De klassieker: water, water en nog meer water Als de pijn echt te erg is, neem dan een pijnstiller en eet wat droge koeken om je maag te kalmeren. Ook vitamine B is je vriend. Eet daarom een kom granen met melk.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Wat kun je doen bij maagpijn? Meestal gaan maagklachten vanzelf over. Bij brandend maagzuur kan een maagzuurbindend middel verlichting brengen en gebruik bij een opgeblazen gevoel een middel als Tempocol. Wil je een pijnstiller innemen, gebruik dan geen ibuprofen of aspirine.
Eet rustig en kauw het voedsel goed • Ga na het eten niet liggen Blijf minimaal dertig minuten rechtop zitten of maak een wandeling na de maaltijd. Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten.
Het snel verhelpen van de meeste maagzuurklachten kan met een maagzuurbinder. Dit zijn middelen die zich binden aan het maagzuur en deze neutraliseren. Daarmee verminderen ze het brandende gevoel en de pijn achter het borstbeen.
Als u merkt dat koffie uw maag van streek maakt, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de onaangename effecten te minimaliseren. Deze omvatten het drinken van koffie met voedsel, het kiezen van een minder zure branding, het overschakelen van gewone melk naar soja- of amandelmelk en het verminderen van additieven .
Koffie is alleen geen vast voedsel, dus zal het HCL-zuur zich voornamelijk te goed doen aan je maagwanden.En dat veroorzaakt brandend maagzuur en pijn. Je kunt daarom beter zorgen voor een buffer in je maag als je koffie wil drinken.
Cafeïne wordt opgenomen via de maag en het duurt vaak zo'n 45 minuten voordat het volledig opgenomen is. De waardes van de stof in het bloed pieken ongeveer tussen de 30-60 minuten na inname. Het kan uren duren voordat het effect van cafeïne is afgenomen. Het aantal uren verschilt sterk per persoon.
Als je last hebt van maagpijn, kan je paracetamol nemen. Gebruik medicijnen niet vaker en langer dan nodig en lees voor gebruik de bijsluiter. Let op: neem geen NSAID's, zoals ibuprofen, of middelen met acetylsalicylzuur, zoals aspirine. Die pijnstillers kunnen juist maagpijn veroorzaken.
Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren.Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Aan de ene kant kan koffie de spijsvertering stimuleren, maar je kunt ook juist buikpijn of een opgeblazen gevoel krijgen van koffie. Vroeger werd gedacht dat cafeïne uit koffie effect had op het spijsverteringsstelsel, maar ook decaf koffie laat je sneller een bezoek doen aan het kleinste kamertje.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Koffie is eigenlijk niet veel zuurder dan dit maagzuur, dus onze magen zijn er meestal tegenop gewassen. Toch kan een enkele koffiedrinker last krijgen van een kop koffie op een lege maag. Ze kunnen zich opgeblazen voelen, hun bovenbuik doet zeer, en misselijkheid ligt op de loer.
De juiste boon: Arabica-bonen bevatten van nature minder zuur dan Robusta-bonen. Ze zijn niet alleen vriendelijker voor de maag, maar bieden ook een mildere smaak. Kwaliteitsblends: Mengsels van Arabica- en Robusta-bonen kunnen het zuurgehalte in balans brengen en zorgen vaak voor een harmonieuze smaak.
Een van de belangrijkste effecten van cafeïne op het spijsverteringskanaal is maagirritatie en maagklachten. Bij sommige mensen stimuleert het de beweging in het spijsverteringskanaal. Te veel cafeïne kan ook een laxerend effect hebben en ongemak veroorzaken in het lagere spijsverteringskanaal.
Cafeïne stimuleert de afgifte van gastrine en de afscheiding van maagzuur (inclusief zoutzuur), wat kan leiden tot zure reflux en brandend maagzuur . Een onderzoek uit 2001 wees uit dat koffie ervoor zorgt dat de maag meer uitzet dan dezelfde hoeveelheid water, wat kan resulteren in een vol of opgeblazen gevoel [4].
Probeer te gaan liggen en haal diep adem om je spieren te ontspannen . Het aanbrengen van een warmtekussen of een kruik op je buik kan ook het ongemak verlichten. Het drinken van kamillethee of het nemen van vrij verkrijgbare maagzuurremmers kan ook tijdelijke verlichting bieden.
Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een 'Rennie', kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.