Het Europese systeem van schoenmaten heeft zijn oorsprong in Frankrijk. Wat wij Nederlanders beschouwen als 'ons' schoenmaatsysteem is dan ook het Franse systeem, c.q. Franse lengte. De schoenmakers hanteerden als maat de steek. Een Franse steek heeft een lengte van 6,67 millimeter.
Franse maten lijken erg op die van Nederland. Toch kan er soms een klein verschil in zitten waardoor u een maatje kleiner of groter nodig hebt. In de maattabel kunt u precies zien welke schoenmaten overeenkomen en bij welke Europese schoenmaat de Franse schoenmaat afwijkt.
Als je van Franse merken houdt, moet je een maatje groter nemen. De Nederlandse 38 komt in Frankrijk overeen met 40.
FR: Het Franse maatsysteem wordt gebruikt in Frankrijk, België, Portugal en Spanje.
Hoe bepaal ik mijn schoenmaat? Zet je voet (met sok of panty) op een stuk papier en zet een streep bij je grote teen en bij de hiel. De afstand tussen deze twee strepen is jouw voetlengte. In de tabel vind je vervolgens welke schoenmaat daar bij hoort.
Het is gebaseerd op oudere lengtematen, net als trouwens de meeste andere kledingsmaten. Het geeft de leestlengte aan (voetlengte plus ongeveer twee cm speling), maar uitgedrukt in Franse steken, die ongeveer 6,60 mm lang zijn.
Zo check je de breedtemaat
- Haal de binnenzolen uit de schoenen. - Laat je cliënt op een binnenzool staan. - Kijk of de voet past op de binnenzool. Wanneer de voet over de binnenzool uitsteekt, dan weet je dat de schoen te smal is voor de voet.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
De normale groei. De meest voorkomende reden voor ongelijke voeten is simpelweg het normale groeiproces. Geen enkel mens is compleet symmetrisch. Het ene been is iets langer dan het andere, het linkeroog is net iets groter dan het rechteroog en de ene voet is net iets groter of breder dan zijn wederhelft.
Uitzonderingen -zoals mensen met een groeiaandoening- daargelaten, zijn de meeste voeten na het twintigste levensjaar definitief uitgegroeid. Toch kan het zijn dat je schoenmaat naarmate je ouder wordt, nog een maatje toeneemt.
“Enkele jaren geleden was 42 nog de meest verkochte maat, vandaag is dat 43. 47 en 48 zijn courante maten geworden.”
Maar wist je dat bij volwassenen de schoenmaat ook kan veranderen? Na een zwangerschap hebben veel vrouwen een maatje groter nodig. Door het toegenomen gewicht tijdens de zwangerschap, zakken je voeten namelijk door en kan er platvoet ontstaan. Ook naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten groter worden.
In continentaal Europa gebruikt men, ongeacht leeftijd of geslacht, de volgende formule om de schoenmaat vast te stellen: De voetlengte + 1,5 centimeter is de leestlengte. De factor 3/2 hangt samen met een oude lengtemaat, de Franse steek, die gelijk is aan 2/3 van een centimeter.
• Een smallere pasvorm
Door de slankere vorm van de voet hebben schoenen voor vrouwen een andere pasvorm nodig. Wanneer een vrouw mannenschoenen draagt, komt het vaak voor dat de hiel in de schoen verschuift en dat is niet prettig. Sportschoenen voor dames zijn voorzien van een smallere leest.
Hoe valt de Nike Air Force 1 qua schoenmaat? Als je de schoenen vergelijkt met de bekende Air Max modellen, dan vallen de Nike Air Force 1 schoenen klein uit. Dit komt mede door de slankere pasvorm. Als je een smallere voet hebt, adviseer ik om een halve maat groter te bestellen dan dat je normale schoenmaat is.