Endometriose, de groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, of 'vijandig' slijm in de baarmoederhals kunnen ook tot onvruchtbaarheid leiden. Bij mannen ligt de oorzaak vaak aan géén of te weinig zaadcellen. Ook kan het zijn dat de zaadcellen niet actief genoeg zijn.
Doorgaans zijn de oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid de volgende: problemen met de cyclus, waaronder anovulatie (geen eisprong), afwijkingen aan de eileiders of de baarmoeder, endometriose, problemen met het baarmoederhalsslijm, onvruchtbaarheid zonder aanwijsbare reden, stress, seksualiteitsstoornissen, ...
Factoren die de zaadkwaliteit beïnvloeden
een te hoge temperatuur in de zaadballen, bijvoorbeeld door hete baden, saunabezoek, strak ondergoed; koorts dit is een tijdelijk effect; bepaalde medicijnen; werken met chemische of radioactieve stoffen, bestrijdingsmiddelen, lood, ioniserende straling (röntgen).
Waarom moeilijk zwanger worden
Er zijn diverse redenen waarom het zwanger raken niet lukt. Er kunnen medische redenen zijn zoals een gekantelde baarmoeder, verstopte eileiders, problemen met de schildklier en overgewicht. Maar ook stress is niet bevorderlijk om zwanger te raken.
Dit is een algemeen klinisch onderzoek, met speciale aandacht naar tekenen van hormoondeficiëntie of andere problemen die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. De fertiliteitsarts zal ook een gynaecologisch onderzoek uitvoeren naar eventueel afwijkingen van de reproductieve organen.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Er zijn een aantal hormoonindicatoren die de kwaliteit van je eitjes kunnen bepalen [2]: – FSH: het follikelstimulerend hormoon (FSH). Hogere niveaus van dit hormoon kunnen een aanwijzing zijn voor eitjes van lagere kwaliteit. – AMH: vaak is een lage ovariële reserve gekoppeld aan een lagere kwaliteit van eitjes.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar.
Het blijkt dat mannen tussen de 20 en 35 het meest vruchtbaar zijn en 28 dé optimale leeftijd is. Dat geldt echter niet voor elke man.
Genoeg voeding rijk aan flavonoïden eten is dus een goed idee! Je vindt het in voeding zoals druiven, pruimen, kersen, blauwe bessen, sinaasappelen, perziken, pruimen en tomaten. De volgende voeding wordt gezien als libido-opwekkend, wat goed kan helpen als je graag zwanger wilt worden.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Het onderzoek toonde aan dat vrouwen met een hoog cortisolniveau meer tijd nodig hebben om in verwachting te raken dan vrouwen met een laag gehalte aan cortisol. Daarnaast blijkt de groep met een hoog gehalte aan stresshormoon twee keer zo veel kans te maken op klinische onvruchtbaarheid.
Als je onvruchtbaar bent, dan kun je niet op de natuurlijk wijze zwanger worden en kinderen krijgen. Onvruchtbaarheid wordt ook wel infertiliteit genoemd. Wanneer een koppel met kinderwens langer dan een jaar gericht zwanger probeert te worden zonder resultaat, dan spreek je van verminderde vruchtbaarheid.
Vruchtbaarheid man
Om zwanger te worden zijn er twee nodig: zowel de vrouw moet vruchtbaar zijn als de man. Bij de vruchtbaarheid van de man gaat om spermacellen, en is het aantal spermacellen van belang, én de beweeglijkheid van de spermacellen (ofwel: hoe goed kunnen ze 'zwemmen').
Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Die beginvoorraad van oöcyten, de eicelvoorraad of ovariële reserve, wordt tijdens het intra-uteriene leven opgebouwd (tijdens de groei van de baby in de baarmoeder) en krimpt daarna gestaag tot aan de menopauze. Tijdens het leven van een vrouw eindigen slecht 300 tot 400 follikels in een eisprong.
De grens voor het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen met eigen eicellen ligt in Nederland rond 45 jaar. De meeste klinieken hanteren echter een leeftijdsgrens die ligt rond de 42 jaar. In de Monitor Fertiliteitszorg kun je zien welke leeftijdsgrens de verschillende ziekenhuizen in Nederland hanteren.
Rooibos thee: Zit bomvol anti- oxidanten en kan ondersteunend werken bij de innesteling. Deze thee kan je gedurende je hele cyclus blijven drinken, neem wel de biologische versie zonder toevoegingen. Kamille thee: Voor ontspanning. Deze thee is ontstekingsremmend, werkt sterk kalmerend en rustgevend.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Heb je echt geen tijd te verliezen, of kun je gerust nog even wachten? Je kunt het zelf testen met een vruchtbaarheidstest voor thuis, maar gynaecologen zijn kritisch. "Het gevaar is dat vrouwen onterecht gerustgesteld worden, of onnodig bang gemaakt."
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.