Je huidtype is genetisch bepaald en kun je niet veranderen maar wel in balans brengen. Volgens dermatologen zijn er vijf verschillende. Vind de jouwe, kies de beste verzorging en haal zo het maximale uit je huid.
Huidtype 1
Je bent iemand met een ivoorwitte tot zeer lichte huid. Grote kans dat je van nature rood of lichtblond haar hebt, lichte ogen en meerdere sproeten. In de zon verbrand je altijd en je wordt niet bruin. Je huid is zeer gevoelig voor de zon, hier moet je dus op bedacht zijn.
Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Dit type wordt ook wel de Aziatische huidtype genoemd. De mensen hebben een donkergetinte huid of een bruingele huid. De mensen met dit huidtype hebben zwart haar en donkere ogen.
Huidtpe 1. Heb je huidtype 1, dan verbrand je waarschijnlijk erg snel en wordt je maar langzaam bruin. Huidtype 1 kenmerkt zich door een zeer lichte huid, vaak met veel sproeten en in combinatie met rood of lichtblond haar en blauwe ogen.
Mensen met een donkere huidskleur kunnen wel degelijk verbranden. Het duurt langer alvorens ze verbranden, maar ze zijn ook gevoelig voor de eerste zomerzon. Daarna wennen ze er sneller en gemakkelijker aan dan mensen met een lichte huid. Een donkere huid bevat meer pigmentcellen en meer melanine.
Hoe vaker je verbrand bent geweest, des te groter de kans op huidkanker op latere leeftijd. Hoe snel iemand verbrand door de zon, hangt samen met de zonkracht die dag - die tegenwoordig vaak in het weerbericht wordt genoemd, en je huidtype: een lichtere huid verbrandt sneller dan een donkerdere.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!
Een gezonde huid voelt zacht en egaal aan, omdat er geen sprake is van ontstekingen of ruwe schilfers. De teint van de huid is egaal en er zijn geen plekken die donkerder of lichter zijn dan de rest van de huid, met uitzondering van sproeten. Rode adertjes of kluwen van adertjes zijn niet op de huid zichtbaar.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Wat is een normale huid? 'Normaal' is een term die wordt gebruikt om een huid aan te duiden die goed in evenwicht is. De T-zone (voorhoofd, kin en neus) kan een beetje vet zijn, maar over het algemeen zijn talg en vocht goed in evenwicht en is de huid niet te vet en niet te droog.
HUIDTYPE 1: mensen met rood of blond haar en lichte ogen hebben vaak een erg lichte huid met sproeten. Zij vallen onder huidtype 1: hun huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. HUIDTYPE 2: blonde mensen met grijze, groene of blauwe ogen die huidtype 2 hebben, hebben ook een lichte huid.
Voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd in de zon met handen en gezicht voldoende. Mensen met een donkere huid hebben 20-40 minuten onbeschermd zonnen nodig.
Reinig je gezicht met water. Je huid droogt uit wanneer je deze met zeep wast, hoe pH-neutraal of ongeparfumeerd de zeep ook is. Bovendien worden de goede oliën ook weg gewassen van je gezicht. Het is daarom goed voor je huid om simpelweg wat water te gebruiken om je gezicht mee te reinigen.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Het beste antwoord. Jazeker, maar ook rood want ultraviolet licht dringt iets door in water; dus ook onder water kan men verbranden.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
' 2 Kan de huid van donkere mensen verbranden door de zon? 'De donkere huid is van nature beter beschermd tegen de schadelijke ultraviolette stralen die zorgen voor een verbrande huid. Hoe donkerder de huid, hoe minder snel die zal verbranden.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
In sommige gevallen kan een opeenhoping van pigment, vaak aangeboren moedervlekken, veranderen in een melanoom, oftewel huidkanker. De kans dat dit komt bij normale pigmentvlekken is echter zeer klein. Pigmentvlekken veroorzaakt door de zon. Hieronder vallen ouderdomsvlekken en levervlekken.
Een welbekend voordeel van de zon is dat het de aanmaak van vitamine D stimuleert. Vitamine D is goed voor de opbouw van botweefsel en zorgt er bovendien voor dat calcium uit voeding beter kan worden opgenomen. Verder blijkt dat een hoog vitamine D gehalte in het lichaam kan leiden tot minder ontstekingen.