Het bladerenpakket zorgt er voor dat niet genoeg zuurstof door kan dringen tot het gras. Het gazon zal verstikken. De bladeren zorgen er verder voor dat het gazon gaat rotten doordat het niet kan drogen. Om er voor te zorgen dat je gazon in glorie blijft is het dus van groot belang om het blad te verwijderen.
Maar bladeren in de borders kun je het best laten liggen. En wel om de volgende redenen: Isolatie Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst. Fijn voor de dieren Je doet er dieren zoals egels, muizen en insecten een groot plezier met de bladeren.
Werk de bladeren met een tuinklauw voorzichtig een beetje in zodat ze niet wegwaaien en sneller vergaan. Ook voor de moestuinierders kunnen de afgevallen bladeren van pas komen. Je kan ze gebruiken om de onbeteelde stukken grond te beschermen tegen de winterse temperaturen en buien.
Bladeren van de bomen, laten liggen of opruimen? Als je teveel bladeren hebt leg je ze op een hoop in een hoekje van de tuin. Laat ze daar enkele maanden liggen om te verteren of rotten en zie hoe ze veranderen in de beste compost die je ooit gezien hebt.
Gebruik een hark, bladzuiger, grasmaaier of bladblazer om de bladeren op te ruimen. Kleine hoeveelheden bladeren kunnen in de gft-bak. Breng grote hoeveelheden bladeren naar het containerpark. Gebruik bladeren als compost, meststof of winteronderkomen voor dieren.
Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde, kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan.
De belangrijkste functies van bladeren zijn het vangen van licht voor fotosynthese en de verdamping van water. Met behulp van fotosynthese worden in bladeren, onder invloed van zonlicht, koolhydraten gevormd uit koolstofdioxide en water.
Kijken we naar het volume van één boom, dan kunnen daarvan ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt.
Het blad verteert erg langzaam en het looizuur maakt de bodem zuur. Planten die van een zure grond houden maak je wel blij met eikenblad, zoals blauwe bes, rododendron, heide of hortensia's. Ook eikenblad kun je gebruiken om te composteren. Laat de zakken dan een paar seizoenen rusten vanwege het trage verteerproces.
Blad in de compostbakken
Ze isoleren elkaar en de compostorganismen waaronder wormen migreren vrij van de ene bak naar de andere. In de 1e bak komen de verse bladeren die versnippert zijn door de maaimachine of versnipperaar. Zorg er wel voor dat de blaadjes goed vochtig zijn anders deze nog besproeien.
Gebruik in de keuken
Het jonge blad van beuk kan net als frisse, jonge bladeren van de linde en/of berk rauw in salades gebruikt worden. Beukenblad, maar ook het blad van lindes zijn net als ze uitgelopen zijn net zo te gebruiken als het blad van berken.
Maak er bladaarde of compost van
Maak op een schaduwplek een korf van kippengaas. Gooi ze vol bladeren, en maak goed nat; nat blad verteert sneller. Es, beuk, berk, kers, olm, haagbeuk, linde, eik, populier en wilg verteren het snelst, binnen een jaar. De hoop omkeren hoeft niet.
Eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daarom niet zo geschikt voor de composthoop. Het is wel heel geschikt als winterdek voor vorstgevoelige vaste planten. Het blijft lekker droog en zal niet rotten terwijl het toch een goede isolatielaag geeft. Dit kun je nog meer doen met blad in de tuin.
Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij paarden vergiftigingen veroorzaken. Met name groene eikels zijn giftig, maar ook eikenbladeren zijn niet ongevaarlijk.
Niet zuur. Men denkt dat bladaarde zuur is. Dit is absoluut niet het geval.
Bomen in Nederland kunnen heel oud worden. Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat.
Bomen groeien door koolstofdioxide en water met behulp van zonlicht om te zetten in voedzame suikers en zuurstof. Dit gebeurt in groene bladeren en noemen we fotosynthese. Hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert. Bomen gebruiken zelf ook zuurstof voor hun stofwisseling.
Meestal wordt alles goed groen in april. Als er een koude winter is geweest, dan duurt het in het voorjaar langer voordat bomen weer groen worden. Een zachte winter of zelfs al vroeg lenteweer in februari, heeft direct effect op de natuur.
Van sommige planten eet je alleen de steel, dat gebeurt bijvoorbeeld bij rabarber of bij selderij. Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes. Maar ook van veel koolsoorten, zoals boerenkool, rode kool en witte kool. Er is ook een koolsoort waar je de knop van eet, dat zijn spruitjes.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
De wortels kunnen bij lagere temperaturen minder makkelijk water opnemen, daarnaast kan het water in de bodem bevroren zijn. Als de boom gewoon door zou gaan met verdampen alsof er niets aan de hand was, zou hij kunnen uitdrogen. Om minder te verdampen moeten de bladeren er in de herfst dus af.
De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen. Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit. Deze schimmel kan via de compost worden overgedragen op levende planten en bloemen.