Beste reistijd Kroatië en Slovenië De beste reistijd voor zowel Kroatië als Slovenië is mei t/m september, waarbij je er rekening mee moet houden dat de warmste maanden juli en augustus zijn.
De gemiddelde temperaturen variëren van -3° C in januari, tot 18° C in juli. De koudste gebieden, Lika en Gorski Kotar, kennen een sneeuwachtig bosklimaat op hoogtes boven 1.200 m. Uiteraard is de Adriatische kustlijn veel warmer, en het binnenland dat daar onmiddellijk achter ligt, is het warmste deel van het land.
Wat is het weer van Split in september? Gemiddeld is het maximaal 24°C in september in Split en minimaal rond de 18°C. De zeetemperatuur ligt rond de 27°C. Er valt in september op 7 dagen neerslag met een totaal van 30 mm en is deze maand 23 dagen droog in Split.
Wat is het weer van Istrië in september? Gemiddeld is het maximaal 23°C in september in Istrië en minimaal rond de 19°C. De zeetemperatuur ligt rond de 26°C. Er valt in september op 13 dagen neerslag met een totaal van 103 mm en is deze maand 17 dagen droog in Istrië.
In september ligt de temperatuur overdag bijna altijd boven de 20 graden, en in Dalmatië vaak zelfs nog boven de 25 graden. 's Avonds zijn de temperaturen ook nog aangenaam genoeg om buiten te zitten.
Wat is het weer van Slovenië in september? Gemiddeld is het maximaal 20°C in september in Slovenië en minimaal rond de 9°C. Er valt in september op 12 dagen neerslag met een totaal van 58 mm en is deze maand 18 dagen droog in Slovenië.
De temperaturen in Kroatië in oktober liggen aan de wat koudere kant met temperaturen tussen de 7°C en 17°C graden. Breng zeker een warme jas mee in oktober! Je kunt in oktober ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Kroatië. Het is een goed idee om je paraplu mee te nemen, zo is slecht weer geen spelbreker.
Kroatië wordt in de zomermaanden overspoeld door toeristen. Vooral de kust en Dubrovnik zijn populaire trekpleisters, maar ook de Nationale Parken in het binnenland kunnen dan erg druk zijn. Reis je in het voor- of naseizoen dan is het niet alleen overal veel rustiger, maar zullen de prijzen ook een stuk lager liggen.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Kroatië is een perfecte vakantiebestemming als u op zoek bent naar een zonvakantie waarvoor u niet te lang in het vliegtuig hoeft te zitten. In circa 2 uur en 15 minuten vliegt u namelijk naar de Adriatische kust. Voor Pula legt u een afstand af van zo'n 1.065 kilometer en voor Split 1.300 kilometer.
In Kroatië valt er het hele jaar door neerslag, de meeste regen en sneeuw valt in de winter en het najaar. In de maanden juni, juli en augustus valt de minste regen.
Als antwoord op de vraag 'hoe duur is Slovenië' kunnen we wel concluderen dat Slovenië een duurdere bestemming is in de Balkan. Wij gaven hier zeker meer uit dan in andere landen als Bosnië-Herzegovina en Kroatië. Qua prijsniveau liggen de kosten in Slovenië iets onder die van Nederland.
De beste reistijd voor een rondreis Slovenië is de periode mei tot en met oktober. Een overzicht per seizoen: Maart, april en mei: aangename temperaturen en relatief weinig neerslag. Juni, juli en augustus: het kan flink warm worden en dit zijn ook de drukste maanden qua toerisme.
Wat is het weer van Centraal Zweden in september? Gemiddeld is het maximaal 13°C in september in Centraal Zweden en minimaal rond de 6°C. Er valt in september op 13 dagen neerslag met een totaal van 23 mm. is deze maand 16 dagen droog in Centraal Zweden en gemiddeld sneeuwt het 1 dag in september.
Op het Indonesische Bali is het het hele jaar door heerlijk warm. De gemiddelde temperatuur is zo'n 30 graden en september is ook nog eens de droogste maand van het jaar.
Ook deze bestemmingen hebben september als beste reistijd: Alaska, Albanië, Armenië, Baltische Staten, Botswana. Colombia, Ecuador, Georgië, Indonesië, Japan, Java & Bali, Madagaskar, Marokko, Myanmar, Namibië, Nepal, Pyreneeën & strand, Sri Lanka, Suriname, Tanzania, Vietnam en Zuid-Afrika.
Dus, zoals we eerder zeiden, varieert de temperatuur van het zeewater langs de kustlijn en is afhankelijk van het deel van Kroatië dat je bezoekt. De oppervlaktetemperatuur varieert van 22-30 ° C in de zomer en 12-14 ° C in de winter.
De gemiddelde dagtemperatuur in de lentemaanden schommelt rond de twintig graden Celsius en in de avond en nacht kan het afkoelen tot rond de tien graden Celsius. Je hebt in deze maanden ook nog een verhoogde kans op langdurige neerslag, maar deze is al wel veel lager dan in de wintermaanden.
Wanneer je vanuit Nederland of België naar de toeristische regio Istrië reist, gaat de snelste en meest gebruikte route via Keulen, Frankfurt, München, Salzburg en Ljubljana. Vanuit België is het ook mogelijk om via Luxemburg en Stuttgart naar München te rijden en vanaf daar via Salzburg naar Ljubljana te rijden.
Wat is de gemiddelde kosten van de lunch in Kroatië? In Kroatië, een typische fastfoodmaaltijd kost: 5.70 EUR (43 HRK) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 1.70 EUR (13 HRK) voor een cheeseburger.