Als een hond of kat rozijnen of druiven heeft gegeten, dan kunnen er in de eerste 6 tot 12 uur na inname tekenen van vergiftiging ontstaan. Meestal begint dit met braken en diarree. Andere symptomen die kunnen optreden zijn sloomheid, zwakte, niet eten, buikpijn, uitdroging, veel drinken en rillen.
Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Tot de gevoelige diersoorten behoren de hond, kat en fret. Vergiftigingen met druiven zijn vooralsnog voornamelijk bij honden gezien, maar ook katten en fretten lijken gevoelig te zijn. Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
Komkommers kunnen vooral verontrustend zijn voor katten, omdat ze stil en onbeweeglijk zijn, maar er toch uitzien als een potentieel gevaarlijk object. Het feit dat komkommers vaak geplaatst worden terwijl de kat afgeleid is, zorgt voor het verrassingseffect dat de angstreactie veroorzaakt.
Neem direct contact op met de dierenkliniek (of buiten openingsuren met de dienstdoende arts) zodat een braakmiddel toegediend kan worden. Een dier braakt het makkelijkste op de volle maag. Dus als u een afspraak maakt om uw dier te laten braken is het verstandig om hem of haar eerst nog eten te geven.
Gewoon doen. Watermeloen, netmeloen of honingmeloen zijn alle drie bijzonder voedzaam voor katten. Ze zitten vol antioxidanten, vitaminen en mineralen – en suiker. Die laatste kunnen ze missen, maar bied af en toe een paar kleine stukjes meloen zonder schil aan en je kat eet uit je hand.
Hoewel bananen op de veilige lijst staan, zijn er bepaalde fruitsoorten en groenten die je je kat nooit mag voeren, waaronder de volgende: Citrusvruchten (sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, grapefruit, limoenen, enz.) Kersen.
Knoflook en ui zijn giftig voor de hond, waarom? Allium soorten (ui-achtigen: knoflook, prei, sjalotten, sierui, en bieslook) bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde 'oxidanten' (Sulfoxide en Disulfide).Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen.
Rozijnen kunnen voor honden dodelijk zijn als ze zoveel binnenkrijgen dat er acuut nierfalen optreedt. Dat wil zeggen dat de nieren ineens ernstig beschadigd raken en dat de nierfunctie daalt.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Een ei is een goede eiwitbron voor je dier. Wij verwerken dan ook eipoeder in een aantal van onze voedingen. Af en toe een eitje geven aan je dier is prima, maar niet noodzakelijk als je hond een goede, complete voeding krijgt. Lekker is zo'n extraatje natuurlijk wel!
De stof die in chocola giftig is voor katten is theobromine. Chocolade vergiftiging komt vooral voor bij honden. Katten eten gelukkig niet zo snel chocola op, dus deze vergiftiging komt bij katten bijna nooit voor. Als uw kat toch chocolade binnen heeft gekregen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
De volgende vruchten zijn veilig voor katten en moeten op dezelfde wijze worden bereid als die voor honden: Appels (geschilde appels zijn mogelijk makkelijker te verteren) Bananen.
Een kiwiplant kan extra plezier geven; katten kunnen zelfs aan de scheuten knabbelen. Dit kan geen kwaad en heeft een rustgevend effect. De kiwi is familie van de matatabi; misschien ken je deze plant wel van de matatabistokjes voor katten.
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Allium soorten, zoals uien, knoflook, bieslook en prei
Allium soorten (ui-achtigen) kunnen bij dieren zowel vers, maar ook gedroogd, puur of verwerkt in gerechten of voedingsproducten vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Met name honden en katten zijn erg gevoelig, maar ook bijvoorbeeld paarden en koeien.
Katten zijn van nature op hun hoede; ze zorgen altijd dat ze kunnen vluchten. De ene kat heeft een sterkere vluchtbehoefte dan de ander. Meestal zijn katten die weinig tot geen socialisatie hebben gehad toen ze kitten waren, banger en schrikachtiger dan katten die wel goed gesocialiseerd zijn.
In een groentetuin loopt je kat verhoogd risico.Aardbeien, courgette, pastinaak, pompoen en rabarber zijn groenteplanten die een reactie kunnen veroorzaken. Zoals eerder genoemd, zijn katten kieskeurige eters. Neem evengoed het risico zo veel mogelijk weg in huis en tuin!
Aardbeien zijn veilig voor katten om te eten. Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en de richtlijnen volgt, hoef je je geen zorgen te maken dat je de gezondheid van jouw kat in gevaar brengt. Houd er echter wel rekening mee dat als iets veilig is om te eten, dit niet vanzelfsprekend ook gezond is om te eten.