De betonnen stapelblokken kun je zo hoog stapelen als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een hoger muurtje realiseren om te voorkomen dat kleine kinderen in het water kunnen vallen. Onze betonnen muurelementen zijn beschikbaar in de kleuren Black, Gothic, Mount Kenia en Kilimanjaro.
Je graaft tot ongeveer 10 centimeter onder het maaiveld . Dus je gaat 10 centimeter lager zitten dan het naastgelegen terras of pad. Je maakt een fundering van opsluitbanden van 5x15x100 centimeter die je plat op de grond legt.
De blokken zijn op maat te zagen met een haakse slijper voorzien van diamant schijf. Spoel de stapelblokken na het slijpen goed af met schoon water. Als laatste kunt u een afdekplaat toepassen. Deze multifunctionele montagelijm is handig te verwerken.
Afmetingen stapelblokken tuin
De kleinste blokken zijn bij ons 29x9x9 cm de grootste blokken zijn 20x40x100 cm. De grootste blokken worden vaak gebruikt als traptreden. Stapelblokken met de afmeting van 15x15x60 worden het meest toegepast.
Het gewicht van een blok met de afmeting 60x15x15 cm is ca.30 kg.
Graaf zo diep dat de fundering een paar cm onder het zichtveld komt te liggen en tel daar nog 3 cm bovenop voor het zandbed. Stort vervolgens een laag van 3 cm ophoogzand in het gegraven gat.
Stapelblokken kunnen namelijk gewoon gelijmd worden. Je hoeft dus geen cement aan te maken en te gebruiken. Met een goede polymeerkit, PU-spuitlijm of steenlijm, lijm je de stapelblokken in een mum van tijd stevig op elkaar.
Hoe zwaar de stapelblokken zijn is afhankelijk van de maatvoering. Hoe groter de steen, hoe zwaarder. Gemiddeld zijn betonnen stenen van 15x15x60cm ongeveer 30kg.
U hoeft geen hele stenen in te spuiten met de steenlijm. Het is voldoende om een aantal dotten met lijm aan te brengen. In het geval van 60cm lange stapelblokken, zijn drie dotten voldoende. 2 aan de uiteinden en 1 in het midden.
Kies bij voorkeur voor borders van minimaal 50 cm diep. Dan valt er ook iets meer van te maken. Liefst nog dieper om zo ook echt ruimte te maken voor een mooie opbouw van borderplanten.
Als u het uiterlijk van de stapelstenen niet zo mooi vindt, kunt u de elementen stucen met een stucmortel. Let er wel op dat de mortel geschikt is voor toepassing in de tuin. Het is ook mogelijk om de stuclaag op kleur brengen met een damp-open-verf.
Bij 20cm muurdikte stapelt u de stenen op de breedste kant, bij 15cm muurdikte stapelt u ze op de smalste kant. Hiermee kunt u ± 2,5m2 bouwen per 1000KG, bij een muurdiepte van ±20-25cm. Met deze stenen bedekt u per 1000KG ± 5,5m2. Dit komt neer op een verbruik van ± 180kg per m2.
Voor de aanleg van bestrating dient u rekening te houden met een laag zand van minimaal 20 cm. Daarnaast is het belangrijk te realiseren dat er een inklinkingspercentage van ongeveer 15% op zand van toepassing is. Voor het aanleggen van een border is dat wat moeilijker te bepalen wat de hoogte moet zijn.
Hoe diep je uitgraaft moet op de werf bepaald worden. De gebruikelijke diepte voor een terras en tuinpad is minimum -20cm. Als men de dikte van de tegel en legmortel in mindering brengt heb je nog 15 a 17cm zandbed over wat het absolute minimum is.
Daarnaast voorkomt een worteldoek ook dat de bodem van de plantenbak verstopt raakt met aarde en wortels, waardoor het makkelijker wordt om de plantenbak te reinigen en planten te verplanten.
Stapelblokken lijmen of metselen
Door stapelblokken te verlijmen, hoeft u niet eerst cement te maken. U kunt direct aan de slag met de uiteindelijke constructie. Bovendien zijn er naderhand amper voegen zichtbaar als u gebruik maakt van steenlijm, wat bijdraagt aan een strakker eindresultaat.
De betonsteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes. De betonsteen is zowel verkrijgbaar in een uitvoering van 6 centimeter dik als van 8 centimeter dik.
Hoe lang moet steenlijm drogen? De steenlijmen van Tackmasters zijn na een halfuur alweer opgedroogd. Echter raadt Tackmasters voor het beste eindresultaat aan om steenlijm minimaal 24 uur te laten uitharden voordat de lijmverbinding weer wordt belast.
De meest verkochte en best beoordeelde steenlijm voor buiten is onze Strong bond High Tack kit. Deze steenlijm kit heeft een extreem hoge aanklevingskracht en eindsterkte. De lijm kan worden toegepast op de meest voorkomende materialen zoals beton, (natuur)steen, glas, kunststof, keramiek en metaal.
Vaste planten in potten willen ook graag diepte. Als je de ruimte hebt, ga dan voor lekker diepe potten voor je grote vaste planten. Zorg voor een laag van minstens 30cm aarde voor planten die meer dan 40cm hoog worden. Voor planten die nog hoger worden, wil je nog diepere bakken.
Aan te vullen hoogte in meters: Voor een zandbed van zand onder bestrating wordt een laagdikte gebruikt van 15-20cm (bij licht gebruik).Bij zwaarder gebruik moet de laagdikte 20-40cm zijn.
Om ervoor te zorgen dat u tegels gemakkelijker loskrijgt, dient u de voegen en eventueel kit verwijderen. Dit kan door middel van het uitslijpen of uithakken van de voegen. Probeer de tegels, in het geval deze gelijmd zijn, altijd eerst los te wrikken.
Een verhoogde border kun je eenvoudig zelf maken van bijvoorbeeld hout of stenen. Bij bouwmarkten vind je alle producten hiervoor. Maak eerst een fundering en bouw daar de randen op tot zo hoog als jij de .Vul een verhoogde border met goede grond en bemest deze regelmatig.