Keramische kronen hebben geen metaalverontreinigingen en daarom is het een ideale oplossing voor protheses in de lachzone. Polymeer tandheelkundige kronen zijn minder duur dan andere soorten kroon. Ze slijten echter na verloop van tijd en zijn meer vatbaar voor breuken.
Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen. Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt.
Porseleinen kronen zijn robuust en duurzaam. Daarnaast zijn porseleinen kronen goedkoper dan zirkonium en procera kronen. Hierdoor worden deze kronen veel gebruikt. Hoewel porseleinen kronen zeer sterk zijn geven ze esthetisch een minder resultaat dan zirkonium- en procera kronen.
Een kroon is een verfijnd kapje welke is vervaardigd van hoogwaardige materialen. Deze materialen zijn porselein of zirkonium, metaal en porselein of metaal. Het kapje past precies over een afgeslepen tand of kies. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd.
Er zijn 2 soorten kronen: de metaal-porseleinkroon en de volledig keramische kroon. Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen het brugdeel.
De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
Na plaatsing van de kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.
Doet de behandeling van een kroon/brug pijn? De tandarts zal u voor de behandeling verdoven. Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.
Basisverzekering of aanvullende verzekering
De basisverzekering vergoedt de kosten van bruggen en kronen niet. Om toch verzekerd te zijn voor kronen en bruggen kun je je aanvullend verzekeren. De verzekering voor bruggen en kronen valt onder de aanvullende tandartsverzekering.
Hoe lang duurt het maken van een kroon of brug? De duur van de behandeling hangt af van de beschadiging van de kies, Meestal bestaat de behandeling uit twee zittingen. De eerste zitting duurt ongeveer een uur. De tweede zitting ongeveer een half uur.
Samengevat is een kroon een oplossing voor één tand of kies, een brug voor meerdere tanden en/of kiezen en een implantaat biedt weer de basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen bestaande tand of kies meer aanwezig is.
Met een kroon repareert u een afgebroken of beschadigde tand of kies. Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement.
Het kan een permanente of een tijdelijke vulling of kroon zijn. Bij een tijdelijke vulling (noodvulling) of een tijdelijke kroon (noodkroon) komt het vaker voor. Op zich is dat logisch. De naam zegt het al: het is tijdelijk ter voorbereiding op de definitieve behandeling met permanente vullingen of permanente kronen.
De kosten van kronen en implantaten zijn aftrekbaar als zorgkosten, aldus het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Volgens het hof zijn het namelijk kosten voor hulpmiddelen en komen daarom voor aftrek in aanmerking.
Zirkonium kronen zijn de sterkste tandheelkundige kronen. Dankzij de extreme duurzaamheid en natuurlijke uitstraling wordt de kroon van zirkonia steeds populairder. Het is gemaakt van een enkel blok zirkoniumoxide en staat bekend als een monolithische zirkoniumoxide. Daarom zijn ze bestand tegen breuken en slijtage.
Bovendien is het van belang of een opbouw nodig is (zie stifttand). Vraag de tandarts vooraf om een begroting. Globale kosten van één kroon variëren tussen de 400-600 euro.