In het tropische klimaat van Suriname groeien vele soorten groenten. Sommigen zijn van Zuid-Amerikaanse afkomst, maar met de immigratie van de verschillende bevolkingsgroepen zijn veel groenten uit verschillende werelddelen meegekomen naar Suriname en geïntegreerd in de lokale keuken.
De Surinaamse keuken is bijzonder divers. Dit komt doordat de Surinaamse bevolking uit verschillende landen afkomstig is. De Surinaamse keuken bestaat hierdoor uit een heerlijke mix: Creools (Afrika), Hindoestaans (India), Javaans (Indonesië), Chinees, Inheems, Hollands, Joods, Portugees en Libanees, alles zit erin.
Pom is een van de bekendste gerechten. Het wordt veel gegeten in Suriname. Pom is een mix van rijst, kip, tomaat, ui en een pasteitje. Het is een lekker gerecht dat overal in het land verkrijgbaar is.
Er bestaat in Suriname niet iets als 'etenstijd', legt Carmen uit. Vaak staat ze 's ochtends al in de keuken, zodat iedereen kan aanschuiven wanneer hij wil. “Eten is het centrale van alles.”
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand. Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing. Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.
Inheemse Surinamers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tot en met de jaren 1980, en informeel lang erna, was indianen als benaming algemeen gebruikelijk. Inheemsen wonen met name in het binnenland en op de oostelijke kustvlakte.
Suriname heette vroeger 'Nederlands Guyana'. De buurlanden van Suriname heten nog steeds 'Guyana'. Op 25 november 1975 wordt Suriname een onafhankelijke republiek. Er volgt een zeer onrustige periode met als dieptepunt een staatsgreep door militairen en politieke moorden.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Suriname staat bekend om zijn ongerepte regenwoud, met exotische planten en dieren, gevaarlijke stroomversnellingen, grote rivieren en prachtige bergachtige gebieden in het zuiden van het land. Maar ook om savannes, waar witte zandstranden, magische jungle en koloniale steden.
Surinaamse gerechten zijn heel gezond. Ze kunnen zeker bijdragen aan een goede gezondheid. Houd rekening met de samenstelling en frequentie van zetmeel en suikers per dag en beweeg meer.
Eten. Basisvoedsel zijn onder meer rijst, aardvruchten zoals tayer en cassave (Creools) en roti (Hindoestaans). Kip in tal van variaties, van het Chinese los foroe en het Hindoestaanse massala kip tot het Creoolse pom, vormt in veel gerechten een van de hoofdingrediënten.
Roti is de naam van een Indiaas platbrood dat in vele landen, waaronder Suriname, gegeten wordt. Tevens is het de naam van een Surinaams gerecht: een ronde, platte rotiplaat die wordt geserveerd met kipcurry, aardappelcurry, kousenband en een ei. Er bestaan ook varianten zonder kip.
In 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek. Daarvoor was het een kolonie en vanaf december 1954 een autonoom rijksdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. De officiële taal is er daarom vanouds het Nederlands. Toch klinkt het Nederlands in Suriname net iets anders dan in Nederland of in België.
Een andere bekende Surinaamse taal is bijvoorbeeld het Sarnami Hindoestani, wat de groepstaal van de Hindoestanen is. Sarnami betekent evenals Sranan 'Surinaams'.
'Suriname is een van de rijkste landen ter wereld. ' Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek.
Veiligheid water en voedsel
In Paramaribo is het kraanwater geschikt voor consumptie. In het binnenland is het raadzaam gebotteld mineraalwater te drinken. De kwaliteit van het voedsel is doorgaans goed.
Het gemiddelde salaris in Suriname is in vergelijking met Nederland relatief laag. Maandelijks verdienen mensen gemiddeld 2000 à 3000 Surinaamse dollars (SRD), omgerekend maximaal nog geen 90 euro. Daarnaast nemen de kosten voor Surinamers alleen maar toe.
Suriname was van 1667 tot 1922 (met enige onderbreking) een kolonie; eerst in particulier bezit en na de Franse tijd in staatsbezit.
De Tweede Kamer stemt in met de onafhankelijkheid. Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land.
Suriname werd in 1650 door Engelsen bezet en ontwikkeld als plantagekolonie met geïmporteerde slavenarbeid uit Afrika. In 1667 werd het door Nederlanders veroverd en is het, met korte onderbrekingen, tot 1975 een kolonie gebleven.
De vier grote groepen zijn, in volgorde van omvang, de Hindostanen, creolen, marrons en Javanen. Hindostanen vormen de grootste groep. Zij zijn afstamme- lingen van contractarbeiders uit het voormalige Brits-Indië. Creolen zijn de afstammelingen van in het verleden naar Suriname gebrachte slaven.
Vooral door plantage-eigenaren, ambtenaren en hun familieleden. In de 20ste eeuw kwamen veel Surinamers naar Nederland om te studeren, maar vanaf de jaren twintig ook om te werken, bijvoorbeeld als muzikant of later verpleegster. De grootste groep echter vestigde zich rond de onafhankelijkheid in 1975.
De meeste Surinamers beheersen het Nederlands; uit onderzoek van Carlin en Arends (2002) blijkt dat van de in 2000 ca. 435.000 Surinamers 200.000 mensen het Nederlands hadden als moedertaal en nog eens 200.000 Surinamers het Nederlands beheersten als tweede taal, naast een van de vele andere groepstalen.