De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 40 cm.
De ooievaarsbek wordt meestal tussen de 20 á 50 centimeter hoog, dit bereikt hij in één groei seizoen. Hij herstelt zich nog goed na een zomerse snoeibeurt. De ooievaarsbek kun je gebruiken als borderplant, weefplant of bodembedekker, voor randjes en in potten.
Geraniums of ooievaarsbek planten, zoals ze ook wel genoemd worden zijn echte vaste planten die graag op een goed waterdoorlatende humusrijke zanderige grond staan.
Plant de ooievaarsbek in groepen van minimaal drie planten, zodat ze goed tot hun recht komen. Houd bij uw keuze altijd rekening met de standplaats. Geranium cinereum en Geranium sanguineum willen graag volle zon en droge grond.
De ooievaarsbek is makkelijk te vermeerderen door hem te delen in het voorjaar. Graaf de pol op en deel de wortelkluit in meerdere kleine stukken.
Om te veel uitzaaien te voorkomen en herbloei te stimuleren is het aan te raden na de bloei deze geranium stevig terug te knippen. Ooievaarsbek is goed winterhard, zeewind tolerant en luchtvervuiling bestendig.
Bodembedekkers tegen katten
Ga bij voorkeur voor planten waar katten niet van houden: Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) Vuurwerkplant (Dictamnus) Citroengeranium (Pelargonium graveolens)
Geranium sanguineum (bloedooievaarsbek)
De kleur van Geranium sanguineum is op zijn best paarsrood. Geranium sanguineum is de sterkste geranium die ik heb. Zelfs op de allerdroogste en meest zonnige plekken in de tuin, heeft deze geranium het naar zijn zin.
Is de Ooievaarsbek giftig? De ooievaarsbek is geen giftplant. Hij bezit echter een sterk aroma in zijn bladeren, dat gevoelige mensen niet verdragen of een geïrriteerd gevoel kan oproepen.
De geranium, ooievaarsbek, is gelukkig niet giftig voor mens en dier.
Pluk het blad van zevenblad regelmatig weg, zo verzwakt de plant. Blijf volhouden, maar het zal niet lukken om de plant op deze manier helemaal weg te krijgen. Plant nog sterkere planten op de plek, om zo het zevenblad onder de duim te houden. Geschikt is bijvoorbeeld de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum.
Ooievaarsbek is een bladverliezende tuinplant. Die ongeveer 50 cm hoog wordt. Geranium 'Rozanne' is ideaal als kleurrijke bodembedekker of onderbeplanting bij bomen en heesters. Ook wordt deze geranium vaak gebruikt in rotstuinen, in de border of in een pot of het terras.
Geranium 'Rozanne' is de langst bloeiende geranium! Zonder twijfel de populairste en beste blauwe geranium.
Planten als klaver, tijm, ooievaarsbek of madelief kunnen veel beter tegen de droogte. En ze hebben veel minder water nodig en dat scheelt weer een hoop sproeien. Wat ook helpt om minder water te verbruiken is minder maaien.
Hoe verzorg ik de Geranium 'Rozanne' (ooievaarsbek)
Het snoeien van de Geranium 'Rozanne' doe je in de maanden maart/april na de laatste nachtvorsten. Snoei de Geranium 'Rozanne' tot zo'n 2-3 centimeter boven de grond af en hij zal weer fris en fruitig uitlopen.
Ooievaarsbek is een hardnekkig onkruid dat veelvuldig voorkomt in gazon en borders. Dit onkruid kan zich ongeloofelijk snel voortplanten en is lastig te verwijderen in het gazon.
Ooievaarsbek verspreidt zichzelf, en is dus makkelijk te vermeerderen als de plant wat ouder is. Na een of twee jaar, kun je gemakkelijk nieuwe scheuten afsteken en op een andere plek uitplanten (of cadeau geven).
De Ooievaarsbek wit is een goede bodembedekker die goed tegen een plek in de schaduw kan. Deze geranium, ook wel ooievaarsbek genoemd, bloeit in mei en juni met .
Geraniums in een mediterrane tuin
In een mediterrane tuin met een zonnige ligging zijn Geranium cinerea, Geranium 'Patricia' en Geranium renardii goed keuzes. De eerste vanwege de mooie bloeikleur en de tweede vooral vanwege het bijzondere viltige blad.
De Geranium 'Rozanne' wordt maximaal 60 cm en is een woekerende plant.
Als eerste natuurlijk de 'Rozanne' Geranium, die prachtig bloeit met blauwpaarse bloemen. De volgende Geranium is de Nodosum 'Silverwood' die prachtig bloeit van juni tot november. Dan hebben we ook nog de Geranium x cantabrigiense Biokovo die ook prachtig te gebruiken is als bodembedekker.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia). Ze houden absoluut niet van de geur, en dat is maar goed ook – lavendel is namelijk giftig voor katten. Gelukkig zijn katten slim genoeg om niet van lavendel te eten.