Schriftelijk opzeggen
Volgens de wet moet u een huurcontract opzeggen via een aangetekende brief. U krijgt dan bewijs dat de brief is verstuurd en ontvangen. U kunt onze voorbeeldbrief huur opzeggen gebruiken. U hoeft geen reden te noemen voor het opzeggen.
Voorbeeldbrief opzeggen huurcontract
Geachte heer/mevrouw, Met in achtneming van de overeengekomen opzegtermijn zeg ik, [NAAM INVULLEN], hierbij de huur van de door mij gehuurde woning op het adres [ADRES INVULLEN] op per [DATUM INVULLEN]. Na mijn verhuizing ben ik bereikbaar op het adres: [NIEUWE ADRES INVULLEN].
Huurcontract opzeggen als huurder
Die is hetzelfde als de betalingstermijn: minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. Een betalingstermijn van één maand is het meest gebruikelijk. Staat er in het huurcontract een langere opzegtermijn dan de betalingstermijn, dan hoeft u zich daar niet aan te houden.
Op een getekende huurovereenkomst kunt u dus niet zomaar terugkomen. Dat kan alleen als sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals bedrog of dwaling. Daar is niet zo snel sprake van. Als er geen minimale looptijd in het huurcontract staat, kunt u natuurlijk wel de huurovereenkomst zo snel mogelijk opzeggen.
Zo heeft de eigenaar het recht om een opzegvergoeding te vragen, bovenop de 3 maanden opzeg. Tijdens de opzeg blijf je gewoon je huur betalen, zelfs wanneer je al vroeger uit het pand vertrekt. Let wel even op: de opzegtermijn van 3 maanden gaat in vanaf de 1e dag van de volgende maand.
Op grond van de wet moet een opzegging van de huurovereenkomst door de (ver)huurder geschieden per aangetekende brief of deurwaardersexploot. Dit betekent in beginsel dat een opzegging per e-mail of een brief per gewone post niet als huuropzegging geldt.
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Als er geen andere schriftelijke afspraak is gemaakt over de opzegtermijn, moet u voor het einde van de maand opzeggen. De arbeidsovereenkomst loopt door tot de laatste dag van de maand waarin de opzegtermijn afloopt.
De huurovereenkomst voor onbepaalde tijd kan zowel door de verhuurder als door de huurder worden opgezegd. De huurder kan de huurovereenkomst opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn. Volgens de wet is de opzegtermijn 'gelijk aan de tijd tussen twee opvolgende voor betaling van de huurprijs overeengekomen dagen'.
De huurder kan een huurovereenkomst van negen jaar op ieder tijdstip beëindigen door eenvoudig een opzeg te geven. Hij moet een opzegtermijn van drie maanden in acht nemen.
Geachte heer- mevrouw (Naam), U huurt van ons de woning op het volgende adres (straat, nummer, postcode en plaats). Hierbij delen wij u mede dat wij de huurovereenkomst zullen opzeggen per (datum). Dit is met inachtneming van de opzegtermijn van (aantal) maanden.
Als huurder kan je wel op elk moment je huurcontract opzeggen, rekening houdend met een opzegtermijn van 3 maanden. De opzegtermijn begint dan op de eerste dag van de maand die volgt op de opzegging van de huur. Als je je contract opzegt binnen de eerste drie jaar van je overeenkomst, betaal je wel een opzegvergoeding.
Definities die `opzegdatum` bevatten:
Opzegtermijn = Termijn die moet verlopen tussen de voor een overeenkomst van verzekering geldende opzegdatum en de datum waarop de verzekering ten gevolge van die opzegging eindigt.
Tijdens de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om met behoud van loon van het werk weg te blijven om nieuw werk te zoeken. De duur van de totale afwezigheid mag niet langer zijn dan één arbeidsdag per week (of twee halve dagen).
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren: mondeling, per brief of fax, of per e-mail. De opzeggende partij moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft. Daarom is het gebruikelijk en wenselijk om een arbeidsovereenkomst altijd schriftelijk op te zeggen.
Tot het einde van de opzeggingstermijn moet de werknemer in principe gewoon verder werken. Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.
De opzegtermijn voor de huurder is gelijk aan de betalingstermijn voor de huur. Bijna alle huurders betalen de huur per maand, de opzegtermijn is dan ook 1 maand. Vaste huurcontracten (voor onbepaalde tijd) worden voor 1 jaar afgesloten en daarna automatisch verlengd. De huurder kan pas kan opzeggen na het eerste jaar.
Een overeenkomst van meer dan drie jaar valt onder de categorie 'lange duur' en wordt automatisch beschouwd als een overeenkomst van negen jaar. Dit is wat men in de volksmond het 3-6-9-contract noemt. 3-6-9 omdat zo'n contract standaard negen jaar loopt in drie etappes van drie jaar.
Wanneer u vermoedens heeft dat uw huurder uw pand niet zal verlaten of meer nog, wanneer uw huurder u laten weten heeft het pand niet te zullen verlaten, dan kan u meteen naar de Vrederechter stappen voor de bevestiging van de opzeg en een uitzettingsbevel.
Eén huurder wil vertrekken
Betreft het een gehuwd of wettelijk samenwonend koppel, dan zullen beide partners moeten overeenkomen wie in de woning blijft. Ze moeten samen de verhuurder informeren wie blijft en vanaf wanneer die het huurcontract alleen voortzet.
Weliswaar is een waarborg in een andere vorm (zoals een verzekeringsbon) voor een bedrag van drie maanden huur niet in strijd met de wet. Dergelijke regeling kan aan de huurder echter NIET worden verplicht: het is immers zijn geld, en hij heeft dan ook het recht zelf te kiezen op welke manier hij de waarborg plaatst.
Huurovereenkomst voor bepaalde tijd (voor maximaal 2 jaar)
De huurder heeft bij een bepaalde tijd contract het wettelijke recht om de huur op te zeggen wanneer hij wil. Hij moet daarbij een opzegtermijn in acht nemen van één kalendermaand (althans een betaalperiode, wat meestal één maand is).
Maar in 2022 stijgt de huur maar liefst tot € 1 002,25. Een toename van ongeveer € 67 per maand vergeleken met vorig jaar.