"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.
Het antwoord is ja, maar niet alle dieren. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat dolfijnen goed zijn in wiskunde en dat zebravissen tot vier kunnen tellen. Wetenschappers denken dat alle vissen kunnen tellen.
Zij hebben ontdekt dat de hersenen van onze geschubde knuffeldieren helemaal niet zo simpel zijn als we altijd dachten en dat ze zelfs overeenkomsten vertonen met de hersenen van zoogdieren. Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt.
Het geheugen van een vis
Je hoort weleens dat vissen een geheugen van 2 seconden hebben, maar niets is minder waar: hun langetermijngeheugen is goed ontwikkeld. Ook kunnen ze nieuwe dingen leren. En dat is niet voor niets, want net als andere dieren hebben vissen hun geheugen hard nodig.
Vissen hebben een beter geheugen dan gedacht wordt
Uit deze onderzoeken blijkt dat de diertjes zich dingen kunnen herinneren, zelfs van meer dan drie maanden geleden. Zo toont onderzoek aan dat goudvissen meer overeenkomsten tonen met zoogdieren dan aanvankelijk gedacht werd.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding.
Vissen zijn onderdeel van de gewervelden, oftewel dieren met een inwendig skelet en een wervelkolom. Ze hebben ook een zenuwstelsel en hersenen, zoals ook is te zien in onderstaand fragment van het programma 'De Buitendienst' over pijn bij vissen. Qua hersenen verschillen vissen van de mens.
Vissen worden vaak beschreven als dromers, idealisten en visionairen. Ze zijn vaak zeer creatief en hebben een sterk gevoel voor kunst en muziek. Vissen worden ook vaak geassocieerd met emoties en gevoelens. Mensen die onder dit teken geboren zijn worden vaak beschreven als zachtaardig, medelevend en empathisch.
Wanneer een vis slaapt, hangt af van zijn soort. Sommige vissen zijn overdag wakker en slapen in de nacht. Terwijl andere vissen 's nachts actiever zijn. Het lijkt erop dat vissen specifieke slaapcycli hebben die afhankelijk zijn van hun soort, net als je bij verschillende landdieren ziet.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
Een vis wordt jammer genoeg door veel mensen gezien als een dom/minderwaardig dier. Je kan hem niet aaien, dus dan hoef je er geen rekening mee te houden.
Angst en pijn
Net als bij de mens heeft een vis zenuwen dicht onder de huid. Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor te veel contact en dus stress. Uit onderzoek is gebleken dat vissen die onder dezelfde omstandigheden gehouden worden, beter groeien als ze 's nachts eten krijgen in plaats van overdag.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Natuurlijk zijn daarbij uitzonderingen, maar over het algemeen heeft een kind op het VWO bijvoorbeeld een gemiddeld IQ van minimaal 116. Voor een leerling op het Havo is het gemiddeld IQ minimaal 107. Om het IQ van je kind te achterhalen is het nodig om een IQ test te doen.
Stress kan veroorzaakt worden door wisselende temperatuurverschillen van het water of dat het juist te koud of te warm is, verkeerde waterwaardes of andere vissen kunnen een andere vis gestrest maken. Stress kun je voorkomen en met medicijnen kun je een worminfectie oplossen.
Vissen staan erom bekend extreem gevoelig en empathisch te zijn. Ze hebben een groot vermogen om de emoties en behoeften van anderen te begrijpen, waardoor ze gemakkelijk relaties kunnen aangaan en zich met mensen kunnen verbinden.
Na een poosje verzamelden ze zich allemaal bij de hendel op het moment dat het etenstijd was. Zo ging het drie maanden lang, tot het experiment voorbij was. Waarschijnlijk zouden de vissen het nog wel langer hebben volgehouden. Conclusie: goudvissen hebben een prima geheugen én ze hebben tijdsbesef.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval.
Soorten zoals guppen en koraalvissen, die in de bovenste waterlagen leven, hebben ogen die gevoelig zijn voor vrijwel het hele lichtspectrum, inclusief UV. Maar voor veel soorten die wat dieper in de waterkolom leven, heeft het geen nut om bijvoorbeeld rode tinten goed te kunnen zien.
De zenuwen zijn verbonden met het voorste deel van de hersenen van de vis. Daar vindt prikkelverwerking plaats. Veel vissen zijn rond de mond en bij de ogen het meest gevoelig. Een haakje door je lip is dan niet prettig.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden.