Heb je een router die wel beide frequentiebanden ondersteunt maar slechts één frequentie tegelijk kan gebruiken, dan kun je in de instellingen van je router aangeven of je 2,4 of 5 GHz wilt gebruiken. In de handleiding van je router lees je hoe dit voor jouw specifieke router doet.
Je wifi-modem gebruikt standaard de 2,4 GHz-frequentieband om het wifi-signaal te verzenden en te ontvangen. Vaak is het erg druk op deze frequentieband en daardoor kan wifi traag zijn of wegvallen. Je kunt ook de 5 GHz-frequentieband voor een beter wifi-signaal gebruiken.
Je kunt het 2,4 GHz-netwerk de naam 'Thuisnetwerk-2,4 GHz' geven en het 5 GHz-netwerk de naam 'Thuisnetwerk-5 GHz'. Dit is de gemakkelijkste manier om te zien met welke frequentieband je iPhone verbonden is, maar weet dat Apple niet aanraadt om de frequentiebanden aparte namen te geven.
U logt in op uw modem met http://192.168.2.254, als u bent ingelogd gaat u naar WiFi En daarna op Geavanceerd. Daarna ziet u de instellingen van de 2,4 GHz en de 5,0 GHz.
Heb je een router die wel beide frequentiebanden ondersteunt maar slechts één frequentie tegelijk kan gebruiken, dan kun je in de instellingen van je router aangeven of je 2,4 of 5 GHz wilt gebruiken. In de handleiding van je router lees je hoe dit voor jouw specifieke router doet.
Neem de volgende stappen: Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad. Ga naar Wifi en tik rechtsboven op Wijzig. Blader door de lijst met wifi-netwerken waarmee je eerder verbinding hebt gemaakt.
Het grootste verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz bepaalt ook meteen welke frequentie je wanneer gebruikt. 2,4 GHz biedt internet voor een groter gebied, maar offert de hoge internetsnelheid op. Terwijl 5 GHz hogere snelheden biedt, maar zich beperkt tot een kleiner gebied.
Dat kan op de volgende manier, log in in je modem en zet onder Smart Wifi een vink voor Kanaal optimalisatie uitgeschakeld en klik op instellingen opslaan. Hierna werkt het modem weer met 2,4 en 5 GHz apart en kun je ze aparte namen geven.
Ga via het blauwe kaartje naar 'Je thuisnetwerk'. Klik op 'Modem details' als je het kanaal van je modem wil aanpassen, of kies je Access Point of Wifi Powerline als je daar het kanaal wil wijzigen. Ga naar de tab 'Signaal'. Kies bij wifi-frequentie voor 2,4 GHz of 5 GHz.
Met de speedtest van Online.nl kun je met je mobiel in en rondom je huis het wifi-signaal meten. Zo weet je op welke plekken het wifi-signaal minder sterk is.
Kanaal 1, 6 of 11 zijn de beste WiFi kanalen omdat deze elkaar niet overlappen. Het is dan ook mogelijk om meerdere signalen naast elkaar op de 2.4 GHz band te versturen, omdat deze 100 MHz breed is en een kanaal een spectrum van 20 MHz gebruikt.
Zo is WiFi 6 stabieler en biedt het gebruikers een veel hogere WiFi-snelheid, die theoretisch kan oplopen tot wel 9,6 Gbps. Ter vergelijking: bij WiFi 5 is deze snelheid slechts 3,5 Gbps. Op deze pagina leest u meer over alle voordelen van WiFi 6 en ziet u direct welke netwerkapparatuur deze WiFi-standaard ondersteunt.
Apparaten bekijken die zijn verbonden met je netwerk en het datagebruik checken. In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Een netwerk vergeten op een iPhone, iPad of iPod touch
Ga naar 'Instellingen' > 'Wifi'. Tik op naast het wifinetwerk dat u wilt vergeten op uw apparaat. Tik op 'Vergeet dit netwerk' en vervolgens op 'Vergeet' om te bevestigen.
De router benaderen
Sluit de router met een netwerkkabel aan op de netwerkaansluiting van je computer of laptop. Via een internetbrowser kun je in het configuratie menu van de router komen. De router benader je door het ip adres als internetadres in de browser in te voeren, vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.0.1.
Indien mogelijk: zet het access point (of de draadloze router) uit, wacht 30 seconden en zet deze opnieuw aan. Zorg voor de laatste drivers en client software van uw draadloze netwerkkaart. Verwijder de software van uw draadloze netwerkkaart en installeer deze opnieuw.
WPA3 activeer je op je FRITZ!Box onder 'Wi-Fi > Beveiliging', waar je vervolgens de Wi-Fi-modus 'WPA2 + WPA3' instelt. Vanaf nu kunnen Wi-Fi-apparaten zich met WPA2 of WPA3 aanmelden. Deze zogenaamde 'transition mode (overgangsmodus)' zorgt dus voor de nodige compatibiliteit.