De Google Home-app leidt je door de stappen voor het instellen van Chromecast. Dit geldt voor Chromecast en voor Chromecast Ultra.
Start je modem of router opnieuw op. Raadpleeg de fabrikant voor instructies. Plaats de Chromecast verder bij je tv vandaan om wifi- of bluetooth-storingen te voorkomen. Zorg er ook voor dat de Chromecast geen contact maakt met andere apparaten, draden of kabels.
Streamen kan via alle apps die ondersteund worden. Dit zijn onder andere YouTube, Netflix en de app van de NPO. Je opent de app op je smartphone of laptop en je geeft de opdracht om de video af te spelen op een tv. De Chromecast of Google Cast maakt direct verbinding met internet.
Kies via 'apparaten' de Chromecast die je wilt aanpassen. Je krijgt dan een overzicht van alle instellingen, waaronder het WIFI netwerk waarmee de Chromecast verbonden is. Kies voor deze optie. Je kan daarna het WIFI netwerk van je Chromecast aanpassen.
1. Wat is een Chromecast? Een Chromecast is een klein, relatief goedkoop apparaatje dat je in de hdmi-poort van je televisie en via een adapter in het stopcontact stopt.
Met een prijs van slechts €39 is de Chromecast zo betaalbaar dat je er misschien wel een kunt aanschaffen voor elke tv in huis. Sluit de Chromecast aan op je tv en een voedingsbron. Ga vervolgens naar chromecast.com/setup. Maak op je telefoon, tablet of laptop verbinding met hetzelfde wifi-netwerk als op je tv.
Controleer de installatieplaats van het tv-toestel en de draadloze router. De signaalsterkte wordt mogelijk beïnvloed door de volgende zaken: Er zijn andere draadloze apparaten, magnetrons, fluorescerende lampen enz. in de buurt van het toestel geplaatst.
De Chromecast werkt normaliter met een wifi-verbinding. Toch wil je soms zonder wifi-verbinding casten, of anderen gebruik laten maken van jouw Chromecast zonder dat ze eerst met jouw wifi-netwerk moeten verbinden. Die functionaliteit is al geruime tijd aanwezig op de Chromecast en hoef je alleen zelf te activeren.
Alle Chromecast-apparaten vereisen een tv met High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) 1.3 of hoger ingebouwd. HDCP 2.2 is vereist om 4K-content te ondersteunen. De meeste tv's die 5 jaar oud of nieuwer zijn en een HDMI-poort hebben, hebben minstens 1 poort die HDCP 2.2 ondersteunt.
Je Samsung (of andere Android-telefoon) verbinden met je tv
Zorg ervoor dat je telefoon en je tv met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn. Scrol op je telefoon naar beneden, zodat je het snelpaneel in beeld krijgt. Zet Smart View aan. Je krijgt nu alle apparaten zien die beschikbaar zijn.
Tik op 'Smart View' (waarschijnlijk moet je nog een keer naar rechts swipen in het instellingen systeem). Vervolgens gaat het apparaat zoeken naar apparaten waar je het scherm heen kan casten. Dit wordt ook wel 'spiegelen' genoemd. Selecteer vervolgens de televisie waar je het scherm heen wilt casten.
Open de Google Home-app;
Download de Google Home-app (voor Android of iOS) op je smartphone of tablet en open deze. Log indien nodig in met je Google-account. Bovenin beeld zie je de vraag of je een Chromecast wil instellen.
Je kunt vaak ook casten naar een Smart tv zonder Chromecast. Deze televisies gebruiken soms de software van de Chromecast. Televisies met een ingebouwde Chromecast bestaan niet. Je streamt series van je mobiel of laptop naar de televisie doordat je beide apparaten met dezelfde internetverbinding verbindt.
Via Kijk.nl kun je online voor niks de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Er is ook een Kijk-app waarmee je on demand kunt kijken. Met een gratis account kun je deels toegang krijgen tot live-content, zoals Europees voetbal.
Indien mogelijk: zet het access point (of de draadloze router) uit, wacht 30 seconden en zet deze opnieuw aan. Zorg voor de laatste drivers en client software van uw draadloze netwerkkaart. Verwijder de software van uw draadloze netwerkkaart en installeer deze opnieuw.
Je kunt een Chromecast overal installeren waar je wilt. In een andere woning, reset je de Chromecast en stel je hem opnieuw in, in een vakantiehuisje gebruik je jouw smartphone als hotspot of als je veel reist neem je je eigen wifi mee in de vorm van een travel router.