Verliefd worden doe je niet zomaar. Het is een gevoel wat je maar bij een paar mensen krijgt. Dit gevoel kan komen in de eerste paar weken dat je diegene kent, maar het kan ook een paar maanden later komen. Voor iedereen gaat dit op een ander tempo.
De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben. Vrouwen doen er dus bijna 1,5 maand langer over om verliefd te worden dan mannen.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Er is geen leeftijd waarop iedereen voor het eerst verliefd wordt. Bovendien voelt niet iedereen regelmatig vlinders. Soms kan het even duren voor je iemand bijzonder ontmoet. Dat je nog nooit verliefd werd, betekent niet dat je nooit verliefd zal worden.
Te snel verliefd worden komt door een gebrek aan aandacht in het heden of verleden. Hierdoor kun je onaantrekkelijk overkomen. Het is belangrijk om de ruimte te geven aan de persoon waarop je verliefd bent, zodat deze niet op je afknapt. Blijf op een leuke manier aandacht geven.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
Ja, het is mogelijk om meteen verliefd te zijn, maar het komt weinig voor. Skyler: "Wat mensen zien als 'liefde op het eerste gezicht' is meestal gewoon seksuele aantrekkingskracht." Soms staan de sterren goed en blijkt degene die je aantrekkelijk vindt ook een geschikte trouwkandidaat – dan heb je geluk.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten. Na die periode zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens.
Oh, en ook als je nooit vlinders in je buik hebt gehad, kun je écht verliefd zijn op je partner. Don't worry!
En verliefdheid kan altijd komen en kan ook altijd terugkomen. Het is niet een vaststaand iets. Het is niet iets wat we alleen maar in het begin van onze relatie hebben en daarna helemaal niet meer. En er zijn zoveel theorieën over.
Een sneller kloppend hart, blozen en vlinders in de buik. Het lijkt wel alsof je ook lichamelijk veranderingen merkt als je verliefd bent. Volgens wetenschappers is een gedeelte in je hersenen hiervan de oorzaak.
Wanneer je naar je eigen relatie kijkt, en het ene uiterste is verliefdheid: gericht zijn op jezelf, nemen, halen of willen hebben wat je zelf nodig hebt. De ander moet jouw tekort opvullen. En het andere uiterste liefde: gericht op de ander, geven wat de ander nodig heeft, er voor de ander zijn.
'Als je “liefde” definieert als aantrekkingskracht, kan je inderdaad binnen een maand verliefd worden', zegt datingcoach Tara Suwinyattichaiporn. 'Fysieke aantrekkingskracht kan voor veel mensen een instant ding zijn.
Merk je dat je een klik hebt met iemand na een geslaagde date? Dan kan dat na nog een aantal afspraakjes omslaan in verliefdheid. Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren.
Verliefdheid kan ook langzaam groeien. Als je dat niet weet en steeds twijfelt of je wel 'verliefd genoeg' bent, loop je de kans dat je veel te vroeg iets potentieel heel moois afkapt.
Adviseur medische informatie Nienke van der Putten legt uit: "Als je verliefd bent en je ziet je crush of denkt aan diegene, krijgt je lichaam een adrenalinestoot. Dit komt doordat je hersenen een signaal sturen naar de bijnieren, die dan adrenaline en noradrenaline afscheiden.
Je zult zien wanneer je deze persoon ontmoet een glimlach zegt meer dan duizend woorden. Ze zal naar je glimlachen alsof je al eeuwen vrienden bent, ook al heeft ze je pas gisteren ontmoet. Je zult haar grootste reden zijn om te glimlachen, voor haar geluk of om te blozen.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan.Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
3. De ruzie, leren en groeien fase. Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet.
Bij een bevlieging komen alle verliefde gevoelens onverwacht opspelen en zijn deze gevoelens meteen overheersend: ze houden je de hele dag in bedwang en je bent nergens anders meer mee bezig.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt.
Het voelen van een verhoogde seksuele energie en opwinding. Het vinden van excuses om dichter bij de persoon te komen, zoals het vragen om hulp of advies. Het onbewust spiegelen van de lichaamstaal van de persoon. Het hebben van een sterke interesse in de seksuele voorkeuren en verlangens van de persoon.
"Fysieke aantrekkingskracht is er of niet. Maar het ontwikkelen door elkaar beter te leren kennen kun je dat niet. Het is een chemie die van zoveel factoren afhankelijk is (biologisch, sociaal, je verleden, maar ook genetisch) dat je dit dus niet kunt sturen of forceren, ook al zou je het graag willen.
Kan je van iemand houden zonder verliefd te zijn? Wij zeggen met volle overtuiging: ja!Het is zonder twijfel mogelijk om van iemand te gaan houden als je niet verliefd bent, maar wel gevoelens hebt. Zoals we eerder al hebben uitgelegd is verliefdheid geen must.