Door een plasbuisvernauwing kunt u de volgende klachten krijgen: zwakke urinestraal. uw blaas niet leeg kunnen plassen. vaak moeten plassen.
Een plasbuisvernauwing wordt ook wel urethrastrictuur genoemd (plasbuis = urethra, strictuur = vernauwing). Een plasbuisvernauwing ontstaat door beschadiging van het slijmvlies waarmee de plasbuis is bedekt. Door deze beschadiging kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de plasbuis vernauwt.
een branderig gevoel en pijn bij het plassen. de drang om vaker dan normaal te plassen. gele pus- of witachtige slijmafscheiding uit de penis. een jeukende, gevoelige of gezwollen penis.
Meestal kan een ontsteking van de plasbuis geen kwaad. Met antibiotica geneest de plasbuisontsteking snel. Als je te lang wacht met behandelen, kan de plasbuisontsteking soms overgaan in een bijbalontsteking. Meestal krijg je dan ook 1 of meer andere klachten.
Schade aan de plasbuis komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, omdat de plasbuis van een man langer is. Het kan ontstaan door een val op de stang van de fiets (straddle injury) of iets anders hards. Ook kan het ontstaan bij een ongeval met letsel van het bekken (met soms ook schade aan de blaas).
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
De oorzaak is meestal een bacterie: chlamydia of gonorroe. Je krijgt die bacterie door seks: het is dus een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Soms zijn andere bacteriën of virussen de oorzaak. Dan is het dus geen soa.
Wat zijn de symptomen van plasbuisontsteking? De klachten beginnen meestal 1 tot 3 weken nadat je de ontsteking hebt gekregen. Vaak gaan de klachten vanzelf weer weg.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Plasbuisontsteking: behandeling
Na een antibioticakuur van ongeveer 2 weken ben je meestal van de infectie verlost. Je wordt niet immuun. Als je besmet bent, is het belangrijk dat je de mensen waarschuwt met wie je de laatste tijd seks hebt gehad. Zij moeten ook worden behandeld.
Symptomen van een blaasontsteking zijn: vaak plassen, pijn bij het plassen en stinkende of troebele urine. Meestal ontstaat de infectie door bacteriën die vanuit de plasbuis in de blaas terechtkomen. Een blaasontsteking is niet besmettelijk. De diagnose wordt gesteld aan de hand van urineonderzoek.
Wanneer een blaasontsteking niet tijdig wordt behandeld, kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Bij een blaasontsteking is er sprake van pijn bij het plassen en plast u steeds kleine beetjes. Daarnaast kunt u pijn in de rug of onderbuik ervaren.
Wat te doen bij nierstuwing
Vaak kan dit opgelost worden door in linkerzijligging te rusten of met behulp van pijnstilling (en spasmolytica, geneesmiddelen die krampen van de gladde spieren bestrijden).
Een kunststofbandje onder de plasbuis kan de verhoogde druk opvangen. Bij drukverhoging wordt de plasbuis tegen dit bandje aangedrukt. De urine kan er minder makkelijk langs. Het bandje blijft levenslang aanwezig: het lost niet op.
Door het inbrengen van een blaaskatheter kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals: Urineweginfecties. Blaaskramp. Lekkage of verstopping van de katheter.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen. als u bepaalde medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld bepaalde plaspillen en medicijnen tegen depressie of psychose).
Bij een urineweginfectie kunnen de symptomen als vaak moeten plassen en een branderig gevoel weleens achterwege blijven, terwijl er toch een infectie gaande is. Soms is er dan wel van vermoeidheid sprake. Een urinetest kan aantonen of er van een infectie is en in dat geval kan antibiotica voorgeschreven worden.
Wat merk ik bij een blaasontsteking (vrouw)?
Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
Gekruid eten en specerijen
Pittige voedingsmiddelen zoals tabasco, wasabi of hete salsa branden niet alleen je tong, maar ook je blaas. Ook specerijen kunnen uw plasaandrang verergeren. Denk daarbij aan mosterd, azijn of ketchup.
Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Hydronefrose of nierstuwing ontstaat meestal door een verstopping in je urinewegen. Dit kan een verstopping zijn in de urineleider waardoor de urine naar je blaas stroomt of in de urinebuis waardoor de urine vanuit je blaas naar buiten kan.