Risico staat gelijk aan kans maal impact: De impact per gebeurtenis heb je bepaald in de stappen B en C. In een kwantitatieve analyse druk je de impact vaak uit in euro's of aantal personen. In een kwalitatieve analyse kun je de impact uitdrukken in categorieën van bijvoorbeeld verwaarloosbaar tot catastrofaal.
De formulering van een risico
Formuleer het risico concreet. Een risico bestaat uit meer dan één woord. Beschrijf wat er niet goed kan gaan, waardoor dat veroorzaakt wordt en wat het gevolg ervan is. De beschrijving van het risico moet helpen bij de omschrijving van een maatregel.
Over het algemeen geldt dat een risicoanalyse bestaat uit een inleiding, een beschrijving van het risicobeleid, een analyse van interne en externe factoren, maatregelen die je aanbeveelt en een conclusie.
Met een risicoanalyse breng je de interne en/of externe risicofactoren van een bedrijf, organisatie of bepaald project in kaart. Hierbij stel je per bedreiging vast hoe groot de kans is dat het risico werkelijkheid wordt en welke consequenties dat zou hebben voor het bedrijf of project.
De risicomatrix is een hulpmiddel om de verschillende risico's objectiever met elkaar te vergelijken. Met behulp van deze matrix bepaalt men aan de hand van de (potentiële) ernst, de schade en de frequentie van optreden in welke categorie het te onderzoeken incident zich bevindt.
Algauw worden dan wat woorden genoemd die met een risico samenhangen: onzekerheid, kans, veiligheid, en dergelijke. Of er worden voorbeelden van risico's genoemd.
Format Risicoanalyse (zorg)organisatie. In een risicoanalyse worden de externe en de interne risico's in kaart gebracht en gewogen met als doel te bepalen hoe deze risico's beheerst kunnen worden.
Wat is de Fine en Kinney? De methode van Fine & Kinney (ook wel Kinney & Wiruth methode) wordt gebruikt om de risicograad in te schatten en te bepalen welke maatregelen er genomen moeten worden om deze risico's te verkleinen. De Fine & Kinney methode wordt gebruikt bij het ontwikkelen van de RI&E.
De werkgever voert de risicoanalyse uit met de medewerking van de werknemers, bijvoorbeeld aan de hand van vragenlijsten (die kwantitatieve resultaten opleveren) of in de vorm van discussiegroepen (die kwalitatieve resultaten opleveren). Het is niet vereist dat alle werknemers worden gehoord.
Is een risicoanalyse verplicht? Ja. Als werkgever is het jouw taak om te voorkomen dat je medewerkers gevaar lopen op de werkvloer. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om je medewerkers te beschermen en de nodige maatregelen te treffen.
Om te bepalen welke risico's het meest geschikt zijn, moet er een lijst gemaakt worden van alle mogelijke risico's en moeten deze vervolgens gekwantificeerd worden. Het is belangrijk dat er hierbij meerdere mensen met een verschillende achtergrond en verschillende expertise bij worden betrokken.
Vaak worden ze door elkaar gebruikt, terwijl er wel een verschil is. Wat is eigenlijk de betekenis van beide termen? Een gevaar is een constante;Een risico is de kans dat een gevaar zich openbaart maal het effect.
De FMEA is een tool om een risico-analyse mee uit te voeren. De tool onderzoekt wat er in een proces of product fout kan gaan (risico) zodat er op voorhand constructieve maatregelen genomen kunnen worden om de kans op fouten te verlagen, de impact te verminderen of zelfs fouten te voorkomen.
Wat is risicomanagement? Risk management, ofwel risicomanagement, is het identificeren en kwantificeren van risico's binnen een organisatie en het opstellen van maatregelen om deze risico's te mitigeren. Risicomanagement zou onderdeel moeten zijn van het beleid van elke organisatie en is een continu proces.
De risicostrategie houdt in wat het bedrijf doet om risico's te beheersen.
Het bleek dat de belangrijkste risico's of risicomomenten voor alle vier care-sectoren zijn: - medische fouten; - valincidenten/ongelukken; - agressie/verzet tegen zorg.
Restrisico's zijn risico's die overblijven na het uitvoeren van de RI&E en het Plan van Aanpak. Het zijn risico's die niet met maatregelen kunnen worden weggenomen of verminderd.
De risico's in het werk worden bepaald door de aard van het werk zelf, de werkplek, de werkplekomgeving, de complexiteit van het werk en tenslotte de werkcondities.
Stress, pesterijen, burn-out, conflicten, zelfmoord, alcohol- en drugsmisbruik zijn de meest bekende uitingen van psychosociale risico's. De gevolgen van die risico's brengen grote kosten teweeg voor de werknemers (fysieke en mentale gezondheid), voor de onderneming en de gemeenschap in het algemeen.