Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koelkast omdat de broodjes dan sneller uitdrogen.
Bewaar je brood daarom altijd op kamertemperatuur. Zo blijft het 2 tot 4 dagen goed. Vermijd plastic zakjes en kies in plaats daarvan voor speciale broodzakken of gebruik een brood bewaardoos van LocknLock. Dankzij de 100% lucht- en waterdicht afsluiting blijft je brood langer vers, zelfs na het openen!
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Vers brood van de bakker bewaar je best op kamertemperatuur in een gesloten trommel of in een broodla met gaatjes. Leg brood niet in de koelkast. Je bakker stopt je brood niet in een papieren zak, maar in een kwalitatieve paraffinezak.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
Rijstpapierwikkels zijn plakkerig. De makkelijkste manier om te voorkomen dat ze aan uw werkoppervlak en zichzelf blijven plakken, is door ze nat te houden . Werken op een vochtige handdoek helpt ook om plakken te voorkomen en helpt bij het rollen.
Perkamentpapier voldoet aan alle eisen: het is licht poreus en absorbeert vocht dat andere materialen niet absorberen. Zorg ervoor dat u de dubbele wikkeltechniek toepast: wikkel uw sandwich in één laag, snijd de sandwich doormidden door het perkamentpapier en wikkel hem dan nog een keer in voor extra veiligheid .
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Voel je vrij om je zelfgemaakte brood, snelbrood of broodjes weken of maanden van tevoren te maken en te bakken. Vries ze gewoon in om ze vers te houden totdat je ze wilt serveren (dit werkt geweldig voor de feestdagen). Wikkel broodjes of afgekoeld brood (gesneden of heel) in folie; doe ze in hersluitbare plastic diepvrieszakken of diepvriescontainers.
Om de houdbaarheid van broodjes te verlengen, als u er een overschot hebt en bang bent dat ze oud worden, vries ze dan in. Wikkel ze stevig in plasticfolie en doe ze in een diepvriesbestendige plastic zak. Om ze te ontdooien, haalt u ze uit de vriezer en laat u ze een paar uur op kamertemperatuur staan.
Brood bewaren
Het papier absorbeert het vocht en het plastic zorgt ervoor dat het brood minder wordt blootgesteld aan lucht. Waardoor het minder snel uitdroogt en oud wordt. Bewaar brood bij voorkeur in een broodtrommel, op een droge, donkere plaats op kamertemperatuur. De vriezer is ook een goede optie.
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
Bewaren op kamertemperatuur:
Deze broodjes blijven 4-5 dagen goed op kamertemperatuur in een luchtdichte plastic zak. Ik waarschuw je wel: ze zijn zo lekker als ze net uit de oven komen dat je ze misschien niet zo lang kunt bewaren!
Oude harde broodjes weer vers maken
Verwarm je oven voor op 200 graden. Houd je broodjes een paar tellen onder de stromende kraan zodat ze goed nat worden. Leg je broodjes hierna op het rooster in de oven en bak ze zo'n acht tot tien minuten. Kijk tijdens het bakken af en toe of de broodjes niet te hard gaan.
Belegde broodjes vers en fris houden
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla.
Om de broodjes knapperig te houden, bewaart u ze onbedekt op kamertemperatuur . Als u ze langer wilt bewaren, verwarmt u ze kort in de oven om de korst weer knapperig te maken voordat u ze serveert.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Dek af met huishoudfolie en zet ze in de koelkast, klaar voor uw feest. Wanneer uw gasten arriveren, haalt u de sandwiches er gewoon uit en verwijdert u de huishoudfolie om ze te serveren. Makkelijk! Idealiter probeert u uw sandwiches zo dicht mogelijk bij de dag van uw feest te maken voor de beste smaak en versheid.
Gebruik een koeler
Vul je koelbox met ijs (genoeg om het eten te bedekken) en bewaar het daar.
Kaiserbroodjes moeten idealiter niet in de koelkast worden bewaard , omdat ze sneller uitdrogen en muf worden dan wanneer ze op kamertemperatuur worden bewaard. Kun je kaiserbroodjes invriezen? Ja, om in te vriezen: Doe de broodjes in een stevige diepvrieszak of wikkel de broodjes stevig in aluminiumfolie of plastic diepvriesfolie en vries ze in.
Rijstpapier wordt vanzelf plakkerig als het nat wordt . Als je wikkel te plakkerig is om op te rollen, probeer het dan korter in het water te dompelen of leg het op een vochtige theedoek.
Hoe lang blijven afgebakken broodjes goed? Afgebakken broodjes blijven meestal 1-2 dagen goed. Bewaar ze in een broodtrommel om ze vers te houden.
Laat belegde broodjes die u van thuis meebrengt of die geleverd worden niet zomaar liggen aan de receptie of op uw bureau, maar plaats ze onmiddellijk in een koelkast. Bewaar ze: op maximum 4 °C voor alle beleg op basis van rauw vlees en kip, rauwe en gerookte vis (preparé, carpaccio...) of rauwe eieren (mayonaise!);