Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld.Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
Bepaling houdbaarheid champagne
Hoe beter het oogstjaar, hoe langer de druiven bewaard kunnen worden. Het formaat van de fles champagne. De meest voorkomende flesmaat heeft een inhoud van 75 cl. Kleiner of groter dan dit formaat, betekent minder goed houdbaar.
Champagne is om verschillende redenen bijzonder: Het mag alleen worden gemaakt van de wijn van druiven uit het Champagne gebied in Frankrijk. Strikte voorwaarden voor het oogsten van de druiven (handmatig en 's ochtends) Een maximale opbrengst van de druiven bij het oogsten.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.
DE BESTE CHAMPAGNE
Er zijn dure en minder dure champagnes. Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot.
Dosage: een mengsel van wijn en suiker (de zogenaamde liqueur d'expedition) wordt toegevoegd om de flessen af te vullen en vervolgens worden flessen gekurkt, krijgen een muselet (het traliewerkje om de kurk) en worden geëtiketteerd.
Cava is een Spaanse mousserende wijn. Veruit de grootste hoeveelheid cava wordt geproduceerd in de Spaanse regio Penedès.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer. Gebruik daarnaast nooit voorgekoelde champagneglazen. Dit heeft een negatieve invloed op de mousse van je champagne.
Over het algemeen is de champagne nog 2 tot maximaal 3 dagen te bewaren. Het is dan wel van belang dat de champagne wordt bewaard in de koelkast en wordt afgesloten met een champagne afsluitdop of een champagne stopper. Deze sluiten de fles goed af na openen.
Vintage champagnes worden gemaakt van de beste druiven. Vintage champagnes rijpen vele jaren meer dan de gewone champagnes en winnen daardoor aan aroma, smaak en complexiteit. Vintage champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt. Geen vintage champagne is gelijk en dat maakt het proeven zo interessant.
Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl van filosofie van het huis.
Net zoals wel meer Champagnes in deze top 10, komt de prijs dus ook bijna niet door de Champagne zelf, want Dom Perignon 1995 kost in een normale fles ongeveer 300 euro.
'Hij bestelde eerst een fles witte wijn van 36 euro', vertelde een woordvoerder van de club. Het duurde echter niet lang voor de man magnumflessen Dom Perignon aan 1000 euro per stuk begon te bestellen. Later liet hij een fles van zes liter Cristal champagne aanrukken. Kostprijs: 43.300 euro.
Er is nog een verschil: crémant is doorgaans goedkoper dan champagne. Terwijl een crémant, die door een kwaliteitsbewust domein werd gemaakt, beter kan zijn dan een champagne uit een industriële fabriek. Niet alle schuimwijnen buiten Champagne worden volgens de champagnemethode gemaakt.