Na het toevoegen van chloor is het verstandig minimaal 6 uur te wachten voordat je weer in het zwembad gaat zwemmen.
Wil je het water drinken, laat het dan even staan in een karaf of in een fles zonder dop erop of voeg enkele druppels citroensap toe aan het water. De chloor verdampt dan. Ontsmetting van het leidingwaternet is absoluut nodig om besmetting met bacteriën tijdens het transport te voorkomen.
De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Chemische oplossing. Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal de chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrije chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen.
De aanbevolen hoeveelheid chloor shock granulaat los je eerst op in een bak met lauw warm water alvorens je het in het zwembad aanbrengt. Maximaal doe je 200 gram chloor granulaat per emmer water. Voeg eerst het water in de emmer toe en daarna pas het chloor granulaat, niet andersom.
De toegevoegde dosissen chloor zijn beperkt tot het strikt noodzakelijke: een liter leidingwater mag maximaal een kwart milligram chloor bevatten. Deze zeer lage dosissen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
Chloor helpt het water schoon te houden door bijvoorbeeld de groei van algen te voorkomen en door schadelijke bacteriën en micro-organismen aan te vallen en te neutraliseren.
Is chloor in ons drinkwater schadelijk? Om terug te komen op de hoofdvraag: ja, er wordt nog steeds heel af en toe chloor aan ons drinkwater in Nederland toegevoegd. Maar nee, dit is niet schadelijk. De dosis die wij in ons drinkwater vinden is zo ontzettend klein, dat het niet schadelijk is.
De concentratie van chloor in het drinkwater, uitgedrukt in Cl2, blijft dan ook ver beneden de maximumnorm van 0,25 mg/l. Chloor wordt echter reeds in zeer lage concentraties geroken en dat zorgt soms - onterecht - voor ongerustheid. Er wordt net voldoende chloor toegevoegd om het water kiemvrij te houden.
Nederland uniek: geen chloor in drinkwater
Nederland is namelijk echt een uitzondering in de wereld. Waar in andere landen nog regelmatig een flinke dosis chloor (chloorbleekloog om precies te zijn) aan het gezuiverde water wordt toegevoegd om ziekmakende bacteriën en virussen te doden, is dat in Nederland niet nodig.
Daarnaast is het schadelijk voor de luchtwegen (chloorgas) en kan het oog- en huidletsel veroorzaken, zelfs brandwonden. Bleek(chloor)water maakt niet schoon – het ontkalkt en ontvet niet. Het bleekt alleen het oppervlak, laat maar eens een druppel op je kleding vallen. Het schoonmaken van een toilet kan veel simpeler.
Vrij chloor verdwijnt snel
Veel baders in het zwembad, regen, een hoge temperatuur of een tekort aan stabilisator.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen wanneer het vlokmiddel in het water zit, dit kan namelijk jeuk of irritatie van de huid veroorzaken. Ook heeft het middel tijd nodig om zich met het water te mengen en het vuil te binden. Blijf daarom minimaal 12 uur uit het water.
Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad. Gebruik je de chloorshock echt om bijvoorbeeld algen te doden en het chloorgehalte naar 10 ppm te brengen, geldt hier voor een zwemverbod van ongeveer 12 uur.
Na het toevoegen van zwembad chloor kan je gewoon zwemmen, maar zorg ervoor dat chloortabletten/-drijver of chloor granulaat altijd buiten bereik van kinderen is!
Er bestaat geen specifieke behandeling. De eerste hulpmaatregelen bestaan uit het evacueren naar een plaats met frisse lucht en het slachtoffer laten rusten. Zo nodig kan zuurstof worden toegediend en een bronchodilatator worden gegeven (betamimeticum zoals salbutamol).
Het is aan te raden om niet direct te zwemmen na een chloorshock behandeling. Dit omdat het kan zijn dat het chloor her en der nog te geconcentreerd is. Laat het eerst zo'n 6 uur verdelen en test het water voor er in te springen. Het is dan ook aan te raden om een shockbehandeling in de avond te doen.
Een lage concentratie aan chloor, zoals in kraanwater of leidingwater, schaadt onze gezondheid niet. Alleen kun je kleine concentraties al snel ruiken en/of smaken. Gelukkig zijn er manieren om die chloorsmaak en chloorgeur in je leidingwater te slim af te zijn.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Wie per ongeluk te veel chloor in het water gekregen heeft, kan dit neutraliseren met de chloor neutralisator. Dosering: gebruik 100g neutralisator om per 100m³ water het chloorgehalte te verminderen met 0,5mg/l.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Dankzij een chloorshock breng je de chloorwaarde binnen enkele uren weer op peil.