Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
Een bodem van zand is ideaal voor zowel het scharrelen als het badderen. Net zoals bij gras is het wel belangrijk om de nagels van de kippen in de gaten te houden. Iedere ondergrond heeft zo zijn eigen voor en nadelen en een combinatie van tegels met gras of zand zou misschien nog wel het meest ideaal zijn.
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor hennepvezel of fijne beukensnippers. De goedkoopste optie is zaagsel. Zaagsel werkt prima als bodembedekking in het kippenhok, maar geeft wel meer stof af. Voor een optimale bescherming van het nachthok tegen bloedluis kan je kiezen voor het gebruik van tabak stro.
Zowel voor kippen als konijnen en allerlei andere dieren, is boomschors een oplossing. Zoekt u de juiste ondergrond voor zwaardere dieren? Kijk dan eens naar houtsnippers. Onder andere voor paarden zijn houtsnippers een uitstekend alternatief.
Gebruik liever geen stro in je kippenhokken
Het gebruiken van stro is natuurlijk altijd mogelijk, maar kan voor enkele problemen zorgen. Het grootste probleem is bloedluis, want bloedluizen kunnen zich makkelijk nestelen in het holle stro.
Kippen houden niet van al teveel nattigheid. Voor het droog houden van de uitloop zijn houtsnippers, natuurmaaisel, riet en een flinke laag stro geschikt.
Een heerlijke traktatie!De samenstelling is minder vet dan vogelpindakaas en daardoor specifiek voor pluimvee geschikt.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Bruinrode sierschors
DCM sierschors 20-40 mm (pure pinus maritima) is de meest decoratieve optie voor je plantentuin. Het is kleurvast en verteert heel langzaam. Het nadeel van boomschors is dat het de bodem verzuurt, wat meestal niet wenselijk is, vooral in een tuin met veel kalkminnende planten.
Houtsnippers van de conifeer zijn toxisch, zeker voor jonge planten. Niet tussen je planten strooien dus, maar juist wel op je looppad of terras: het gaat onkruid heel erg goed tegen!
Een andere veel gebruikte bodembedekker in het kippenhok, de kippenren en het legnest is stro. Maar wist je dat stro niet heel veel vocht opneemt?Hierdoor is stro minder geschikt als bodembedekker in het kippenhok. Stro kan je wel erg goed gebruiken in het legnest of de kippenren!
Stro en houtvezel als bodembedekking voor je kippenhok
Het voordeel van stro is dat het lekker warm is in de winterperiode. Ook is het een zacht bedje voor eventuele eieren. Een nadeel van stro is echter weer dan het relatief weinig vocht opneemt. Veel mensen leggen onder het stro dan ook een laagje houtvezel.
Hooi en stro zijn allebei niet goed als ondergrond voor kippen. Ze absorberen te weinig vocht. Stro kan bovendien een a-specifiek type salmonellabacterie bevatten. Als deze muteert, je weet het nooit, is er kans dat je de beruchte salmonellabesmetting krijgt.
Ideaal bodemmateriaal voor het legnest zijn boekweitdoppen. De veerkrachtige en absorberende doppen werken goed om de eieren te beschermen en de kippen een veilig gevoel te geven.
Vlas bodembedekking is ideaal voor huisdieren zoals cavia's, hamsters en konijnen en boerderijdieren zoals kippen en paarden.
Voor dwerghoenders volstaat een oppervlakte van 55 vierkante centimeter. Voor grotere rassen kan een zandbadoppervlakte tot één vierkante meter nodig zijn. Vul dit bad met fijn wit zand en vervang dit geregeld. Zoek een mooie droge locatie, want nat zand is niet ideaal voor kippen om zich in te baden.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
In dat geval wordt onkruid tegengegaan en blijft het materiaal langer mooi. Ten tweede is het verstandig om worteldoek te gebruiken onder de boomschors. Onkruid krijgt op deze manier geen kans en boomschors blijft vrij van begroeiing.
Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem: leg een anti-worteldoek neer als ondergrond voor de boomschors. Het anti-worteldoek zorgt ervoor dat het water snel weg kan lopen en de boomschors droogt sneller. Hierdoor wordt het risico op schimmelvorming verminderd.
U kunt onkruid beperken door middel van houtsnippers
Uiteraard kan er na verloop van tijd weer grond naar de oppervlakte komen en kan onkruid hierdoor alsnog zijn werk doen. Om dit zoveel mogelijk tegen te houden, is het verstandig om een laag worteldoek onder uw houtsnippers aan te brengen.
Waar gratis houtsnippers vinden of bestellen ? Vraag naar ernaar op de gemeentelijke milieudienst of in het containerpark. Meestal zijn houtsnippers gratis af te halen of tegen tranportkosten te bekomen.
Een schorslaag van 8 tot 10 cm houdt het onkruid in je tuin jarenlang tegen. Zorg ervoor dat het perk onkruidvrij is voordat je de schors aanbrengt, zo is het onkruidwerend effect het grootst. De boomschors is een natuurlijke, fysische barrière en voorkomt het kiemen van het onkruid.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.