressvolle en gespannen dag. De Euphoria-regendouche bijvoorbeeld zorgt voor een consistente en gelijkmatige stroming van het water waardoor je heerlijk onder de douche kunt wegdromen.
Desondanks zit er wel een verschil in. De regendouche geeft een fijne straat uit een brede kop. Deze kan vierkant of rond zijn, maar het effect blijft gelijk. Met een stortdouche valt het water met dikkere stralen naar beneden en dat geeft het effect van een waterval.
De beste regendouches van 2022 zijn weer uitgebreid getest door Top-X, en we hebben een winnaar! De GROHE Euphoria XXL 210 Regendouche is verkozen tot de beste regendouche volgens de consumentenbond, en ook in onze regendouche test scoort de GROHE Euphoria XXL 210 Regendouche als beste koop regendouche.
Het kleine formaat van 20cm is populair, net als de formaten 29cm en 30 cm. Zoekt u echt een grote regendouche? Dan is het de moeite waard om te kijken naar een doorsnede van circa 42,5cm. Op die manier kiest u voor een kleine, grotere of een zeer grote douche in de badkamer, om iedere morgen onder te ontwaken.
Een waterbesparende douchekop in Klasse Z is het zuinigst en laat maar 4 tot 7 liter water per minuut door. Klasse D is het minst zuinig en telt 17 tot 22 liter per minuut. Met een douchekop uit klasse Z verbruik je dus 40% minder water dan met een douchekop uit klasse D.
De Grohe New Tempesta handdouche is de beste waterbesparende douchekop. Hij is waterbesparend met 5,7 liter en bezit de DreamSpray technologie die alle sproeigaatjes benut en elke douchebeurt omtovert in een Spa-beleving.
Vraag: Hoever moet de regendouche van de muur staan? De ideale afstand hoofddouche hangt af van de diameter van de hoofddouche. Zorgt u er in ieder geval voor dat de douchestraal minimaal 25cm verder komt dan de thermostaatkraan.
Een regendouche is altijd te combineren met een handdouche. Handig voor wanneer je een stevigere straal wilt hebben voor het uitspoelen van je haar. Overigens kun je bij een sommige regendouches ook de straalsoort instellen.
Een reguliere douchekop verbruikt ongeveer 10 liter water per minuut. Een regendouche verbruikt algauw 20 liter water per minuut.
Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis).
Welke boiler het beste bij je past is afhankelijk van de grootte van het huishouden, de tijd dat er gedoucht en het aantal liters per minuut wat de douchekop verbruikt. Ben je met één of twee personen in huis, dan kan in veel gevallen een boiler van 50 liter al voldoen.
Dit kan komen, doordat de gaatjes van de douchkop verkalkt zijn. sproeier inzit. Dan blijft er na het uitzetten van de kraan, water achter in het binneste van de douchekop, dat er daarna langzaam uit druppeld.
Waterbesparende douchekoppen zijn te verkrijgen van 4,5 tot 7 liter per minuut. Let bij het aanschaffen van een waterbesparende douchekop goed op het aantal liters per minuut. Een douchekop van 5 liter verbruikt al weer bijna 30% minder dan een douchekop van 7 liter!
Gasverbruik tijdens vakantie
De twee voornaamste gasverbruikers in de meeste huishoudens, zijn het gasfornuis en de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet als er niemand thuis is en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet.
1. Verwarmen. Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.