Voor het reinigen en ontsmetten van de watertank kun je verschillende middelen gebruiken: één eierdopje bleekmiddel zonder geur- en verdikkingsmiddelen op 50 liter water; 500 gram citroenzuur op 50 liter water; 0,5 liter schoonmaakazijn op 50 liter water; of één buisje Steradent op 30 liter water.
Voor een tank van 100 liter water heb je één liter schoonmaakazijn nodig. Laat alles 24 uur inwerken en spoel de tank en leidingen ook weer goed door met schoon water. Belangrijk is dat je met alle middeltjes, welke je ook gebruikt, de leidingen goed vol laat lopen zodat die goed gereinigd worden.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Vul de tank met een mengsel van chloor (bleekwater zonder geur- en verdikkingsmiddelen, ongeparfumeerd, met max 5% chloor) en vers drinkwater. Houd hierbij de verhouding aan 20 cc chloor op 50 liter drinkwater.
Reinig het hele watersysteem (watertank en -leidingen) van je camper of caravan op bovenstaande manier 1 á 2 keer per jaar. Zo voorkom je bacteriegroei en blijft het water fris, schoon en drinkbaar. Dat is wel zo hygiënisch en veilig.
wat vaker de vuilwatertank legen. na de eerste paar liter afvoerwater een eetlepel Biotex blauw in de vuilwatertank doen.
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt.
Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml). Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.
Chloor als bleekmiddel
Chloor vormt in reactie met natriumhydroxide natriumhypochloriet (NaOCl). Natriumhypochloriet heeft een goede desinfecterende werking en is stabiel. Bij bleekmiddel mogen geen zuren gebruikt worden. In contact met zuren wordt het hypochloriet instabiel en kan giftig chloorgas ontsnappen.
Niet drinken uit de watertank van je camper of caravan
Omdat je nooit weet in hoeverre de waterslangen of de tank vervuild zijn, is het veiliger om geen water uit de tank te drinken.
Een bijzondere en betrouwbare manier van waterzuivering is het doden van bacteriën en virussen met UV licht. Hiervoor heeft Katadyn de Steripen ontwikkeld. Dit product dat bekroond is als beste uitvinding in 2001 kan binnen 48-90 seconden alle virussen en bacteriën doden door middel van UV licht.
Laat alle kranen een minuut lang lopen om legionella te voorkomen. Dit water hoeft u natuurlijk niet weg te gooien. Vang het doorgespoelde water op in een emmer of gieter en gebruik het bijvoorbeeld om de planten water te geven of om de auto mee te wassen.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
Per 30 liter water heeft u één buisje met Steradent oplostabletten nodig. Deze tabletten kunt bij iedere drogisterij kopen. Wanneer u een grotere watertank heeft, heeft u dus meerdere buisjes Steradent nodig. Steradent is niet giftig, dus wanneer u iets meer tabletten gebruikt is dit niet erg.
Ja kan ze wel degelijk schoon krijgen door ze uit te spoelen. 2 á 3 keer uitspoelen met alleen water, daarna water met wat zeezout er in doen paar minuten laten staan en dan weer omspoelen, dan zijn ze echt wel goed schoon.
Wanneer er meerdere mensen achter elkaar willen douchen is het raadzaam om hier een tussentijd van minimaal 20 tot 30 minuten in te lassen zodat de boiler weer maximaal opgewarmd is. Meerdere caravans en campers hebben een hoofdschakelaar voor het water.
Bleekwater of javel irriteert de huid en kan ernstige brandwonden veroorzaken. Bovendien heeft dit geen enkel effect op de verspreiding van het coronavirus: dat adem je in wanneer je in de buurt komt van een besmet persoon die hoest of niest.
nieuws Javel of bleekwater is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Het wordt in het huishouden vaak aangewend als bleekmiddel en als ontsmettingsmiddel. Huishoudelijk bleekwater bevat tussen 5 en 15 graden natriumhypochloriet.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
Chloor doodt bacteriën, virussen en is goed voor het bestrijden van schimmels. Daarom is het een erg geschikt middel om te gebruiken bij het schoonmaken van je toilet en de rest van je badkamer. Daarnaast is een badkamer ook nog eens erg vochtig, waardoor er snel schimmels ontstaan.
Sinds 2009 hebben pleziervaartuigen met een toilet aan boord de verplichting om ook een vuilwatertank aan boord te hebben, om daarin ontlasting op te vangen. Zeilboten en motorboten moeten die tank legen bij speciale inzamelpunten in jachthavens, maar aan die verplichting lijken zich maar weinig mensen te houden.
Productgroepen. Speciaal ontworpen voor gebruik bij campings, jachthavens en camperplaatsen welke zich achter een slagboom bevinden.
Het systeem bestaat uit een toilet, een tank en een aantal onderdelen voor het legen van de tank. Het vuilwater wordt vanuit het toilet naar de vuilwatertank gepompt. De inhoud van de tank is via een dekdoorvoer af te zuigen bij een walstation.