De betekenis van Pasen: de wederopstanding Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt. Vandaar de eerste en tweede paasdag.
Tweede Paasdag
Ook wel Paasmaandag genoemd. Dit is de dag na Paaszondag en is een vrije dag in een groot aantal, voornamelijk christelijke landen. Nederland, Belgie, Duitsland en Frankrijk handhaven allemaal Tweede Paasdag. De dag zelf heeft echter geen religieuze betekenis of verhaal.
Tweede paasdag
De maandag na het echte Pasen is in feite niet meer dan een bonus. Er wordt niets meer herdacht. De kerk heeft in het verleden wel voor deze dag gepleit, zodat gelovigen tijd hadden om nog een keer naar de kerk te gaan.
Al in de Middeleeuwen maakte de kerk zich sterk voor een tweede feestdag.De reden is eigenlijk heel simpel én leuk: hierdoor zouden mensen wat extra vrije tijd krijgen. Op de zondag van Pasen (en Kerstmis en Pinksteren) gingen mensen vroeger een keer extra naar de kerk en daardoor had niemand tijd voor andere zaken.
Eerste Paasdag en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Pasen is altijd op een zondag en een maandag. Eerste Paasdag is ook bekend als Paaszondag. De Tweede Paasdag heet ook wel Paasmaandag.
Achter eerste en tweede paasdag schuilt een symbolische betekenis. De wederopstanding van Christus bewijst dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt. En het is volgens christenen het ultieme teken dat God met dit wonder de dood overwon.
Paasmaandag (Tweede paasdag) wordt gevierd in Nederland en minstens 21 andere landen. Het wordt gevierd op de maandag na Paaszondag. Bedrijven zijn normaal gesproken gesloten tijdens deze feestdag. Tweede paasdag heeft een christelijke achtergrond.
In de christelijke traditie is Pasen, of ook wel het paasfeest, het belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, uit de dood.
Pasen is het belangrijkste feest in het liturgische jaar dat volgt op de goede week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Het is het meest waarschijnlijk dat de kruisiging voltrokken is op 3 april van het jaar 33 rond 15 uur.
Joelfeest. Het joelfeest, twaalf dagen feest tussen 25 december en 6 januari, verving de kerk voor katholieke feestdagen. De eerste dag van dat joelfeest werd Eerste Kerstdag: de dag waarop nog steeds de geboorte van Jezus wordt gevierd. De tweede dag, nu Tweede Kerstdag, werd het feest van de Heilige Stefanus.
[44] Het bevreemdde Pilatus dat hij al dood zou zijn en hij riep de centurio bij zich, aan wie hij vroeg of Jezus al gestorven was, [45] en toen de centurio dat bevestigd had, gaf hij het lijk aan Josef. [46] Josef kocht een stuk linnen, haalde Jezus van het kruis en wikkelde hem in het linnen.
Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven. Kuikentjes zijn geel omdat ze dezelfde kleur hebben als de dooier die hen in het ei tot voedsel heeft gediend. Geel is een paaskleur bij uitstek.
Op Paaszondag mocht je pas weer eieren eten
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Net als met veel andere christelijke feestdagen viert men in Nederland Pasen in twee dagen. Na de eerste paasdag op zondag volgt op maandag ook altijd een tweede paasdag. In veel andere Europese landen kennen ze deze traditie echter niet.
Stille Zaterdag is een dag van stilte en bezinning; het is de dag van het besef dat Jezus werkelijk gestorven is. De kerklokken worden daarom niet geluid tot aan de Paaswake. Ook is Stille Zaterdag de laatste dag van de 40 dagen durende vastentijd van de Christenen, die op Aswoensdag begint.
Denemarken. Dominica. Duitsland. Egypte (als Sham El Nessim)
In Polen vieren ze vooral feest op paasmaandag, en dat met een speciale traditie. De vrouwen worden er namelijk volledig nat gemaakt. Op deze dag, Natte Maandag, staat zuivering en vreugde centraal en vieren de polen de komst van de lente en de verrijzenis van Jezus.
Dit kan ook niet omdat het in sommige sectoren – zoals bijvoorbeeld de zorg – onvermijdelijk kan zijn op een feestdag te werken. De hoofdregel is dat Goede Vrijdag geen recht geeft op een vrije dag, tenzij in de cao, de arbeidsovereenkomst of het arbeidsvoorwaardenreglement andere afspraken staan.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
De oorsprong van het Paasfeest ligt in ieder geval bij de joodse traditie van de Pesach. Met dit feest herdenken de Joden de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Pesach begint met de Sederavond, de avond van 14 nisan, en duurt zeven of acht dagen.
Voorafgaande aan Jezus' dood volgens de Evangeliën
In waarschijnlijk zijn 33e levensjaar werd Jezus van Nazareth net voor het joodse paasfeest door Judas Iskariot, een van zijn volgelingen, met een kus verraden en door een groep van Romeinse soldaten, hogepriesters, oversten en tempeldienaars gearresteerd.
Sinds de begintijd van het christendom wordt Hemelvaartsdag 40 dagen na Pasen gevierd. Dat is de donderdag van de zesde week na Pasen en tien dagen voor Pinksteren.
Paaszondag is een officiële feestdag in Spanje, maar tweede paasdag niet.
Naast de vaste vrije dagen zijn er ook een aantal variabele vrije dagen.De dagen zijn: Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren. In Porto wordt er vrij uitbundig carnaval gevierd. Net als met Carnaval zijn er met Pasen allerlei grote feesten en activiteiten in de stad te vinden.
Pasen in Duitsland; Net als in Nederland, vieren de Duitsers twee dagen lang Pasen: eerste paasdag en tweede paasdag. Daarnaast is ook Goede Vrijdag in Duitsland een officiële feestdag.