In de nacht van 12 op 13 april 1945 staken Britse troepen met amfibievoertuigen vanuit Westervoort de IJssel over om Arnhem te bevrijden. De Duitse verdediging van de stad was samengetrokken in de Enka-fabriek in de Kleefse Waard.
De Oversteek bij Westervoort op 12 april 1945 luidde het begin in van de Tweede Slag om Arnhem. Canadese en Britse troepen staken hier de IJssel over om vervolgens Arnhem te bevrijden.
De Nederlandse vlag kan nu pas uit in Veenendaal. Daar is vandaag het laatste deel van de stad bevrijd, als laatste gemeente op het vasteland. De laatste SS'ers in het zuidelijke deel van de stad gaven zich nu pas over.
De Slag om Arnhem vormt onderdeel van operatie Market Garden. Het is één van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. Op 17 september 1944 beginnen geallieerde troepen aan een groot opgezet en gewaagd offensief om de grote rivieren in Nederland over te steken: Operatie Market Garden.
Het Zuid-Limburgse Mesch was 75 jaar geleden de eerste plaats in Nederland die door de geallieerden werd bevrijd. Ze waren van harte welkom.
Eind augustus stonden de Amerikanen aan de Maas, op 25 augustus werd Parijs bevrijd door een Franse divisie en op 4 september werd Antwerpen door de Engelsen bevrijd. Half september waren heel België en Luxemburg en een deel van Nederland in geallieerde handen.
In het zuiden van Polen heeft het Rode Leger vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In het kamp troffen de Sovjets ongeveer 8000 uitgemergelde gevangenen aan.
1500 doden en 2000 gewonden en vermisten. De Slag om Arnhem was een veldslag van 17 september tot 25 september 1944 tussen de geallieerden en de Duitsers en was onderdeel van het plan Market Garden. Dit plan mislukte deels en de geallieerden in Arnhem en de omgeving gaven zich over of trokken zich terug.
De operatie duurde van 17 tot 26 september 1944. Hoewel alle bruggen werden veroverd, kon die bij Arnhem niet behouden blijven. Hierdoor mislukte het plan. Voornaamste oorzaak van het falen was dat bij Arnhem twee ervaren SS-divisies met zwaar materieel waren gelegerd, waar de parachutisten niet tegenop konden.
De Slag bij Arnhem, die duurde van 17 tot 25 september 1944, was voor de geallieerde troepen een gevoelige mislukking. Voor de Duitsers betekende het hun laatste grote militaire overwinning.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
De bevrijding van Groningen, ook wel slag om Groningen genoemd, vond plaats aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april werd er in de stad Groningen hevig gevochten. De Canadezen waren van plan om de stad snel in te nemen en vervolgens op te trekken richting Delfzijl.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Het bombardement op Arnhem van de United States Army Air Forces vond plaats op 22 februari 1944. Het betrof een vergissingsbombardement, de eigenlijke doelwitten waren Kleef en Goch. Er vielen 60 doden.
Wij gingen op onderzoek uit en ontdekten waarom onze stad Arnhem heet. De naam Arneym (later Arnhem) werd voor het eerst genoemd als stadsnaam in een goederenregister in 893. Grappig feitje: eerder, rond 814, werd al eens geschreven over Meginhardeswich – het huidige Meinerswijk.
De Slag om Arnhem (17-26 september 1944) was een onbedoeld onderdeel van de militaire operatie Market (lucht) Garden (land). De gedurfde poging om een snelle doorsteek naar Duitsland te forceren, kwam bij Arnhem tot stilstand.
Market Garden was de grootste militaire operatie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag om Arnhem, die zich afspeelde in Arnhem en Oosterbeek, duurde van 17 september tot en met 25 september 1944.
Operatie Market, Operatie Garden & 'Slag om Arnhem': doelen
De bevrijding van Arnhem, laat staan Nederland, was zeker geen doel van de operatie. De Operatie, die begon met het bombarderen van Duits luchtafweergeschut en vliegvelden, bestond in de eerste plaats uit het luchtlandingsdeel 'Market'.
Aan Britse zijde waren 420.000 slachtoffers gevallen.Het Franse verlies aan doden en gewonden bedroeg 200.000.De Duitsers telden 450.000 slachtoffers. Het blijven huiveringwekkende aantallen, honderd jaar later.
Market Garden werd dus een fiasco. De belangrijkste oorzaak hiervoor was dat de geallieerde planmakers de sterkte van de Duitse troepen bij Arnhem flink hadden onderschat. Daarnaast werden de luchtlandingstroepen ver van de Rijnbrug gedropt, waardoor het verrassingseffect volledig verloren ging.
In oktober 1944, een maand na Operatie Market Garden, werd Lindemans verraden en door de geallieerden gearresteerd. Hij bracht de rest van de oorlog in het gevang door en pleegde uiteindelijk, in afwachting van zijn berechting, op 26 juli 1946 zelfmoord.
Van 1940 tot en met begin 1942 was het Auschwitz-complex voornamelijk een concentratiekamp; gevangenen kwamen om het leven door de combinatie van grove mishandeling, uithongering, dwangarbeid, slecht schoeisel en kleding, en slechte hygiëne en medische verzorging.
'Die kinderen nemen plaats in je leven. ' Transport 49 van Westerbork naar Auschwitz, dinsdag 9 februari 1943, 1148 gedeporteerden, van wie 169 kinderen. De meesten komen uit Amsterdam, maar er zijn ook kinderen bij uit Rotterdam, Den Haag, Apeldoorn en Groningen.
Om meteen maar het ontnuchterende antwoord op deze vraag te geven: nee. Of beter gezegd: niet heel lang. Wel is er het verhaal van de 21-jarige Gena Goldfinger, die eind 1944 in een van de gaskamers van Auschwitz belandde en dat kon navertellen omdat naar het schijnt de installatie niet werkte.