Als snel effect gewenst is, bijvoorbeeld bij acute angst of agitatie, dan is in het geval van orale medicatie een lipofiele benzodiazepine als diazepam een rationele keuze.
Het is advies is om bij angst benzodiazepinen niet langer dan twee maanden te gebruiken en het afbouwen en stoppen met de medicatie in goed overleg met een arts te doen. Hieronder de meest voorkomende benzodiazepinen die bij angst en onrust worden voorgeschreven, met tussen haakjes hun merknaam: Alprazolam (Xanax)
Er zijn geen afspraken over welke benzo het beste is. Alle benzodiazepines werken op dezelfde manier. Er zijn alleen verschillen in de snelheid waarmee ze beginnen te werken en verschillen in hoe lang ze werken.
Werking van oxazepam
Ook voor dit middel geldt dat je bij langdurig gebruik verslaafd raakt. Het belangrijkste verschil is dat de werking van oxazepam korter is dan lorazepam. Het is na 6 uur helemaal uitgewerkt, beduidend korter dus dan lorazepam.
Conclusies. De benzodiazepine alprazolan, diazepam, oxazepam en lorazepam zijn effectief bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis. Er is geen duidelijk verschil in effectiviteit tussen deze middelen.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Omdat diazepam sneller en langer werkt, kun je concluderen dat diazepam sterker is dan oxazepam. Daarnaast wordt diazepam ook voorgeschreven als anti-epilepsiemiddel en bij paniekstoornissen.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Tijdens een behandeling met benzodiazepinen werden soms paradoxale reacties zoals agitatie, zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, agressiviteit, waangedachten, woedeaanvallen, nachtmerries, hallucinaties, psychosen en onaangepast gedrag gemeld. Dergelijke reacties komen eerder voor bij kinderen en bij bejaarde personen.
Kalmeringsmiddelen (zoals diazepam, lorazepam) helpen tegen angst en stress. Gebruik ze maximaal 2 weken. U raakt er snel verslaafd aan. Ze werken niet tegen de oorzaak van de onrust of angst.
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
Oxazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.
Antwoord van de apotheker op verschil oxazepam en temazepam
Benzodiazepinen bezitten kwalitatief dezelfde werkzaamheid. Mogelijke verschillen als anxiolytische, sedatieve, spierrelaxerende, anticonvulsieve en slaapverwekkende eigenschappen zijn niet overtuigend aangetoond.
Oxazepam is sinds 1964 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de namen Seresta, Seresta Forte en als het merkloze Oxazepam en Oxazepamum.
De Ashton Manual claimt 20 mg diazepam als equivalent, en sommige tabellen een lagere sterkte. Daarmee is 1 mg clonazepam vergelijkbaar met 10-20 mg diazepam, hoewel de werking van clonazepam anders is, het werkt vrij lang en dempt wat sterker en breder, echter iets korter dan diazepam.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Kamille helpt tegen rusteloosheid, stress en ook angsten. Kamille is daarom ook een natuurlijk geneesmiddel. Havermout bevat ook veel tryptofaan, wat zorgt voor een hogere productie van het geluksstofje serotonine. Havermout zorgt voor een rustgevende werking op het lichaam.
Binnen één tot twee uur na inname hecht de stof zich aan de receptoren en word je rustiger en slaperiger. Artsen schrijven oxazepam voor bij angstgevoelens, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.
De voorkeur gaat dan uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Geheugenproblemen. Spraakproblemen. Maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree. Allergische huiduitslag: roodheid, jeuk.
Regelmatig tot vaak voorkomende bijwerkingen van oxazepam
Verwarring, hoofdpijn, duizeligheid en moeite met coördineren komen vooral voor in het begin van de behandeling.
De normale dosis bedraagt 1-2 tabletten van 10 mg, 3 tot 4 maal per dag. Bij slaapstoornissen is de normale dosis 10 tot maximaal 50 mg, in te nemen tenminste 1 uur voor het slapen gaan. Men dient met de laagste dosering te beginnen, aangezien de kans op bijwerkingen toeneemt bij hogere doseringen.
Angst en spanning
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.