Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd.
Een plas water op je plat dak hoeft dus zeker geen probleem te zijn. Het is normaal dat er na een regenbui nog een tijdje plasjes water op de dakbedekking aanwezig zijn. Het is wel iets dat je best in de gaten houdt en regelmatig nakijkt. Door geregeld je plat dak na te kijken kan je heel wat ellende voorkomen.
Een bitumen platte dak gaat tussen de 25 en 30 jaar mee. Aan het einde van de levensduur droogt het uit en kun je last krijgen van lekkages. Om de levensduur van een bitumen te verlengen moet je het platte dak beschermen met leislag, grind of daktegels. Dit beschermt het bitumen voor langere periode tegen uv-straling.
Hoeveelheid dakgrind
Met 1m3 kunt u 25 m2 dak bedekken. Dat komt neer op 60kg per m2. Meestal wordt de maximale dakbelasting voorgeschreven, raadpleeg daarvoor het bestek.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
Een heel gemakkelijke manier om je huis met een plat dak koel te houden is je ramen en je deuren goed dicht te houden als het warm wordt. Hierdoor duurt het tijdens de dag een stuk langer voordat de temperatuur in je huis stijgt en is je airconditioner een stuk efficiënter.
Dakgrind afvoeren
Het dakgrind is doorgaans erg vervuild en zit vol mos, viezigheid en kleine stukjes bitumen. Het dakgrind moet dan ook afgevoerd worden als chemisch afval.
Heb jij een plat dak, bedekt met bitumen, EPDM of PVC? Dan is jouw dak als het goed is geschikt om nieuwe dakbedekking over de oude laag te plaatsen. Er is één maar, wanneer er al meerdere keren nieuwe dakbedekking over de oude is aangebracht dan is het mogelijk dat de dakdekker het gaat afraden.
Mastiek is een soort van teerachtige dakbedekking en werd veelal gebruikt om het dak mee af te dichten. Het werd gewonnen tijdens de fabricage van lichtgas uit steenkool en werd gemaakt op basis van een vulstof, zand en koolteerpek.
Het antwoord is EPDM dakbedekking, een veelzijdige rubbersoort die vrijwel geen nadelen kent bij gebruik als dakbedekking op een plat dak. Het is bovendien eenvoudig aan te brengen op een dak. En komt u er niet uit, dan heeft Interexpress een duidelijke video handleiding over het leggen van EPDM.
Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd.
Mosvorming is niet schadelijk voor de dakconstructie of de dakbedekking. Maar louter een esthetisch probleem. Als dat mos voor jou een doorn in het oog is, kan je het op verschillende manieren verwijderen.
Bij normale temperaturen kunt u gerust op uw dak lopen. Let er wel op dat u niet op randen of details gaat staan. UV-straling beinvloed de levensduur van uw dak. De dakbedekking gaat in de loop der jaren kleine scheurtjes vertonen (krakuleren) die water gaan doorlaten.
Bij platte daken kan schuimbeton, betopor of spramexbeton als een goed afschot fungeren. Het voordeel van schuimbeton en betopor is het gewicht van het materiaal. Het is namelijk zeer licht, waardoor dit het dak niet te veel belast. Ondanks het lichte gewicht loopt het water toch gewoon netjes weg.
Dakleer is een duurzame soort dakbedekking en gaat ongeveer 25 jaar mee. U hoeft dakleer dan ook niet vaak te vervangen. Toch kan het zo zijn dat de dakbedekking minder lang meegaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld 25 jaar mee; Riete daken gaan vaak minder dan 30 jaar mee; Een pannendak gaat 40 – 80 jaar mee; PVC daken gaan ongeveer 20 – 25 jaar mee.
Een PVC dak wordt altijd op dezelfde manier gelegd, in banen. Een nadeel van een PVC dakbedekking zijn weekmakers, deze verouderen de PVC na 30 jaar. Voordelen: PVC is ten opzichte van bitumen veel lichter en duurzamer.
Dakgrind zuigen en afvoeren
Dakgrind verwijderen is een lastige klus die je bijna niet zelf kan doen. Vaak is het inschakelen van een professional dan ook de beste keuze om het dakgrind. Een specialist maakt gebruik van een krachtige zuigwagen, waarmee het grind gemakkelijk van het dak gezogen kan worden.
Een dak met grind is bijna net zo zwaar als een sedumdak
De meeste grinddaken hebben 5 cm grind. Er ligt dan 80 kg/m² grind op het dak en dat is nog zonder water gerekend! Het minimum is 4 cm grind, wat een droog gewicht heeft van 64 kg/m² met water erbij kom je dan op ongeveer 75 kg/m².
Dakgrind, dakleer (bitumen) en teerhoudend en bitumineus aanklevend materiaal moet apart worden ingezameld in een dakafvalcontainer. Op de inhoud van de hele container mag er nog 10% hout en ander sloopafval bij. Asbest, asbesthoudend of asbestgelijkend materiaal mag nooit in de afvalcontainer.
Onder een plat dak heb je altijd een volwaardige ruimte, zonder compromissen, en dus een grotere bruikbare vloeroppervlakte. Dat maakt inrichten meteen een pak makkelijker én het draagt bij aan een hogere woningwaarde. Lagere bouwkost. Meestal is een huis met een plat dak goedkoper dan een woning met een hellend dak.
Waarom wordt een aanbouw met plat dak snel warm? Het is eigenlijk heel simpel, een ruimte met een plat dak heeft doorgaans minder isolatiewaarde dan de rest van je huis. Dit is de grootste reden waarom de ruimte onder een plat dak meestal warmer wordt. In veel gevallen ligt er zwart dakleer op een plat dak.