Niet sporten is nog slechter voor je oren. Maar je moet wel uitkijken. Zorg dat je een goede ademhaling volhoudt en luister naar je lichaam, belast het niet te heftig. Kijk tenslotte uit met klappen tegen het oor, zoals bij boksen, en gebruik gehoorbescherming als lawaai een issue is, zoals in de schietsport.
Kalium, zink, foliumzuur en magnesium zijn vitamines en mineralen waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid van het gehoor verbeteren. Als u voldoende van deze vitamines opneemt, zorgt dat voor een sterke bloedsomloop, een gezond immuunsysteem en stevige botjes in het oor.
Onderzoekers ontdekten dat magnesium en een mix van vitamine A, C en E de gevoelige haarcellen in het binnenoor kunnen beschermen tegen beschadiging door harde geluiden. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere veel soorten groenten en fruit, avocado's, noten, tofu, zaden, volle granen en zelfs pure chocolade.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Doordat doofheid uitwerking heeft op alle facetten van uw leven, is het essentieel om een audicien te raadplegen. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan uw arts een gehoorapparaat aanbevelen om weer beter te kunnen horen. Uw arts kan samen met u werken aan het herstel van uw gehoor en de nodige therapie aanbevelen.
je hoort minder goed (lawaaislechthorendheid) je hoort continu een piep of ruis (tinnitus) je bent overgevoelig voor geluid (hyperacusis) je hoort geluid vervormd (distortie)
Over het algemeen onderscheiden we 3 soorten gehoorbescherming. Dat gaat van universele oordopjes en allesomvattende oorkappen tot op maat gemaakte otoplastieken. Voor elke soort job een passende oplossing!
De meeste oordopjes verminderen het geluid met 10-30 dB. Veelgebruikte oordopjes houden beschermingsniveaus in van 15, 20 en 25 dB.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Bij gebruik van een oorspray mis je de beschermende werking van oorsmeer, en bovendien kan het zout uit de spray in je oor neerslaan en de zuurgraad in je oor veranderen. Dit leidt allemaal tot een verhoogde kans op oorontsteking.
Laat een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor vallen. Blijf even zo zitten of liggen. De druppels hebben dan de tijd om in de gehoorgang te gaan. Doe dit 2 keer per dag.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Voorwerpen die te diep in het oor worden gestoken (bijvoorbeeld een wattenstaafje) kunnen het trommelvlies kapotmaken.
Bij perceptief gehoorverlies is er iets stuk in het binnenoor, ook wel slakkenhuis genoemd. Dit kan komen door zuurstoftekort bij bijvoorbeeld de geboorte, geluidsoverlast, schadelijke stoffen in medicijnen en ouderdom. Andere oorzaken voor slecht horen zijn: Een verstopt oor, door bijvoorbeeld oorsmeer.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies. Uw huisarts kan deze problemen zien bij het onderzoek.
Gehoorschade door te hard geluid kan in één keer ontstaan of geleidelijk aan erger worden als je vaak en/of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.
Heb je een prima gehoor, dan kun je geluiden vanaf 0 decibel (dB) horen. Heb je een gehoorverlies tussen de 0 en 30 decibel, dan is sprake van lichte slechthorendheid. Hoe meer jouw gehoorverlies in de buurt van de 30 decibel komt, hoe meer moeite je hebt met het verstaan van gefluister of een gesprek op afstand.
Harde geluiden, vanaf 80 decibel, kunnen het gehoor beschadigen. De trilhaartjes raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Trilhaartjes gaan ook kapot als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.