Waterproof schuurpapier kan je herkennen aan de zwart of grijze kleur. Als waterproof schuurpapier vol is gelopen met het schuursel en niet goed meer schuurt kan je het gewoon weer afspoelen.
Waterproof schuurpapier gebruiken
Zoals de naam zegt is waterproof schuurpapier bestand tegen water en vocht, waardoor je blijvend scherp kan schuren zonder dat het zijn kracht verliest. Naast water kan je waterproof schuurpapier ook gebruiken met ontvetter.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Waterproof schuurpapier is zo ontworpen dat het bestand is tegen water. Het is belangrijk dat je het schuurpapier voor het eerste gebruik ongeveer twee uur in water laat weken. Hierdoor kan het papier straks nog meer water absorberen. Daarnaast is het schuurpapier uitwringbaar, waardoor er nog een voordeel ontstaat.
Groftes van schuurpapier worden aangeduid met de letter P voor een bepaald cijfer. Het cijfer staat voor de hoeveelheid korrels die er op 1 cm2 zitten. Dit betekend dus hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier is. Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120.
Wij raden aan om 'open' schuurpapier te gebruiken wanneer je met watergedragen verf gaat schilderen. Er zijn tegenwoordig ook schuurmachines verkrijgbaar die minder warmte opwekken tijdens het schuren. Hierdoor wordt de oude verflaag minder plakkerig en hecht er minder schuurstof aan het schuurpapier.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'.Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. P180 betekent dus dat er 180 korrels per vierkante centimeter op het schuurpapier zitten.
Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf. Zeer fijn schuurpapier (korrel 200 – korrel 600) gebruik je na het aanbrengen van een laklaag.
Met waterproof schuurpapier, ook wel watervast schuurpapier genoemd, kan je nat schuren. Het voordeel van nat schuren is dat er geen stof vrijkomt. Met waterproof schuurpapier maak je bovendien ook minder snel krassen in de ondergrond.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt.
Waterproof schuurpapier gebruik je in combinatie met water en wordt gebruikt bij het licht opschuren of matteren van autolak en blanke lak. Hiervoor kan je de groftes P800, P1000, P1200, P1500, P2000 en P3000 aanhouden.
Welk voordeel heeft nat schuren, buiten stof blussen, tegenover gewoon droog schuren? 't water zorgt ervoor dat je schuurstof niet in je schuurpapier gaat zitten, waardoor het niet volloopt, en tevens zorgt het voor "smering" waardoor het resultaat gladder is dan droogschuren met 't zelfde schuurpapier..
Nat schuren met schuurmachine
Ben je van plan om te gaan schuren met een schuurmachine? PoetsenPolijsten.nl heeft verschillende schuurschijven in het assortiment die te bevestigen zijn aan de schuurmachine. Deze schuurschijven zijn geschikt voor zowel natte als droge oppervlakken.
Het stof verwijderen
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek. Tip! Er zijn ook speciale schuurdoekjes te koop die het schuurstof in één keer opnemen.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op.Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Schuren tussen verflagen
Bij het schuren wordt er altijd van grof naar fijn gewerkt. Grof schuurpapier is daarom meer geschikt voor het schuren van grove ondergronden (beginnend vanaf P100), terwijl een fijnere korrel zoals P180 pas wordt ingezet als het gronden is voltooid.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Vuil en vet zijn namelijk geen vriendjes van verf. Ze zorgen ervoor dat de verf niet goed kan aanhechten. De verflaag zou later kunnen gaan afbladderen of verkleuren, of er kunnen vlekken in verschijnen.
De grit is de grofte van de korrel, korrel 1000 is een pak grover dan korrel 2500 bijvoorbeeld.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Grondverf schuren
Als dit het geval is kun je de ondergrond nog een keer licht opschuren om het zo mooi glad te maken. Hiervoor gebruik je schuurpapier met korrel P180 en P220.
Je hebt nodig: Schuurpapier met korrel 240; MDF vuller; Plamuurmes.