Van fenegriek worden de zaden en de bladeren, zowel gedroogd als vers, gebruikt in de keuken. Ze hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi.
Fenegriek(zaad) is een tonicum (algemeen versterkend middel), ondersteunt de spijsvertering en heeft onder meer ontstekingsremmende, pijnstillende, antioxidatieve, antimicrobiële, cholesterolverlagende, kankerremmende, anti-obese, antidiabetische, diuretische, neuroprotectieve en maag-, nier- en leverbeschermende ...
Kortom: Hoeveel fenegriek je zou moeten nemen hangt af van het soort supplement en van het doel dat je wilt bereiken. In pilvorm is de aanbevolen dagelijkse dosering rond de 500 tot 1000 mg per dag. Verscheidene dierstudies hebben de veiligheid van fenegriekzaad en -supplementen getest.
In de oudheid werd fenegriek door vrouwen gebruikt ter bevordering van de borstomvang. De borsten zouden er steviger en voller van worden. Dit komt door de steroïde saponinen die de werking van het hormoon oestrogeen nabootsen. Het lijkt alleen te werken als je van nature een laag oestrogeengehalte hebt.
Fenegriek komt van oorsprong uit Zuid-Europa en Azië en heeft een zeer interessante smaak. De smaak van de zaadjes lijkt op de smaak van walnoot en daarmee is het een zeer geschikt ingrediënt voor kaas.
Fenegriek zaad in de keuken
De poedervorm heeft een bittere smaak. Bovendien hebben de hele zaden een mosterdachtige nasmaak. Fenegriekzaad wordt net als het blad in curry's gedaan, maar ook in chutney's. In de Europese keuken dient gemalen zaad van dit kruid ook als vervanger van mosterdzaad in mayonaise.
Fenegriek en Gezegende Distel werken snel. Als ze werken, zul je dit binnen 12-24 uur merken nadat je begonnen bent met het innemen. Als je dan nog niets merkt, zullen ze waarschijnlijk ook niet gaan werken. Het kan wel wat langer duren voordat het maximale effect zichtbaar is.
Fenegriek kan ontsteking van de huid verminderen
Breng deze dan aan op de huid met bijvoorbeeld brandwonden, acné, littekens van puistjes of op een geïriteerde huid. Omdat deze zaden antibacteriële eigenschappen hebben, helpt het bij het verlichten van verschillende huidproblemen.
Fenegriek remt de opname van cholesterol vanuit de darm. Bovendien stimuleert het de aanmaak van galzuren zodat cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd richting toiletpot. Zo draagt het bij aan verlaging van totaalcholesterol, LDL en triglyceriden.
Hoe te gebruiken? Fenegriek is erg makkelijk te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om de zaadjes in hun geheel te eten, of als capsule of in poedervorm. Als je fenegriek in zaadvorm gaat gebruiken, moet je er wel rekening mee houden dat de zaadjes vrij hard kunnen zijn.
Fenegriek – anijs, komijn, karwijzaad.
Fenegriek bevat saponine en coumarinen, waardoor het kan helpen bij aderproblemen. Verder heeft het ontstekingswerende eigenschappen en dat is ook prettig, omdat veel honden, die duidelijk ruiken ook vaak last van huidklachten hebben. Verkrijgbaar in een pot met 120 capsules met gemalen biologische fenegriek.
Fenegriekthee kun je maken door 1 doseerlepel fenegriekzaad toe te voegen aan een kop kokendheet water. De fenegriekplant heet ook wel Trigonella foenum-graecum. De plant komt uit de vlinderbloemfamilie en wordt ook wel grieks hooi genoemd.
Fenegriek gemalen wordt gebruikt in in curry, salades, groenteschotels, currysaus, gebak, brood, vlees, wortelen, erwtensoep en als kaaskruiden. Fenegriek is naast een veelgebruikt keukenkruid ook een gezond topkruid. Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae).
Bij Holland & Barrett kan je zowel puur fenegriekpoeder als fenegrieksupplementen kopen. In ons assortiment vind je tevens biologische fenegriek. Koop de fenegriek die aansluit aan jouw wensen en ontdek de krachten van deze bijzondere plant!
Fenegriek kaas heeft een bijzondere licht nootachtige smaak door het gebruik van fenegriek. Fenegriek is een uniek kruid dat al duizenden jaren een rol speelt in de alternatieve geneeskunde en goed is voor uw gezondheid en welzijn. De milde belegen kaas met fenegriek wordt gemaakt van gethermiseerde melk.
Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae of Leguminosae). De plant wordt ook wel foenegriek of 'Grieks hooi' genoemd, en wordt toegepast als keukenkruid.
Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamië maar was reeds in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Het is ook prima te telen in het Nederlandse klimaat. Fenegriek groeit zowel op droge als op vochtige grond en staat het liefste in de volle zon.
Fenegriek is geen noot, mensen die een noot allergie hebben kunnen dit zonder problemen eten.
Foenegriek (Trigonella foenum-graecum), ook wel Fenegriek genoemd, heeft een positieve werking op de spijsvertering, de melkproductie en op de algehele weerstand. De gedroogde, geplette zaden kunnen gebruikt worden in een papkompres bij reumatische aandoeningen en voor het verwijderen van dorens.
Fenegriekzaad wordt gebruikt in ingelegde groenten, chutneys, kerrie mengsels en currypasta's. Even roosteren haalt de bittere smaak eraf. Geweekte zaadjes zijn lekker door een salade. Fenegriek kun je ook laten kiemen of spruiten, net als taugé, op een vochtig schaaltje in het donker.
Effect van fenegriek kruiden tijdens de borstvoeding
Kruiden kunnen ondersteunend werken bij het geven van borstvoeding. Het zorgt voor een extra stimulans in de productie van moedermelk. Fenegriek kan zeer goed in combinatie worden gebruik met gezegende distel kruid.
Behalve tegen vrouwenziekten is het goed voor enkele spijsverteringsziekten. Het werkt verzachtend bij een milde gastritis of maagontsteking. Leverfunctiestoornissen kunnen worden voorkomen door regelmatig vrouwenmantelthee te drinken.
Fenegriek (Trigonella foenum-graeceum) is een specerij of keukenkruid, oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië. De eenjarige plant lijkt wel wat op een klaversoort, maar dan met de bloemen van een erwt. Met name de zaden worden gebruikt als specerij, waarbij het zou helpen tegen winderigheid.