Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
Herken muggennesten
In huis zijn dit bijvoorbeeld de kelder, kruipruimte of in een afvoerputje. Zie jij de muggen rondvliegen in jouw tuin? Een hele grote kans dat zich hier een muggenplaag heeft ontwikkeld. Alles waar een laagje stil water te vinden is, is de aangewezen plek voor een mug om eitjes in te leggen.
Muggen in Nederland zijn vooral in de schemering, 's avonds en 's nachts actief. Ook insmeren met een insectenwerend middel kan helpen. Middelen met Deet, Picardine, IR3535 of citrondial erin zijn bewezen effectief. Om te voorkomen dat muggen het huis binnenkomen kunt u horren plaatsen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Geen horren? Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
Doe je dat wel, dan komt ze terug om verder te eten. Heel irritant al die muggen die 's nacht door je slaapkamer zoemen. Gelukkig steekt een mug maar één keer per nacht, of toch niet? Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg.
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
Dat je muggen eigenlijk overdag weinig tegenkomt en je vooral 's nachts gestoken kunt worden, komt omdat het nachtdieren zijn. Overdag rusten de insecten vaak uit, zodat ze tegen het schemeren aan de slag kunnen. Daarnaast zijn muggen gevoelig voor uitdroging en kunnen ze niet zo goed tegen droge lucht.
Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan. Kort voor de winterrust zuigen de muggen zich nog flink vol met nectar zodat ze hun eigen vetvoorraadje kunnen aanleggen om de winter door te komen.
Wanneer je last hebt van muggen kunnen ze ergens in jouw huis één of meerdere broedplaatsen aangelegd hebben. In huizen is dit vaak in de kelder of de kruipruimte.Daarnaast kunnen de muggen eitjes in een afvoerputje gelegd hebben. Ook kunnen er muggenplagen ontstaan, wanneer er problemen zijn met het riool.
Volwassen muggen leven vooral van plantensappen zoals nectar. Steekmuggen voeden zich met bloed. Ons bloed bevat de eiwitten die de vrouwtjes nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes.
Een scheutje azijn
We zeiden het eerder al, muggen houden niet van heel erg sterke geuren. Azijn is dus ook een natuurlijk alternatief dat kan worden ingezet.
Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op. Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen. Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet.
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn is nog zo'n kruid met een sterke geur waarvan muggen in de war raken. Rozemarijn is een heel sterk kruid, dat ook nog eens winterhard en groenblijvend is. Rozemarijn is door de sterke smaak vooral lekker bij vleesgerechten.
Mensen met 'zoet bloed' worden sneller gebeten
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven.
Muggen doen er gemiddeld gemiddeld vier minuten over voor ze vol zitten. Ze zuigen soms zo hard dat het bloedvat scheurt of het vaatje klapt.
Muggen op afstand door natuurlijke vijanden
Lok bijvoorbeeld met een vijver kikkers of salamanders, deze dieren zijn dol op muggen. Maar ook vogels, spinnen en libellen smullen van de muggen, terwijl vissen dol zijn op muggenlarven.
Muggen zijn overdag nauwelijks actief en gaan pas als de schemering in zet op jacht. 2. Muggen steken niet, maar bijten. De beesten hebben een zogeheten zuigsnuit, waarmee ze bloed kunnen opzuigen.
Even een deur te lang open laten kan er namelijk al voor zorgen dat enkele muggen in een mum van tijd naar binnen glippen.
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."