Vind je niet direct het mangat? Dan kan je misschien kijken of er een pomp is. Die pomp dient vaak voor het oppompen van regenwater. Ook een kraan, die schakelt tussen regenwater en drinkwater, verraadt soms de aanwezigheid van een regenput.
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.
Regenwaterput reinigen prijs
De prijs van het laten reinigen van een regenput is afhankelijk van diverse factoren zoals de grootte van de put, de mate van vervuiling of de bereikbaarheid van de put. Als richtprijs mag je rekenen op 250 euro, inclusief btw en materiaalkosten.
Je voorziet best de mogelijkheid om de put bij te vullen of over te schakelen op kraanwater, voor als die leeg komt te staan. Is er te veel regenwater, dan loopt de put over naar een infiltratievoorziening of de riool in de straat. Daar sluit je aan op de regenwaterafvoer.
Een goedgeplaatse betonnen regenput moet je doorgaans niet vaak reinigen, want tot op zekere hoogte onderhoudt hij zichzelf. In de put nestelen er zich namelijk micro-organismen die het water en de regenwaterput op natuurlijke wijze proper houden.
Na verloop van tijd en intensief gebruik van de regenput kan het water in de put vervuild worden. Dat kan je herkennen aan een vreemde geur en bruine kleur of gele kleur van het hemelwater. De was uit de wasmachine stinkt en in de wc-pot zetten zich bruine randen af. Vuil regenwater wegpompen is dus de boodschap.
Gemiddeld inderdaad een 800l per horizontaal geprojecteerde m² dakvlak. Voor een dak van 100m² is dat dus een 80m³ per jaar.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput. Per m2 is dat namelijk ca. 650 liter.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Putwater is water dat je zelf oppompt en als bron ondiep of diep grondwater heeft. Putwater is niet afkomstig uit het openbare waternet en is ook niet hetzelfde als regenwater.
Regenwaterfilter vervangen
Hoe vaak het reinigen of vervangen van de regenwaterfilters dient te gebeuren, hangt af van hoeveel regenwater je verbruikt. Algemeen raden we aan om dit zeker om de 6 à 10 maanden te doen, maar staar je hier zeker niet op blind.
Heel vaak wordt een sedimentfilter gecombineerd met een actiefkoolfilter. Actiefkool zorgt ervoor dat je regenwater er helder blijft uitzien (verwijdert dus verkleuringen) en dat het niet vies ruikt. Net zoals een voorfilter, moet ook hier het filtervlies minstens 1x per jaar vervangen worden.
Volg tijdens het bijvullen van de regenwaterput het niveau goed op (bv. door een keukenwekker of het alarm op je telefoon in te stellen, zodat zeker geen drinkwater verloren gaat). Belangrijk is om een onderbreking van minimaal 2 centimeter te respecteren tussen de voeding en de bijvulleiding naar de put.
Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater. Daarom is ook elke vaste of tijdelijke verbinding tussen regenwater en het leidingnet voor kraantjeswater, bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de twee stelsels, verboden.
Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.
Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp. Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
Maar het kan ook ernstiger uitpakken. Bijvoorbeeld als er salmonella in het water komt. Veel vogels dragen de salmonellabacterie bij zich.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
WC doorspoelen met regenwater en een regenwatersysteem
Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak. Wanneer u de wc doorspoelt, pompt het regenwatersysteem het water op.
"Regenputten zijn leeg als je ze echt nodig hebt, maar een grondwaterput kan eigenlijk nooit uitgeput raken. Meestal is dat 2000 à 3.000 liter per uur, en zo kan je dan je tuin besproeien met verschillende sproeiers tegelijkertijd."
Heel belangrijk voor het plaatsen is de diepte van de regenwaterput. De bovenplaat is berekend op een aanvullaag van 50 cm, indien deze dieper geplaatst wordt moet deze bovenplaat ter plaatse versterkt worden.
Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter betaal je gemiddeld 650 euro. Voor een put van 10.000 liter is dat ongeveer 1.000 euro. De prijs van een regenwaterput van beton is echter van een aantal factoren afhankelijk. De inhoud van het reservoir speelt een grote rol: hoe groter het reservoir, hoe duurder.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Meestal zijn ze een paar meter diep. In de bergen stroomt het water langs de berghellingen naar beneden. Daar wordt het grondwater dan meestal door watervaste lagen van klei opgesloten. Als men dan in een vallei van zo'n berghelling een put graaft loopt het water de vallei in en loopt de put vol.