Tripel Karmeliet (gelanceerd in 1996) wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmelietenklooster. Dit laatste suggereert dat het een trappist zou kunnen zijn. Is echter niet zo.
Tripel Karmeliet is een wereldberoemde Tripel gebrouwen van gerst, tarwe en haver volgens een recept uit 1679. De goudgele bier heeft een enorme fluffy schuimkraag en zit vol verfijnde fruitige aroma's. Als bij de eerste slok weet je waarom deze Tripel zo hoog aangeschreven staat bij bierliefhebbers uit de hele wereld.
De Tripel Karmeliet is een bier gebrouwen door Brouwerij Bosteels uit Buggenhout. Deze Tripel heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl Tripel komt van oorsprong uit België.
Tripel Karmeliet wordt gebrouwen met gerst, tarwe en haver. Gerst zorgt voor de smaak, de kleur en de body, terwijl tarwe ons bier zijn lichtheid en een subtiel aroma van versgebakken witbrood geeft.
Tripel is een krachtig goudkleurig bier met een hoog alcoholpercentage dat varieert van 7,5 tot 9,5% en soms nog een beetje meer. In deze bieren tref je veelal fruitige aroma's aan en een medium tot sterke bitterheid.
In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Carm.; vrouwelijke vorm: karmelietessen) is een rooms-katholieke bedelorde, die zich net zoals de franciscanen, dominicanen en augustijnen onderscheidt van de andere monastieke orden doordat ze in plaats van de individuele armoede juist de collectieve armoede belijdt.
Tripel Karmeliet is een Belgisch bier dat in 1996 op de markt werd gebracht. Het is een tripel (8,4% in volume) waarin behalve gerst ook tarwe en haver zijn verwerkt.
De prijs van Tripel Karmeliet verschilt per verpakking en per winkel. De gemiddelde literprijs van Tripel Karmeliet in de winkel is €5,91.
Tripel Karmeliet is een Belgisch bier dat in 1996 werd gelanceerd. Het is een tripel (8,4% in volume) waarin behalvegerst ook tarwe en haver zijn verwerkt. Karmeliet is een complex goud- tot bronskleurig bier met een romige schuimkraag.
Het glas werd ontworpen door Antoine Bosteels en is versierd met gestileerde Franse lelies als traditioneel motief. De schuimkraag moet gaan van het topje van de lies tot aan de rand van het glas. Het is een groot bokaal glas en daardoor krijg je een hoge schuimkraag op het bier.
De geur doet je denken aan een rozentuin met aantrekkelijke geuren van vanille en bruine suiker. De smaak heeft veel fruitige tonen van perzik, sinaasappel, banaan en citrus. De Tripel Karmeliet is goudgeel van kleur een heeft een mooie excentrieke fluffy schuimkraag.
Maar in welk bier zitten de minste calorieën? Wanneer je voor gewoon bier gaat, kun je het beste voor Amstel of Grolsch kiezen, want daar zitten de minste calorieën in. Maar echt veel verschil zit er niet in. Alleen Jupiler komt ver boven de rest uit en bevat de meeste kilocalorieën.
Extra brut: niet meer dan 6 gram suiker per liter. Brut: 6 tot 15 gram per liter. Extra seco: 12 tot 20 gram per liter. Seco: 17 tot 35 gram per liter.
De meeste speciaalbieren zijn hoger in alcohol en bevatten vaak meer calorieën dan een pilsener. Een tripel of een gerstewijn bevat ongeveer tussen de 60 en 80 kilocalorieën per 100ml. Je krijgt dus zo'n 60 kcal meer binnen per glas van dat speciaalbier vergeleken met een normaal pilsener.
Waar de term tripel vandaan komt is niet helemaal bekend. Bekendste verklaring is toch wel dat tripel de kracht van het bier aangeeft. De naam 'tripel' werd voor het eerst gebruikt in 1936 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle. Ze brouwden toen hun sterkste biertje voor de opening van hun nieuwe brouwzaal.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij. Zo heb je Bavaria (Lieshout), Grolsch (Enschede), Amstel (Amsterdam) en Brand (Wijlre).