Voor boren in beton is een klopboormachine eigenlijk niet krachtig genoeg en is een boorhamer het aangewezen gereedschap. Wil je boren in een betegelde muur, begin dan in de boorstand en zet de klopfunctie pas aan zodra je door de tegel bent en in de muur gaat boren.
De boorhamer instellen
Het boorgat moet wat dieper zijn dan de lengte van de plug. Als vuistregel geldt: 10 procent dieper dan de pluglengte. (Houd echter ook rekening met de aanwijzingen van de fabrikant van de plug.
Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Een klopboormachine is voor velen nog dé machine voor het boren in steen en beton. De boorhamer bracht daar echter een jaar of 30 geleden verandering in. Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer is namelijk dat deze door hard materiaal heen kan boren. Om te boren in beton gebruik je dus het beste een boorhamer.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Boven de 80 mm diameter raden wij een lager toerental aan van 400 tot 1200 toeren. Afhankelijke zaken als: het te boren materiaal, wel of geen wapening, voldoende motorvermogen, stabiliteit van de machine, is het goed mogelijk dat het toerental aangepast dient te worden.
Professionals – vooral in de industrie – maken gebruik van een formule om het toerental te berekenen: ω = v * 1000 / (π * d). In deze formule is v de snelsnijheid. Dit is de gewenste draaisnelheid van de boor, uitgedrukt in meters/minuut.
Een boorhamer is de aangewezen machine voor boren in beton. Met een gewone boormachine of een klopboormachine lukt dat niet of nauwelijks. Boren in baksteen, hout en metaal daarentegen gaat prima met een klopboormachine, terwijl een boorhamer met zijn veel grotere kracht zachtere materialen snel kan beschadigen.
Voor het incidenteel boren van kleine gaten, de kleinere boorklussen, heb je genoeg aan een klopboormachine met een vermogen van 600 W. Voor regelmatiger gebruik, en het boren van grotere gaten kun je het beste kiezen voor een klopboormachine met een vermogen tussen de 600 en 900 W.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
40-50 mm, afhankelijk van de situatie (zie ook bijvoorbeeld NEN-EN 020 bij milieuklasse waar waarschijnlijk, gezien de ervaringen de laatste jaren, nog te geringe dekkingen staan vermeld). Om de minimale betondekking mogelijk te maken kan gebruik worden gemaakt van afstandhouders op de wapening.
Betonhaakjes zijn, zoals het woord al doet vermoeden, met name geschikt om iets op te hangen aan betonnen muren. Je hoeft niet te boren, maar wees je er wel van bewust dat je alsnog gaatjes in de muur maakt.
Kenmerken van de steen- en betonboor op een rijtje: Te herkennen aan: spiraalvormige boor met beitelvormige kop die je aan het uiteinde van de boor ziet zitten. Voor het boren in: steen, beton, natuursteen en andere hardere materialen.
De enige oplossing voor het boren in gewapend beton is een betonboor gebruiken van zeer goede kwaliteit. Deze betonboor heeft een 4-snijder kop. Een viersnijder heeft een speciale geharde kop met 4 snijvlakken. Met deze boor is het mogelijk om te boren in beton maar ook in gewapend beton.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Gewapend beton: Voor boren in gewapend beton heb je een P4S betonboor nodig. Deze boor heeft vier snijvlakken waardoor deze blijft boren, ook als je betonstaal tegenkomt. De p2S boor kan gewapend beton niet aan. Deze boor zal vanwege zijn twee snijvlakken vastslaan in het beton.
Als best Getest én Beste Koop!
Het merk Parkside biedt namelijk het beste van beide werelden. En van een heel goede kwaliteit: de Consumentenbond beoordeelde de boormachine van het Parkside als allerbest! Makita en Bosch, eat your heart out!
Boren in steen of beton
De meeste muren zijn van steen of beton. Je kunt dan een steenboor of een betonboor gebruiken.