Van welke druivensoorten wordt zoete witte wijn gemaakt? Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Zoete witte wijn heeft zoals de naam al aangeeft een zoete smaak. Vaak proef je tonen van honing, nectar en fruit. De kleur is over het algemeen strogeel. Bekende druiven in deze categorie zijn de Chenin Blanc en de Moscato.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Omdat Sauvignon Blanc één van de meeste gekweekte druivenrassen ter wereld is, is er een breed aanbod aan stijlen en smaken ontstaan en worden er van deze druif verschillende typen wijn gemaakt. De ene is net iets meer tropisch en pittig, de ander wat frisser en fruitiger. Meestal droge wijn maar soms zelfs zoet.
In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben. Een chardonnay wijn heeft een lagere zuurgraad en is daardoor meestal wat zachter van smaak.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn.
Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat ie duidelijk droog is. Pinot Grigio smaakt vaak minder zoet dan Chardonnay vanwege zijn hogere zuurgraad bijvoorbeeld. Er zijn twee voorbeelden waar Pinot Grigio zoet is.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Merlot de meest verbouwde rode wijnsoort
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven grote smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
Doordat de verdejo een hoge zuurgraad heeft en subtiel bitter is werkt de wijn goed als smaak neutralisator. De zure tonen uit deze Spaanse schone passen goed bij gerechten waar ook een citrus zuurtje in terugkomt.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Zoete witte wijn is er in allerlei verschillende gradaties van zoetheid. Van lichtzoet zoals het smaaktype moelleux tot zachtzoet zoals een Moscato d'Asti. Een voorbeeld van een wijn met slechts 5% alcohol, natuurlijke restsuikers en een lichte bubbel. Heerlijk bij nagerechten of patisserie met vers fruit.
Kabinet en Spätlese zijn gematigd zoet.Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein zijn allemaal zoete wijnen.
Sauternes is een exclusieve Franse dessertwijn. Tegelijkertijd is het de bekendste zoete wijn afkomstig uit Bordeaux en misschien wel de bekendste dessertwijn ter wereld.
Waar de Franse Pinot Gris vol, rijk en soms zoet smaakt, is Italiaanse Pinot Grigio soms iets zoet maar meestal droog en fris. Typische geuren en smaken zijn citrus, perzik, meloen en amandel. Pinot Grigio uit koelere gebieden smaakt frisser, uit warmere streken rijper.
Rosé wordt gemaakt van verschillende soorten druiven, veelvoorkomend zijn rosé wijnen die worden gemaakt van (een blend van) Grenache, Cabernet Sauvignon, Syrah, Mourvedre of Cabernet Franc druiven. Rosé wijnen zijn onder te verdelen in droge en zoete rosé wijnen.
De Pinot Gris komt uit Frankrijk en is de krachtpatser van de twee. Deze wijn is wat complexer, voller en wat zoeter van smaak. De volle wijn gaat goed samen met de Aziatische keuken en gekruide gerechten. Het zachte broertje, Pinot Grigio komt uit Italië en is wat soepeler, lichter en fruitiger van smaak.
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
De smaak van Moscato d'Asti is zoet. De zoete smaak komt aan de wijn, omdat de wijnmaker de vergisting van de wijn vroegtijdig stopt. Hierdoor worden niet alle suikers afkomstig uit de Moscato druif omgezet in alcohol.
Als minder dan 1% van het volume van de wijn nog bestaat uit suiker, wordt de wijn als droog beschouwd. Het verschil tussen een droge witte wijn en een zoete witte wijn zit hem vooral in de hoeveelheid suikers die na het proces van vergisten in de wijn zijn achtergebleven.
Moelleux is de Franse term voor 'mollig' en verwijst naar zoete witte wijnen die tot 45 gram restsuiker per liter bevatten. Ze worden gemaakt van overrijpe druiven, maar zonder botrytis.