Over het algemeen laten koude kleuren een kamer groter lijken, kies dus de koude kant van een kleurenpalet. Overweeg kleuren als paars, blauw en groen. Gebruik voor kleine ruimtes ook kleine prints, op bijvoorbeeld kussens of gordijnen.
Kleur kan een ruimte visueel groter of kleiner maken. Door het gebruik van warme kleuren creëer je een intieme sfeer en wordt de ruimte optisch kleiner. Lichte, koude kleuren geven juist meer ruimte. Kleur geeft leven aan je huis en bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur.
Kleurgebruik in een kleine kamer
Lichte en frisse kleuren zorgen dat je kamer optisch groter lijkt. Donkere kleuren beperken juist het gevoel van ruimte. Dit komt doordat lichte kleuren meer licht reflecteren en verspreiden. Een donkere muur absorbeert licht waardoor de ruimte kleiner lijkt.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
De interieur kleuren voor 2022 bestaan voornamelijk uit lichte en natuurlijke tinten. Hierbij is te denken aan frisse blauwe kleuren en rustige aardetinten, maar ook aan gedempte olijfgroene kleuren. De interieurkleuren van 2022 zorgen voor een rustgevende uitstraling waarin je je op je gemak voelt.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Kies voor lichte kleuren
Lichte kleuren reflecteren het daglicht waardoor een ruimte al snel groter lijkt. Kies dus voor witte, lichte, frisse tinten op de muren. O, en vergeet ook de vloer niet. Ook een lichte vloer weerkaatst daglicht waardoor je huis optisch groter oogt.
Kies je een wand waar weinig licht opvalt, dan valt de kleur donkerder uit. Heb je een redelijk donkere accentkleur in gedachten, of zelfs al in huis, neem dan een muur waar het meeste licht op valt. Komt het toch beter uit om een donkerdere muur te nemen, kies dan een iets lichtere variant van jouw gewenste kleur.
Daarvoor kijk je eerst naar de functie van de ruimte. In een actieve ruimte (inkomhal, keuken) wil je dynamisch en alert zijn en gebruik je beter koudere kleuren. In een passieve ruimte (slaapkamer, living) wil je vooral tot rust komen en gebruik je beter warmere kleuren. Kijk ook naar de lichtinval in de ruimte.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Blauw is de lievelingskleur van veel mensen en is de kleur van de lucht en de zee. Blauw geeft een gevoel van vrijheid en ruimte en wordt geassocieerd met rust en vrede. Blauw is een verkoelende kleur en zorgt voor verdieping en ontspanning.
Gebruik in echt donkere kamers vooral middentonen
In donkere ruimtes, gericht op het noorden of oosten, werkt geel bijvoorbeeld perfect als compensatie voor het gebrek aan zonlicht. Het reflecterende effect zal deze kamers zonniger doen lijken. Maar ook warme kleuren zoals oranje en rood kunnen een kamer doen opleven.
We denken altijd dat donkere kleuren een kamer kleiner maken. Echter zijn sommige donkere tinten - zoals diepe inktachtige blauwe kleuren - recessief. Dit wil zeggen dat ze diepte geven aan de kamer en zorgen voor een ruimtelijk gevoel.
Probeer je vloer, bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout of steen, diagonaal neer te leggen. Als je voor laminaat kiest, gebruik dan de meest brede vloerplaat die er is. Je hebt dan minder naden in de vloer, waardoor een ruimte groter lijkt. Ook zorgt het voor een meer open patroon.
Een dikke rand aan de bovenkant van de muur in dezelfde kleur als het plafond, zorgt er namelijk voor dat het plafond optisch verlaagd wordt. In ruimtes met een hoog plafond is dat niet erg, maar als je een laag plafond hebt, dan zal je plafond nóg lager worden.
Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser. De kleurencombinatie met de plinten speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer.
Als je een kleine woonkamer hebt, dan is het handig om zo weinig mogelijk losse meubels in je zithoek te plaatsen. Daarom is een hoekbank een hele slimme oplossing omdat je dan met slechts één meubel veel zitplekken creëert.
Daarom kiezen veel mensen automatisch rustige kleuren als basis voor de slaapkamer. Denk aan wit, beige, grijstinten en pasteltinten. Populaire accentkleuren zijn op dit moment grijs, wit en groen. Maar natuurlijk kun je ook gebruikmaken van blauwtinten, bruintinten en roze tinten.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Door de 60-30-10 regel in acht te nemen heb je een mooie leidraad. Kies een basiskleur/sfeer uit. Voor vele zijn dit witte muren en een houten vloer, deze kleuren en materialen laat je in verhouding 60% terug komen in je interieur. Daarna begint het leukste, je kiest een kleur uit die je voor 30% laat terug komen.