De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Bij een eikelontsteking ziet u rode of witte plekken, schilfering of puistjes op uw eikel. Het kan jeuken en branden. Vaak is een schimmel of bacterie de oorzaak. Soms een soa of een allergie.
Tot aan de leeftijd van tien tot twaalf jaar is de voorhuid soms verkleefd aan de eikel. Hierdoor kan het 'velletje' niet teruggetrokken worden, waardoor de eikel niet helemaal vrij komt. Dit komt vaker voor bij jongens op die leeftijd en behandeling is dan ook niet nodig.
De voorhuid zit aan de achter- kant met een 'riempje' vast aan de penis. Bij de meeste jongens van 10 jaar kan de voorhuid worden teruggeschoven waardoor de eikel bloot komt te liggen. De voorhuid ziet er bij iedere jongen anders uit. Er zijn jongens die nauwelijks een voorhuid hebben.
Bij een strakke voorhuid lukt het niet om de voorhuid naar achter te schuiven. Dit komt omdat de opening van de voorhuid klein is. Het geeft vaak pijn. De voorhuid is een rekbaar stukje huid dat over de punt van de penis (de eikel) zit.
Hoe herken ik fimose (vernauwde voorhuid)?
Een strakke voorhuid kan klachten geven: Plassen kan moeilijk gaan, omdat de voorhuid in de weg zit. Plassen kan pijn doen. De voorhuid kan bol worden bij het plassen: er blijft dan wat plas zitten (ballonplassen).
Bij de geboorte zijn de voorhuid en de eikel vaak tot een geheel verkleefd. Met het ouder worden komt dit vanzelf los. Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan de voorhuid bij de meeste jongens voorzichtig worden teruggeschoven. Wanneer het terugschuiven niet (goed) lukt, forceer dit dan niet.
Bij een Spaanse kraag blijft de voorhuid klem zitten achter de rand van de eikel. Dit komt meestal door een te strakke voorhuid. Doordat de voorhuid klem zit kunnen de eikel en voorhuid dik worden. Dit heet een Spaanse kraag.
Symptomen van peniskanker
Peniskanker begint vaak met een verandering van de huid van de penis of met een wondje dat niet geneest. Dat kan een rode plek, puistje, wrat of zweertje zijn dat niet weggaat. Meestal is dit op de eikel of onder de voorhuid.
Pearly penile papules (parelkrans)
Pearly penile papules (PPP) zijn kleine bultjes gelegen op de rand van de eikel. Het zijn meestal huidkleurige bultjes van 1-3mm die vaak wat glanzen. Soms kunnen het ook meer huidflapjes zijn. Meestal zitten ze rondom de eikel, vandaar ook de naam parelkrans.
De huid van de eikel kan enkele weken gevoelig zijn. Dit kunt u verhelpen door de eikel met vaseline in te smeren. De eikel 'went' op den duur aan de nieuwe situatie.
Wanneer een jongen besneden is, heeft hij geen voorhuid meer, of een stuk minder voorhuid. De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf.
Behandeling. Meestal adviseert de (huis)arts om eerst een aantal weken een crème te gebruiken die de voorhuid soepeler kan maken. Meestal heeft de crème in de loop van de tijd voldoende effect en verdwijnen de klachten. Als de klachten blijven, kan de uroloog een operatie voorstellen.
Bij 1% van de jongens en mannen blijft de voorhuid te nauw. Dit is dan een aangeboren voorhuidvernauwing. Naast de aangeboren vernauwing kan de voorhuid ook te nauw worden door een ontsteking van de eikel en de voorhuid. Na de ontsteking vormt zich namelijk littekenweefsel.
Als je de voorhuid en de eikel niet regelmatig schoonmaakt, zal zich na verloop van tijd een dik, geelwit slijm ophopen onder de voorhuid. Het gevolg is pijn, jeuk en een vieze geur en kans op ontstekingen. Ook kan de huid aan je eikel gaan kleven of je voorhuid gaan vernauwen.
Smegma is een stevige witte tot witgele kaasachtige riekende substantie, bestaande uit dode afgeschilferde epitheelcellen en neutrale lichaamsvetten aan de externe genitalia, bij mannen aan de binnenkant van het preputium van de penis, respectievelijk tussen preputium en glans (smegma preputiisebum preputii), bij de ...
Om te voorkomen dat smegma en urinerestjes zich ophopen en voor problemen zorgen, is het belangrijk je penis elke dag te wassen. Doe dit bijvoorbeeld tijdens je dagelijkse douchebeurt.
De voorhuid van de penis zit vast met een dun bandje of toompje. Als dit te kort is, kan dat klachten geven bij een erectie of tijdens seksuele activiteit. Soms is het doorsnijden van het van het toompje noodzakelijk.
Een te nauwe voorhuid kan de hygiëne bemoeilijken, wat tot infecties kan leiden en de voorhuidvernauwing nog kan verergeren. Ook kan een te nauwe voorhuid het plassen bemoeilijken of pijnlijk maken. Op latere leeftijd kunnen klachten optreden bij seksuele betrekkingen.
Als de verkleving van het binnenblad met de glans los is en het soms wat langere buitenblad nog wat nauw is aan de top, kan de voorhuid opbollen tijdens de mictie, het balloneren. Dit ballonplassen is een vrij normaal beeld bij jonge jongens.
Een Spaanse kraag (parafimosis) kan ontstaan als de voorhuid over de eikel schiet en vervolgens niet meer terug wil omdat die te nauw is. De bloedcirculatie in de voorhuid raakt dan verstoord, waardoor zij opzwelt. Dit is erg pijnlijk.
Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.
Een scheur in de voorhuid ontstaat vaak door wrijving, bijvoorbeeld tijdens masturbatie of seks. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtigheid, bijvoorbeeld door glijmiddel te gebruiken.
Het bleek dat besneden mannen moeilijker tot een orgasme kunnen komen dan onbesneden mannen, terwijl hun vrouwelijke partners vaker last hebben van vaginale pijn. Dit zorgt voor een minder plezierig seksleven voor beiden.