Algemeen beantwoorder. De hoogte van de afvoer moet rond de 80 cm zitten, de sifon zo laag mogelijk boven de vloer.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
90cm is een gangbare maat tegenwoordig.
Er zijn natuurlijk veel verschillende plaatsen waar een sifon toegepast kan of moet worden. De belangrijkste plaatsen zijn in de badkamer, in een klein toilet of in de (bij)keuken.
Als de afvoerslang te hoog is dan kan de afvoerpomp in de wasmachine het water er niet uit pompen. Zodra de pomp stopt met pompen, valt al het water dat in de slang zit weer terug in de pomp. Het gevolg: de wasmachine kan het water niet wegpompen, waardoor het wasprogramma stopt.
Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.
Een optimale werkhoogte bevindt zich iets onder ellebooghoogte, wat voor de gemiddelde Belg overeenkomt met 1m05. Een wasmachine wordt dus beter op een verhoog van 50 cm geplaatst, zodat men op een goede hoogte de was kan vullen en uitladen.
Hier kan bijvoorbeeld een scheur inzitten, of een rubbertje tussen de aansluiting kan niet meer goed zitten. Sifons lopen dus onder constructies of andere waterwegen door, en kunnen bijvoorbeeld een verzakking veroorzaken mag dit misgaan.
Beluchter voorkomt stankoverlast
Als er onderdruk ontstaat kan een sifon - die dient als stankafsluiter - (deels) leeg getrokken worden. Hierdoor ontstaat er een open verbinding met de riolering. De rioollucht trekt dan door de leegstaande sifons door je woning of bedrijfspand.
Nee. Het plaatsen van een duiker op de huisaansluiting wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstopping vergroot. In sommige gemeenten is de plaatsing van een dergelijk toestel net vóór de aansluiting op de openbare riolering echter verplicht.
Onder elke wastafel hangt er een. Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in.
Algemeen beantwoorder. Een beluchter altijd zo hoog mogelijk onder een wastafel, keuken etc plaatsen.
Wat de staande kraan betreft, moet ervoor worden gezorgd, dat de toevoerleidingen voor warm en koud water worden afgesloten op het punt waar de wastafel wordt geïnstalleerd, d.w.z. op een hoogte van ongeveer 58 cm.
Als je de kraan gebruikt en het water loopt in de afvoerpijp, op deze manier, en je doet daarna de kraan weer dicht dan loopt er een heleboel naar het riool. Er blijft in de bocht van de zwanenhals een heleboel water staan en dat zorgt ervoor dat de vieze luchtjes uit het riool worden tegengehouden.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Zorg dat de beluchter bereikbaar blijft om deze indien nodig te kunnen reinigen. Met de lucht kunnen vuildeeltjes worden meegezogen, die ervoor kunnen zorgen dat het klepje niet meer goed sluit. Gebruik een beluchter met dezelfde diameter als de buis. Zet dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm buis.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc.
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Bij keukenspoelbakken, douches of een bad zijn sifons meestal niet zichtbaar, maar bij wastafels nemen ze plaats in de ruimte in. We raden je hier aan een designsifon te kiezen, zodat de stankafsluiter bij de stijl van je badkamer past. Bij hansgrohe vind je naast standaardsifons ook designmodellen, zoals Flowstar.
Met een ontluchter voegt u een klepje toe aan de afvoer. Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten.
Bijna alle drogers hebben een standaard breedte van 60 cm en zijn 84 tot 85,5 cm hoog. De diepte varieert van 57,5 tot 68 cm.
Verschillende bacteriën kunnen zich verplaatsen door de was waardoor je ziek kunt worden. Wanneer de wasmachine in de keuken staat, kunnen die bacteriën hier ook terecht komen en dat is iets wat je écht niet wilt.
Zet altijd de wasdroger op de wasmachine, niet andersom! De wasmachine is zwaarder door de betonnen elementen (die zorgen ervoor dat de wasmachine op zijn plek blijft staan als hij gaat centrifugeren).