Met deze tips kun je dat voorkomen:
Kies voor stevige appels (Goudrenet of Elstar) of harde peren. Strooi wat paneermeel, allesbinder of een verkruimelde beschuit op de bodem of door de vulling. Strooi wat custardpoeder op de bodem voor je de vulling er in doet.
Een vochtige, kleffe of te zachte bodem komt door het vocht wat tijdens het bakken vrijkomt van de appels. Dit vocht komt in de bodem terecht, waardoor deze te nat wordt en niet goed meer bakt. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. 1 Strooi wat custardpoeder op de bodem voor je de vulling erin doet.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
Appeltaart bewaren kun je het beste als de taart eerst wordt ingepakt in huishoudfolie of aluminiumfolie, of natuurlijk in een taartstolp of taartdoos. En dan bewaar je de taart liever niet open in de koelkast, en eigenlijk ook niet in de warme kamer.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
Daarnaast wordt een appeltaart er ook lekkerder van. Ik bak mijn appeltaart het liefst een dag van tevoren. Na een dag is een appeltaart het lekkerst.
Je kunt best een metalen bakvorm gebruiken. Die worden namelijk goed heet, waardoor het deeg een krokant korstje krijgt. Vet hem in (met bloem bestrooien is niet nodig, want dat doe je enkel bij een lopend beslag zoals voor cake of biscuit).
Is harde wener hetzelfde als een wenerbodem? Harde wener staat voor deeg met het gebruik van bloem, boter, eieren en suiker. Hiermee zijn verschillende soorten taarten te maken. Een wenerbodem duidt aan dat het alleen de bodem betreft die van harde wener is gemaakt, zoals dus een harde wener vlaaibodem.
Je gaat aan de slag met een taart die een vulling heeft die eerder gaar is dan het deeg; Je maakt een taart waarvan alleen de bodem gebakken hoeft te worden; De bodem verliest zijn vorm als je hem niet eerst blind bakt.
Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Niet lang genoeg gebakken
Wanneer de cake plakkerig van binnen is, dan is hij niet gaar en te kort gebakken. Elke oven is anders dus test altijd of je cake gaar is. Steek een sateprikker of breinaald in het midden van de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Om ervoor te zorgen dat de korst krokant blijft, moet je de quiche ontvormen en op een rooster laten afkoelen. Als je 'm in de vorm laat afkoelen, dan wordt de korst zacht door condensatie tussen de vorm en korst.
Om te zorgen dat de bodem tijdens het bakken niet rijst, vul je de bakvorm met bakbonen, rijst of speciale kiezels. Nu is de taartbodem klaar om blind gebakken te worden. In het filmpje worden bakbonen gebruikt, deze kun je na het bakken niet meer gebruiken om op te eten.
Blindbakken is iets meer werk, maar levert een veel lekkerder eindresultaat op! Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend.
Je kunt keramische bonen gebruiken, maar er zijn ook andere producten die je ter vervanging van bakbonen kunt gebruiken. Rijst, gedroogde peulvruchten of droge witte bonen zijn goede vervangers van keramische bonen.
Zacht Wener beslag is een warme beslagsoort die vetstof bevat. Dit zorgt ervoor dat het beslag minder luchtig wordt. Wel wordt het hierdoor smakelijker en blijft het langer mals en zacht in vergelijking met warm beslag.
Prik met een vork gaatjes in je deegbodem. Leg een groot vel bakpapier op het deeg. Vul de vorm met rijst of gedroogde peulvruchten – dat wordt ook een steunvulling genoemd. Bak de taartbodem 10 à 15 minuten voor in de op 160°C voorverwarmde oven.
Blind bakken doe je bij taarten waarvan de vulling niet moet gebakken worden (bijvoorbeeld een fruittaart met banketbakkersroom) of waarvan de vulling vloeibaar is (bijvoorbeeld een quiche). Je doet het door een groot vel bakpapier over het deeg te leggen, en het wat over de randen uit te laten steken.
Blind bakken is een techniek voor het bakken van een krokante taartbodem. Het is het voor- of gaar bakken van een taartbodem met een steunvulling erin. Hierdoor ontstaat een mooie taartbodem die gaar is, krokant en waarvan de bodem niet teveel gerezen is zodat je de taartbodem goed kunt vullen.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Ja hoor, dat kan
Die kun je ook van tevoren maken en hoef je alleen maar over de vulling te strooien.
Verpakt in een taartdoos kan de appeltaart buiten de koelkast nog 1 tot 2 dagen goed blijven, in de koelkast kun je de appeltaart dan tot drie dagen bewaren. Wil je een taart langer bewaren dan is invriezen eigenlijk de enige optie. Je kunt de taart dan tot drie maanden bewaren.