SLAPEN OP UW RUG Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam. Hoewel de rugligging een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. Slapen op de rug vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu.
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.
Vaak hebben rugslapers het idee dat zij sowieso wel goed zitten met hun slaappositie, maar dat is maar ten dele waar. Rugslapers snurken eerder of kunnen last krijgen van slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap).
Slapen op je rug zegt vaak dat je veel zelfvertrouwen hebt en dat je niet bang bent om voor jezelf op te komen. Op de rug slapen is natuurlijk een erg open houding. Slapen op je zij betekent dat je een sociaal mens bent en goed met verschillende soorten mensen om kunt gaan.
De beste slaaphouding voor je rug én nek is op de zij met een bodykussen om recht te blijven liggen. De rug blijft stabiel en niet gedraaid, en dat geldt ook voor het bekken en de nek.
Ergonomische houding wervelkolom
Door je benen iets uit elkaar te houden met behulp van het kussen, voorkom je dat je bekken en ruggengraat (te veel en in een onnatuurlijke positie) draaien, wat kan leiden tot rug- en heuppijn.
Ongeveer 7 procent van de mensen slaapt op hun rug.
De meest voorkomende slaaphouding is de zijligging. Hierbij steunt het lichaam op de linker- of rechterzij met ondersteuning van de armen en benen. Het wordt ook wel de foetushouding genoemd.
De kenmerken van slaapproblemen
Moeite om in slaap te vallen. Regelmatig wakker worden 's nachts en dan moeilijk doorslapen. Te vroeg wakker worden in de ochtend. Vermoeid opstaan.
De slaaprichting die door de Vastu Shastra wordt aanbevolen is te slapen met het hoofd naar het zuiden gericht. De reden is dat het menselijk hoofd een polaire aantrekkingskracht heeft. Daarom moet hij naar het zuiden worden gedraaid om de tegenovergestelde polen aan te trekken terwijl u slaapt.
De beste slaaphouding voor nekpijn is meestal op de rug en slapen op je zij het beste alternatief. Probeer buikslaap te vermijden: dit kan druk uitoefenen op zenuwen die in je nek beginnen, wat leidt tot verdere nekpijn of radiculopathie (pijn die uitstraalt van het ruggenmerg naar de armen of benen).
Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd.
Op je zij slapen met je hand onder je hoofd draagt bij aan interne schouderrotatie, waardoor je schouders naar voren komen en je houding verslechtert. Om te controleren of je interne schouderrotatie hebt, laat je je armen langs je zij ontspannen.
Sport of beweeg overdag of vroeg in de avond. Drink na 6 uur 's avonds geen koffie, thee of iets anders met cafeïne. Kijk minimaal 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar je telefoon, tablet of computer. Zet een half uur voor het slapen de tv uit.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt. Leg een extra kussen onder je knieën of bij je onderrug.
Een zijligging is het beste. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je 's nachts weer op je rug rolt. Een bekende truc is om een tennisbal in de rug van je pyjama te naaien. Als je snurkt doordat je in je slaap op je rug draait maar de tennisbal-truc niet werkt, dan biedt de Zzoma wellicht uitkomst.
Rechtop slapen kan zijn voordelen hebben, maar het kan ook pijn in de nek en spanning op de wervelkolom veroorzaken, evenals een verhoogde kans op diepe veneuze trombose (DVT) tijdens lange perioden van onbeweeglijkheid.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
Op je buik slapen
Buikslapers zijn over het algemeen vaak open-minded, avontuurlijk en sociaal. Ze genieten van hun vrijheid en houden dan ook niet van kritiek. Dit maakt dat ze anderen zelf ook niet veroordelen. Al heeft dit wellicht ook te maken met het feit dat ze soms een beetje onzeker kunnen zijn.
Slaaphouding en mentale toestand
Mensen die in een ineengekrompen foetushouding slapen en hun gezicht beschermen, hebben vaak angststoornissen en zoeken naar beschutting en warmte. Buikslapers zijn doorgaans gezond en hebben een sterk hart, maar ze hebben graag alles in handen en neigen tot perfectionisme.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
De zwaartekracht vermindert namelijk de druk op de aderen in je benen, waardoor het bloed makkelijker terug naar je hart stroomt. Die verbeterde bloedsomloop biedt enkele belangrijke voordelen: Minder zwelling: wanneer je bloed beter circuleert, vermindert de vochtophoping in de benen en de enkels.
Medium tot stevige ondersteuning
Het ideale kussen voor rugslapers biedt een perfecte balans tussen comfort en ondersteuning. Kies daarom voor een traagschuimkussen met een stevige kern, waarmee jouw hoofd en nek op één lijn blijven met de ruggengraat.