Zo'n 2000 jaar geleden ontdekten de Grieken dat als je met een ruwe vacht over barnsteen wrijft, haren en andere lichte voorwerpen aangetrokken worden. Het Griekse woord voor “barnsteen” is “elektrisch”. Rond 1800 werden machines uitgevonden die door wrijving vonken gaven: elektriseermachines.
Elektriciteit is nu overal dat men ze bijna niet meer opmerkt. Toch bestaat het maar zo'n 130 jaar. Thomas Edison was de uitvinder van elektriciteit. Hij had de eerste gloeilamp laten branden in 1882 in New York.
In ons land kwam de eerste elektriciteitscentrale in 1886 bij het dorp Kinderdijk, niet ver van Rotterdam. Deze centrale werkte op stoom en was eigenlijk een grote stoommachine. Wist je dat het nog helemaal niet lang geleden is dat we in Nederland stroom kregen? Pas 135 jaar.
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.
Voordat elektriciteit vanaf de negentiende eeuw zijn opmars maakte in het dagelijks leven, werd de watermolen al gebruikt als bron van mechanische energie. Het waterrad, aangedreven door stromend water, werd al rond 1200 voor Christus in Mesopotamië in gebruik genomen om akkers te bewateren.
In de 18e eeuw deed Benjamin Franklin uitgebreid onderzoek naar elektriciteit. In 1752 voerde hij zijn bekende experiment met de vlieger uit, waarmee hij bewees dat bliksem een vorm van elektriciteit is.
Elektriciteit kan je maken met een eenvoudige generator. Als we een magneet binnen een spoel van koperdraad ronddraaien ontstaat er elektriciteit in de draad. Als we een lamp verbinden aan de draden die uit de generator komen zal die lamp oplichten.
Gewone stroom, maar ook statische elektriciteit die bijvoorbeeld ontstaat bij laden en lossen van vloeistoffen, kunnen brand en explosies veroorzaken. Met persoonlijke risico's van zware verwondingen, blijvende schade of overlijden.
Elektriciteit is een vorm van energie die ontstaat door beweging of stroming van elektronen. Elektronen zijn negatief geladen elementaire deeltjes. Elektronen zijn of gebonden in bijvoorbeeld een atoom óf ze bewegen zich met behulp van een geleider vrij in de ruimte.
Het antwoord is dus eigenlijk heel erg simpel: gas is duurder. Gas betaal je per m3 aan Essent en stroom per kWh. En bij welke energieleverancier je zit, je betaalt altijd meer voor gas dan voor stroom. Bovendien is de energiebelasting vanuit de overheid ook hoger op gas dan op stroom.
Een van de beste manieren is met petroleumlampen. Je kunt olielampjes met een lontje gebruiken, kaarsen of kampeerlantaarns op batterijen. Het is ook belangrijk om zaklampen bij de hand te houden voor wanneer je er midden in de nacht uit moet, maar geen licht aan kunt doen.
U krijgt een vergoeding voor een stroomstoring als deze langer heeft geduurd dan 4 uur. Duurde de stroomstoring korter dan 4 uur? Dan krijgt u geen vergoeding. Hoe hoog het bedrag is dat u krijgt, hangt af van de aansluiting die u hebt.
Telefooncentrales kunnen uitvallen, mobiele communicatie raakt mogelijk overbelast en kan binnen enkele uren uitvallen, cv-installaties werken niet meer, de druk in de waterleiding kan wegvallen en bedrijven kunnen geen diensten meer leveren of niet meer produceren.
Het opwekken van energie gebeurt op verschillende manieren. Dit kan via fossiele brandstoffen, kerncentrales, zonnepanelen, windmolens, water en biomassa. Via kerncentrales en het verbranden van fossiele brandstoffen wordt zogenaamde 'grijze' stroom opgewekt.
Wat kost een kWh? Volgens het CBS kost een kWh € 0,58 (gemiddelde prijs in augustus 2022). Dat is inclusief alle belastingen. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de prijs van stroom van uur tot uur, afhankelijk van vraag en aanbod.
Als eenheid van vermogen (dus energie per seconde) kennen we de watt (W), en, heel ouderwets: de paardenkracht (pk). 1 watt = 1 joule per seconde. Een stofzuiger die 1000 watt (ofwel 1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt dus elke seconde 1000 joule.
Stroom is de hoeveelheid elektrische lading die ergens doorheen stroomt (bijvoorbeeld door een draad). Symbool van stroom is I, eenheid de Ampère (A). Spanning kan het makkelijkst begrepen worden door het te zien als de 'kracht' waarmee de stroom door de draad 'geduwd' wordt.
Met stroom wordt elektriciteit bedoeld, een vorm van energie (elektrische energie). Door de beweging van elektronen wordt elektriciteit geproduceerd. Energieleverancier onderscheiden twee soorten stroom: duurzaam en niet-duurzaam.
Normaal (in droge toestand) is de weerstand van een menselijk lichaam vrij hoog (10-tallen kilo-ohms) en is de stroom die er zal vloeien bij aanraking van 12V erg klein en en zal je die zelfs niet voelen.
Een elektrische schok is een lichamelijke sensatie die iemand ervaart als een elektrische stroom via de huid het lichaam in of uit vloeit. Dit gaat gepaard met een onwillekeurige samentrekking van spieren. De sensatie is meestal een onaangenaam prikkend tot pijnlijk gevoel.
Statische elektriciteit bij de mens ontstaat hoofdzakelijk door wrijving tussen de kleding en de ondergrond, zoals: kleding en lichaam. kledingstukken onderling. kleding en stoelbekleding.
Groene stroom is afkomstig uit groene energie en wordt dus opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht en warmte. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de 'gewone' stroom op het elektriciteitsnet.
Het is mogelijk! Iedereen verbruikt energie en moet daar jaarlijks een bedrag voor neertellen. Maar je kunt ook zelf energie produceren, want op die manier draag je bij aan een beter leefmilieu en bespaar je op je energierekening.
Een klassieke energiecentrale werkt met een warmtebron die water verwarmt. Het water wordt stoom en de stoom drijft een soort grote dynamo aan die elektriciteit opwekt. Simpel en efficiënt: de beste van deze systemen zetten wel 60 procent van de energie in een brandstof om in elektriciteit.