De planeten blijven in een mooie baan om de zon heen omdat ze vastgehouden worden door de aantrekkingskracht van de zon. Doordat de aarde om de zon heen draait en vastgehouden wordt door de aantrekkingskracht valt de aarde niet naar beneden.
Alle planeten van ons zonnestelsel worden aangetrokken door de zon.Dat is een gevolg van de gravitatie, een universele kracht die overal in het heelal aanwezig is. Hemellichamen trekken mekaar aan met een kracht die recht evenredig is met hun massa's, en omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand.
De regendruppels onder de aardbol vallen ook naar de aarde toe. Maar ze vallen precies de andere kant op. De zwaartekracht zorgt er namelijk voor dat alles naar het midden van de aarde toe wordt getrokken. Daardoor kun je nooit van de aarde af vallen, ook al sta je aan de andere kant van de aarde!
De zwaartekracht wordt bepaald door de massa van een voorwerp. De zwaartekracht tussen twee voorwerpen is evenredig aan de massa van de voorwerpen en wordt heel snel minder als we ze uit elkaar halen. Wij trekken zelf ook voorwerpen aan met 'onze' zwaartekracht, maar we hebben te weinig gewicht om het effect te zien!
De Aarde draait in een licht excentrische baan rond de Zon. Eén rondgang (een siderisch jaar) duurt ongeveer 365,25636 dagen. Daardoor lijkt de Zon vanaf de Aarde gezien ten opzichte van de sterren met ongeveer 1° per dag naar het oosten te bewegen.
De aarde en de maan draaien beide om hun as (rotatie), maar bewegen zich ook rond een ander object (omloop). De rotatie van de aarde (24 uur) verklaart de wisseling van dag en nacht.
Helaas, bijna alles wat leeft, gaat dood. Bij de evenaar draait het oppervlak van de aarde met een snelheid van 1700 kilometer per uur om haar as. Als de aarde stopt met draaien, en de lucht niet, steekt er plotseling een wind op van 1700 kilometer per uur. Een superstorm vernietigt alles op het oppervlak van de aarde.
Als je op Aarde een massa hebt van 80kg, is je gewicht dus 80 x 9,8 = 784N. Op de Maan is je massa ook 80kg, maar je gewicht is 80 x 1,6 = 128N, ongeveer een zesde deel van je gewicht op Aarde. Toch is het feit dat een personenweegschaal een resultaat in kilogrammen geeft niet helemaal fout.
Sprongen kunnen zeer hoog zijn en duren ook zeer lang. Als je op aarde 1,25 m hoog kunt springen ben je na één seconde weer op de grond. Op de maan spring je dan 6*1,25 = 7,5 m hoog en daar doe je zes seconden over. Op de maan is het niet echt moeilijk om over een huis te springen.
Boven de aarde (en overal in het heelal) gaat de zwaartekracht oneindig door.Die stopt nergens. De zwaartekracht tussen twee objecten neemt af met het kwadraat van de afstand. Het gaat daarbij om de afstand tot het midden.
Kort antwoord: Nauwelijks. Langer antwoord: De maan is het dichtstbijzijnde hemellichaam, maar de gemiddelde afstand bedraagt altijd nog 384.400 kilometer.
De maan remt de aarde af, waardoor deze 24 uur nodig heeft om een rondje rond de as te voltooien. Zou de maan nooit bestaan hebben, dan zou de aarde veel sneller draaien: een rondje rond de as zou dan vandaag de dag maar ongeveer zes uur duren. Een dag zou dan dus 75 procent korter zijn dan we gewend zijn.
Het waarneembare heelal
Echter omdat het heelal al die tijd bezig is met uitzetten, is de diameter veel groter en die wordt geschat op 93 miljard lichtjaar. Het aantal sterrenstelsels in het waarneembaar heelal bedraagt naar schatting 2.000 miljard.
In werkelijkheid draait de maan één maal om haar as in precies één omloop rond de aarde. We starten weer in 1 met punt ● naar de aarde toe gericht. Na een kwart omloop komt de maan in 2 aan en is in dezelfde tijd een kwartslag om haar eigen as gedraaid.
Kapotte satellieten, lege brandstoftanks, voedselpakketten, ontlasting van astronauten en verfschilfers. Er zweeft allerlei rommel in de ruimte. De mensheid is bijzonder bekwaam in de kunst van het vervuilen, zo blijkt alleen al uit de 2 miljard ton afval die we met zijn allen jaarlijks produceren.
Alle planeten draaien in dezelfde richting om de zon en draaien ook in dezelfde richting om hun eigen as. Ook de zon zelf draait in deze richting. Ook is het bijzonder dat alle planeten in hetzelfde vlak om de zon draaien.
Dat komt doordat de maan bijna geen atmosfeer heeft die de warmte van de zon kan vasthouden. Als de zon op de maan schijnt kan het er boven de 100 °C zijn, maar als de zon onder is dan kan het juist -200 °C worden.
Zo is uit te rekenen dat bij een nuttig vermogen van 200 Watt een snelheid bereikt kan worden van maar liefst 383 m/s = 1380 km/h! Méér dan de geluidssnelheid op aarde. Helaas blijft een dergelijke snelheid op de fiets ook op de maan levensgevaarlijk.
Maar hoe lang duurt een reis naar de maan? De eerste succesvolle reis naar de maan duurde vier dagen. Tegenwoordig zou dat een dag korter zijn, door het gebruik van chemische raketten. De vlucht naar de maan is 386.000 kilometer lang.
Belangrijk! Je massa (in kg) blijft overal in het zonnestelsel hetzelfde, of je nu op de maan rondhuppelt dan wel platgedrukt wordt door de verpletterende zwaartekracht van de zon. Alleen voelt het aan alsof je massa op de maan ongeveer zes keer lager is.
De aarde draait rond zijn as in 23 uur 56 minuten en 4 seconden. Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h.
De aarde draait in ongeveer 24 uur om de eigen as. En onze planeet is daarin natuurlijk niet alleen. Ook bijvoorbeeld Mercurius tolt om de eigen as heen. Maar het kleine planeetje doet daar een stuk langer over: zo'n 59 aardse dagen.
We voelen vrijwel niets van het feit dat de Aarde roteert: we worden niet van de planeet af geslingerd, we vallen niet om en bomen groeien niet scheef. De reden hiervoor is dat het effect van de zwaartekracht door de grote massa van de Aarde veel sterker is dan dat van de centrifugaalkracht als gevolg van haar rotatie.