Met een lean certificering toont u aan dat u bepaalde competenties, kennis en vaardigheden bezit en voldoet aan specifieke kwaliteitsstandaarden.
Certificering (momenteel online) Elke deelnemer aan de Lean opleidingen heeft de mogelijkheid om zich door ons te laten certificeren. Dit doe je door aan te tonen dat je in staat bent om met behulp van Lean principes en methoden processen te verbeteren door het uitvoeren van een project en het afleggen van een examen.
Lean is in het kort te omschrijven als: 'Leren werken zonder verspillingen'. Lean is een denk- en werkwijze gericht op het continue verbeteren van bedrijfsprocessen. De filosofie is afkomstig uit de Japanse automobielindustrie en toepasbaar gemaakt voor de Nederlandse cultuur in industrie, dienstverlening en bouw.
Lean is een systematische aanpak om activiteiten die geen waarde toevoegen aan het proces te verminderen of te elimineren. Het legt de nadruk op het verwijderen van verspillende stappen in een proces en het nemen van de enige stappen met toegevoegde waarde.
In principe zijn er 3 Lean Belts: Orange Belt, Green Belt en Black Belt. We zien alleen dat er in de loop der tijd een hoop variaties zijn gemaakt op de Belts, waardoor ook andere kleuren toegevoegd zijn aan het spectrum en van vrijwel iedere kleur nu een Belt is ontstaan.
De Green Belt geeft aan dat een beoefenaar genoeg kennis en kunde bezit om zelfstandig projecten uit te voeren binnen de afdeling. Vanaf het niveau Green Belt mag worden verwacht dat de beoefenaar zowel kennis bezit over dagelijks verbeteren (Lean) als projectmatig verbeteren (Six Sigma).
De Lean Six Sigma Orange Belt training is de tussenstap tussen de Yellow Belt en de Green Belt training. Je leert in twee dagen de achtergrond en theorie van Lean Six Sigma en hoe de Lean methodiek in een verbeterproject wordt toegepast om klantwaarde toe te voegen.
Wat zijn de nadelen van Lean? De nadelen van Lean zijn onder andere dat het geen voorgeschreven methode biedt om de cultuur te veranderen en problemen in processen op te lossen. Iedere organisatie heeft een eigen cultuur waarbij er ook een eigen aanpak nodig is om Lean door te voeren. Je hebt dus altijd maatwerk nodig.
Lean uitgangspunten
Waarde toevoegen voor de klant staat altijd centraal. De organisatie is continu op zoek naar verspillingen in de ogen van de klant. Respect voor de mens is cruciaal. Mensen moeten het principe van continu verbeteren tenslotte ter harte nemen en in de praktijk brengen.
De Lean methodologie
Het doel is om een sfeer van 'continue verbetering' te bevorderen, zowel door het leveren van de tools en methodologieën die nodig zijn om belangrijke processen opnieuw te beoordelen als door het motiveren van de belangrijkste actoren voor het gemeenschappelijke doel van volledige optimalisatie.
Door Lean te werken, worden werkprocessen verbeterd. Met minder moeite en middelen realiseer je dezelfde resultaten. Met andere woorden: je reduceert verspillingen. Doordat je een betere cashflow creëert en beter gebruikmaakt van investeringen, verbeter je winstmarges én omzetgroei.
Met Lean ben je namelijk bezig met het ”slank” maken van je processen. Dit houdt in dat je bezig bent met het (zo veel mogelijk) elimineren van verspillingen in je bedrijfsprocessen. Verspillingen betekenen hier werkzaamheden binnen een proces die geen waarde voor de klant toevoegen.
De werkelijke waarde van een certificaat ligt daarom enerzijds in de naamsbekendheid en betrouwbaarheid van de certificerende partij en anderzijds in de certificeringen, accreditaties en erkenningen die deze partij zelf heeft ontvangen.
Als Green Belt weet je wat een histogram en pareto diagram is en hoe je het kan toepassen. Een Green Belt is in staat om het gemiddelde en de standaardafwijking van zijn/haar procesdata te kunnen berekenen. Ook kan een Green Belt korte en lange termijn Sigma-waarden van het proces van zijn/haar project berekenen.
LCS staat dus voor Lean Competency System. Het is een Lean kwalificatie raamwerk voor iedere organisatie, Lean expert en medewerker die in zijn of haar werk te maken heeft met continu verbeteren. Het LCS systeem biedt: accreditatie van een trainingsprogramma gericht op continu verbeteren.
Het doel van lean wordt vaak gedefinieerd als verspillingen elimineren, maar dat is een zeer beperkte weergave van waar lean over gaat. Het gevaar is dat bedrijven die zich hier op blind staren – vaak vanuit het oogpunt van kostenreductie op de korte termijn – uiteindelijk helemaal niet beter gaan presteren.
Het Lean Agile model
Vanuit Lean begin je vaak met het verbeteren van processen. Je start met de klantvraag, kijkt hoe het proces loopt en waar verspillingen zitten. Je verbetert het proces zodat de klant meer en sneller zijn gevraagde waarde krijgt. Na een verbetering wordt het proces steeds soepeler uitgevoerd.
Lean werkt vanuit de 'Future State' en is er op gericht om 'obstakels' te verwijderen die in de weg staan om een bepaald doel te bereiken. Six Sigma werkt vanuit de 'Current State' en focust op het wegnemen van oorzaken die het probleem veroorzaken in de prestatie van het proces.
Doordat Lean waarde beperkt tot 'functie-toevoegende activiteiten waarvoor klanten willen betalen', wordt al snel alleen binnen een productie-omgeving en/of toeleverketen gekeken. Marketing, sales en after-sales zijn echter ook van waarde. In feite telt elk contactmoment mee van een (potentiële) klant met een bedrijf.
Bij Lean Management worden de menselijke capaciteiten binnen een organisatie op een slimme manier ingezet om zoveel mogelijk waarde te creëren voor de klant. De succesvolle inzet van Lean Management leidt tot een efficiëntere organisatie met een constante kwaliteit en een hogere winstgevendheid.
Bij Lean leer je door gestructureerd en logisch nadenken alle overbodige stappen uit een proces te halen. Het wordt vaak oneerbiedig 'boerenverstand methode' genoemd. Met Six Sigma halen we de data erbij en gaan wij analyseren waar verschillen zitten in de output van een proces.
Een green belt zit qua niveau tussen een yellow en een black belt in. Een opleiding tot green belt duurt vaak zes dagen. Je leert verbeterprojecten te begeleiden volgens de DMAIC projectstructuur, verschillende verbetertools en -technieken toe te passen en mensen mee te nemen in verandering.
Binnen de Lean Six Sigma opleidingen zijn er verschillende niveaus te onderscheiden. Van onder naar boven heb je de Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt, Black Belt. Als hoogste niveau heb je de Master Black.